(18.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 133/1 a já nyní prosím pana poslance Miloše Melčáka, který je zpravodajem výboru, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji za udělení slova. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak už pan ministr uvedl, projednávání puncovního zákona se ujal hospodářský výbor na doporučení sněmovny. Učinil tak na deváté schůzi a přijal k tomu 57. usnesení výboru.

Bylo to na základě výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu Ing. Františka Kubelky, po zpravodajské zprávě zpravodaje a po velmi pečlivé obecné a podrobné rozpravě. Jak již bylo řečeno, bylo doporučeno sněmovně, aby ve znění pozměňovacích návrhů, kterých je v tom sněmovním tisku 133/1 dvacet, sněmovna tento návrh propustila do třetího čtení a ve třetím čtení jej tak, jak je s pozměňovacími návrhy předkládán, přijala.

Je mi velkým potěšením, že mohu zpravodajovat právě takovýto zákon, protože je to zákon, který velice určitě zajímá nejen přítomné paní poslankyně, ale také přítomné pány poslance, protože puncovní zákon pojednává o zkoušení drahých kovů. A zkoušení drahých kovů se neustále snaží ministerstvo průmyslu a Puncovní úřad zpřesnit, aby naše "zlatíčka" dostávala jen to nejlepší, aby nebyla podváděna, aby byla chráněna při nákupech.

Věřím, že tak k tomu přistoupíte a ta zpřesnění, která jsme společně s ministerstvem průmyslu navrhli, přijmete, neboť budete ještě lépe chráněni. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu zpravodajovi, panu poslanci Melčákovi. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám jedinou přihlášku, a to přihlášku od pana poslance Petra Bratského. Takže - má slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, já bych chtěl jen v této chvíli říci, že po debatě s Puncovním úřadem jsme dali několik pozměňovacích návrhů, které v té chvíli byly velice důležité, a že jsem se osobně účastnil jednání hospodářského výboru. Chtěl bych s uspokojením říci, že byly tyto velice odborné věci zapracovány. Tím pádem se i já připojuji k těm, kteří vám doporučují posunout tento zákon do třetího čtení. Jsem rád, že jak úředníci ministerstva, tak Puncování úřad v této chvíli spolupracovali velmi dobře. Nakonec i zprávy v dnešních novinách, ve kterých jsme si četli o tom, kolik zlata se prodává z České republiky, svědčí o tom, že zdokonalování této činnosti bude ku prospěchu financí našeho státu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. Další přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže ji končím. Otevírám rozpravu podrobnou.

Do podrobné rozpravy mám přihlášku pana poslance Miloše Melčáka, takže ho prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane místopředsedo, dovolte mi, abych přednesl jednu drobnou změnu, která bohužel bude asi nezbytná pro zpřesnění usnesení hospodářského výboru, které je obsaženo pod bodem 6. To znamená - abychom upravili novelizační článek 21 předkládané novely tak, že místo doplnění odstavce, který máte v tom bodě 6 uvedený, by se vložilo jiné znění, ne za druhý bod, ale za třetí bod toho paragrafu 11, který je tam zmíněn. Já si dovolím to znění přečíst.

První pozměňovací návrh - protože pozměňovací návrh má dvě části - zní:

V článku I se doplňuje nový novelizační bod 91, který zní: V § 11 se za odstavec 3 vkládá nový odstavec 4, který zní: Cizí zboží, které pochází z členského státu Evropské unie a které není úředně označeno podle § 50 odstavce 2, předkládá k puncovní kontrole obchodník, který je dovezl, spolu s doklady prokazujícími jeho původ.

Dosavadní odstavec 4 se označí potom jako odstavec číslo 5.

Další doplněk se týká účinnosti. Zní tak, že v článku IV se za číslovku 86 doplní písmeno A a číslovka 91 a slova "který nabývá" se nahradí slovy "které nabývají".

Dovolte mi, abych stručně zdůvodnil to, proč se tomu tak děje. Toto znění lépe vystihuje podstatu toho, co je potřeba v rámci zákona upravit, tzn. zabránit tomu, aby cizí zboží, které je vyrobeno nebo pochází z Evropské unie, po dovozu do České republiky bylo opuncováno, pokud tak nestanoví zákony příslušné členské země, protože, bohužel, ne všechny členské země Evropské unie mají tak dokonale vyvinuto puncovnictví, jako má Česká republika. Úprava má zamezit tomu, aby po vstupu do Evropské unie mohly být na trh uváděny výrobky z drahých kovů bez puncovních značek.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miloši Melčákovi. To byla jediná přihláška do podrobné rozpravy, takže podrobnou rozpravu končím. Návrhy na nějaké hlasování nevzešly, takže v tuto chvíli končím také druhé čtení. Děkuji panu ministru Rusnokovi, děkuji panu poslanci Melčákovi.

 

Přejdeme k projednávání dalšího bodu, kterým je bod

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 101/2000 Sb.,
o ochraně osobních údajů, ve znění zákona č. 227/2000 Sb.,
zákona č. 177/2001 Sb., zákona č. 450/2001 Sb. a zákona č. 107/2002 Sb.
/sněmovní tisk 60/ - druhé čtení

 

Na šesté schůzi Poslanecké sněmovny byl vysloven souhlas s přítomností předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů Karla Neuwirta při projednávání tohoto sněmovního tisku. To bylo k rekapitulaci.

Nyní prosím, aby se z pověření vlády ujal slova pan ministr informatiky Vladimír Mlynář. Prosím, máte slovo.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, dámy a pánové, jen velmi stručně. K návrhu novely zákona o ochraně osobních údajů se vedla poměrně rozsáhlá debata v prvém čtení, a jakkoli jde o úpravu velmi skromnou, stručně řečeno, o přesun Úřadu na ochranu osobních údajů z města Prahy do města Brna, je to věc vyvolávající nebývalou vášeň. Já necítím potřebu rozvíjet zde tuto debatu znovu, pouze bych doplnil informaci.

Protože při rozpravě v prvním čtení padlo několik názorů, že vláda předložila tento návrh jen a pouze čistě z toho důvodu, že Úřad na ochranu osobních údajů sídlí v budově Ministerstva informatiky, mohu konstatovat, že Úřad na ochranu osobních údajů se přestěhoval z budovy Ministerstva informatiky. Pronajal si komerční budovu v Praze, a to - zdůrazňuji - v rámci svého existujícího rozpočtu. Ponechávám tuto skutečnost bez komentáře, pouze ji uvádím pro úplnost.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP