(12.00 hodin)
(pokračuje Palas)

Zpřesňuje systém veterinárních kontrol, klasifikace a likvidace konfiskátů živočišného původu.

K dalším cílům předloženého vládního návrhu novely veterinárního zákona patří také provedení některých změn, které vyplývají jednak z doporučení ústředního ředitelství pro rozšíření Evropské unie a jednak z vyhodnocení poznatků a zkušeností z aplikace platného veterinárního zákona v praxi, jakož i změn, které si vyžádá nová struktura orgánů veterinární správy navazující na reformu veřejné správy.

Kromě vlastní novely veterinárního zákona obsahuje předložený návrh novely zákonů, které s touto problematikou úzce souvisejí. Jedná se o novelu zákona o správních poplatcích a novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Vládní návrh novely veterinárního zákona byl podrobně projednán v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny, který přijal na své 12. schůzi dne 5. února tohoto roku usnesení číslo 36, v němž doporučuje tento návrh zákona schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. S pozměňovacími návrhy uvedenými v citovaném usnesení souhlasím.

S ohledem na výše uvedené a vzhledem k přímému vztahu navrhované novely veterinárního zákona k harmonizaci našeho právního řádu s předpisy Evropských společenství doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vládní návrh novely veterinárního zákona postoupila k projednání ve třetím čtení.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za uvedení zákona, pane ministře. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 68/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru, pan poslanec Jaroslav Pešán. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, zemědělský výbor na své 12. schůzi dne 5. února 2003 projednal vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk č. 68. Dohodl se na usnesení, které máte ve sněmovním tisku pod č. 68/1, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 68, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Tolik, paní místopředsedkyně, moje zpravodajská zpráva.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám nyní obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se do ní někdo hlásí z místa. Protože tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do této rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, ale registruji přihlášku pana zpravodaje Jaroslava Pešána. Uděluji vám slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji. Kolegyně a kolegové, dovolil bych si ještě přednést z tohoto místa tři pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh se týká § 48 odst. 1. Zní tak, aby byla na konci písmene f) doplněna slova: "povoluje v souladu s právem Evropských společenství v případech a za podmínek stanovených prováděcími právními předpisy zmírňující výjimky z veterinárních požadavků stanovených na zdraví zvířat a jeho ochranu, na živočišné produkty a na uspořádání a vybavení podniků, v nichž se s těmito produkty zachází."

Toto by byl první pozměňovací návrh.

Další pozměňovací návrh se vztahuje k § 49 odst. 1. Zde navrhuji, aby na konci písmene g) byla doplněna slova: "povoluje v souladu s právem Evropských společenství v případech a za podmínek stanovených prováděcími právními předpisy zmírňující výjimky z veterinárních požadavků stanovených na zdraví zvířat a jeho ochranu, na živočišné produkty a na uspořádání a vybavení podniků, v nichž se s těmito produkty zachází."

A konečně, třetí pozměňovací návrh se vztahuje k § 76 odst. 5 písm. b). Zněl by tak, aby byla vypuštěna slova "krajské veterinární správy" a aby za slovo "schválení" byla vložena slova "a o povolení zmírňující výjimky".

Tolik moje pozměňovací návrhy.

Dovolte mi stručné zdůvodnění. Veterinární právo Evropského společenství dává v řadě případů národním kompetentním orgánům oprávnění k tomu, aby cestou obecné, popřípadě individuální výjimky za stanovených podmínek v přesně stanovených mezích povolovaly zmírnění některých veterinárních požadavků. Jde zejména o směrnice Rady, které upravují jednak veterinární požadavky na zdraví zvířat a jeho ochranu, především požadavky na prevenci nákaz a jejich tlumení, jednak veterinární požadavky na výrobu a uvádění do oběhu některých živočišných produktů.

Pochopitelně, vždy je možnost povolení zmírnění požadavků sledujících hlavně odstranění eventuální nepřiměřené tvrdosti, podmíněné tím, že v důsledku využití povoleného zmírnění nedojde k jakémukoliv oslabení základních cílů veterinární péče, to znamená péče o zdraví zvířat a o zdravotní nezávadnost živočišných produktů. Proto je na místě doplnit v uvedených paragrafech příslušná, mnou navrhovaná ustanovení a vyloučit tak případné pozdější pochybnosti, které by mohly vést k zužujícímu výkladu a které by mohly diskriminovat naše chovatele, výrobce a zpracovatele živočišných produktů v rámci Evropské unie.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Táži se, zda ještě někdo další chce v podrobné rozpravě vystoupit. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Zeptám se na závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje. Nechtějí uplatnit závěrečné slovo, proto končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Přistoupíme k dalšímu bodu a tím je bod číslo 17 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166... Pardon, omlouvám se.

 

Bod číslo 17. Jsme u bodu

 

17.
Vládní návrh zákona o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin
lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa
a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin)
/sněmovní tisk 129/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr zemědělství Jaroslav Palas a ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. Posléze váš kolega.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi stručný úvod k předkládanému návrhu zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin.

Hlavním důvodem a cílem navrhované právní úpravy je nastolit a zajistit takové podmínky při obchodování s lesním reprodukčním materiálem, při uznávání zdrojů tohoto materiálu a při kontrole činností s tím souvisejících, aby byly pokryty požadavky stanovené směrnicí č. 99/105 Evropských společenství za předpokladu zachování kontinuity stávající právní úpravy.

Při projednávání návrhu zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin v zemědělském výboru Parlamentu České republiky byl kolegou poslancem a místopředsedou zemědělského výboru Janem Grůzou přednesen pozměňovací návrh, který se dotýká části druhé návrhu zákona, tedy novely lesního zákona. Uvedený pozměňovací návrh odstraňuje legislativně technické nedostatky lesního zákona vzniklé v důsledku přijetí zákona č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů. Chtěl bych tímto poděkovat za jeho vznesení a zároveň vyslovit s navrženým pozměňovacím návrhem souhlas.

Další pozměňovací návrh vznesený panem poslancem zpravodajem Pavlem Kováčikem se týká odložení nabytí účinnosti zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin o půl roku, tedy na 1. ledna 2004. Uvedený pozměňovací návrh prodlužuje vakanční lhůtu, tedy dobu mezi vyhlášením zákona, nabytím platnosti a jeho účinností na dobu delší než půl roku. Prodloužená lhůta bude využita k vydání prováděcí vyhlášky k zákonu, dále k výrobě a distribuci tiskopisů na příslušné orgány státní správy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP