(17.20 hodin)
(pokračuje Buzková)

Vzhledem k tomu, že se skutečně ukazuje, že je naprosto vyloučené, aby bylo možné realizovat takto významné investice v jednotlivých školních budovách - v některých případech je to vyloučené nejen z finančního hlediska, ale i z hlediska technického - probíhá soustavné jednání mezi Ministerstvem školství a Ministerstvem zdravotnictví. My s paní ministryní Součkovou hledáme optimální řešení celé této záležitosti, které by samozřejmě bez jakéhokoliv ohrožení zdraví školáků ulehčilo situaci školám, která opravdu by byla velmi obtížná ve smyslu souladu s vyhláškami a souladu se zákonem.

V navržené novele zákona o zdraví lidu je návrh na to, aby účinnost těchto vyhlášek byla posunuta v tuto chvíli o další dva roky. V současné době jednání mezi oběma ministerstvy hledá možnost, jak zmírnit dopad platných vyhlášek právě na rekonstrukce škol. Tuto situaci uvádím z tohoto místa pouze proto, že v poslední době dochází ke značnému neklidu především mezi řediteli škol, a já samozřejmě musím chápat jejich obavy, protože požadavky, které jsou na ně v tuto chvíli kladeny, jsou velmi významné. Nicméně uvádím zde tato slova právě především z toho důvodu, že to, co uváděl pan poslanec Bartoš ve svém úvodu navrhovaného zákona by, pakliže by nedošlo k odložení účinnosti vyhlášek a pakliže by nedošlo k tomu, že tyto vyhlášky tam, kde to bude možné v souladu s evropským právem, zmírní nároky na tato školská zařízení, byla by ta situace skutečně tak vážná, jak to pan poslanec Bartoš uvádí.

Nicméně jak říkám, návrh na odložení účinnosti prozatím o dva roky je již v Poslanecké sněmovně. Jednání o změnách vyhlášek jsou v běhu. Jak už jsem jednou uvedla, říkám to proto, aby nemuselo docházet ke znejistění jak tedy ctěného zákonodárného sboru, tak i jednotlivých ředitelů škol. Velice dbáme na to, abychom situaci maximálně zjednodušili, to znamená, ty obavy, které tady pan poslanec Bartoš vyslovil, snad nebudou tak vážné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Petře Buzkové. Hlásí se pan poslanec Urban Ladislav.

 

Poslanec Ladislav Urban: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom krátce bych se chtěl zmínit. Myslím si, že projednávaný zákon je velice prospěšný, plně ho podporuji, ale v současné době je řada pozměňovacích návrhů jak ze Svazu měst a obcí, tak v komisi MPO, a proto dávám návrh, aby se nepostupovalo podle § 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Aby se nedostupovalo podle § 90 odst. 2, míněno? (Ano.) Dobře, děkuji. Nicméně nemáte tento svůj návrh podložen ani souhlasem dalších poslanců, je to pouze váš osobní názor, abych to zrekapituloval.

Karel Vymětal bude další, kdo bude hovořit k této problematice.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, rád bych k této novele zákona o hospodaření s energií také několik slov řekl. Já bych tak jako kolega Urban velice varoval před tím, aby Poslanecká sněmovna postupovala u této zdá se jednoduché novely tak jednoduchým způsobem, že by podle § 90 odst. 2 v prvním čtení ji schválila. Ono se ukazuje totiž v praxi, že ten problém není tak jednoduchý. Jestliže my prodloužíme o rok povinnost provedení energetických auditů u zařízení obcí a krajů, tak vlastně odložíme něco, co se ukazuje, že jsme možná v této Poslanecké sněmovně nedomysleli. Ta povinnost provést energetické audity se jeví jako rozumná, správná, ale myslím si, že je to příležitost u této novely se zamyslet nad jejich smysluplností, abychom totiž, tak jak je stanoveno v zákoně, nedali tímto zákonem, tak jak to zatím vypadá, velkou práci auditorským firmám, abychom neměli v celé naší republice hory energetických auditů, které budou stát moře peněz a všechny skončí ve skříni, protože se s nimi nic dělat nebude, protože nikdo nebude mít peníze na to, aby se jejich závěry realizovaly.

Chtěl bych ukázat i na jednom případě, jaké dopady má tento zákon v oblasti energetických auditů. V Ostravě ještě před přijetím tohoto energetického zákona se rekonstruovala učňovská škola a tato, aniž měla tenkrát povinnost provést energetický audit, tak vlastník energetický audit provedl a podle něho se provedla velmi náročná rekonstrukce tohoto učiliště. Je hotová. A potom jsme schválili tento zákon o hospodaření s energií a uložili jsme vlastně, že vlastník této učňovské školy musí provést nový energetický audit, tentokrát povinně. Bude to stát peníze a nikdo s tou budovou samozřejmě dělat nic nebude.

Takže já si myslím, že je vhodná příležitost u této novely se nad celou touto problematikou zamyslet, nepřijmout ji podle § 90 odst. 2 a tyto věci dát do reálné podoby. Přece zákon nepřijímáme proto, abychom to dělali pro formu, aby to stálo moře peněz a k ničemu to nebylo, ale mělo by to sloužit životu, sloužit provozu všech těch zařízení. A nejde jenom o školy, jde o všechna zařízení, která patří krajům a obcím. Je to opravdu velmi závažná záležitost.

Skutečně bych velice stál o to, aby Poslanecká sněmovna neschválila projednávání této novely podle § 90. Spíš se domnívám, že je vhodné, aby se ještě přidala délka projednávání v hospodářském výboru. Já nechci říkat, aby tam předkladatel souhlasil s nějakou velkou délkou, proto si troufnu dvacet dnů by mohlo stačit, těch dvacet dnů, aby hospodářský výbor mohl důkladně celou tuto problematiku probrat i se Svazem měst a obcí. Prodloužit lhůtu o dvacet dnů, aby se to mohlo projednat tak, aby byl všeobecný souzvuk při této důležité záležitosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Dobrý den. Já bych rád navázal na svého předřečníka, který tady hovořil právě o tom, že se to týká obcí a krajů atd. Jestliže se tím budeme zabývat, tak bych byl rád, aby to přišlo i do výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomíčkovi. Hlásí se pan poslanec Urban jako předseda klubu, Urban Milan.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych jménem poslaneckého klubu sociální demokracie a poslaneckého klubu KSČM podal námitku na projednávání podle § 90 odst. 2.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Předkladatel i zpravodaj to vzali na vědomí stejně tak jako já. Další přihlášky nevidím, takže rozpravu končím. (Hlásí se poslanec Bartoš.) Ještě v rámci rozpravy? Tak závěrečné slovo pana navrhovatele, pana poslance Waltra Bartoše.

 

Poslanec Walter Bartoš: Děkuji, pane předsedající. Já jen dvě malinké poznámky na závěr. Souhlasím s kolegou Vymětalem i s kolegou Urbanem, že bude možná prospěšnější pro tuto normu, abychom ji projednávali řádným způsobem. Souhlasím i s tím, aby byla prodloužena lhůta o dvacet dnů, aby byl dostatečný čas na to, se touto normou zabývat. Myslím, že máme čas, abychom ji nějakým způsobem schválili.

A jenom jedna malá poznámka vůči paní ministryni školství. Obávám se, že situace není tak růžová, jak ji viděla. Ona je skutečně docela složitá ohledně krajů a ohledně vztahu k majetku, který byl převeden na kraje, neboť už řadu let se nerealizují odpisy. Ministerstvo školství nařídilo kdysi odpisy nerealizovat, tím pádem školy díky účetnímu nařízení Ministerstva školství sice jsou v černých číslech, ale fakticky se pohybují tyto školy v číslech červených, čili ten majetek je velmi zadlužený a situace je mnohem složitější, než se paní ministryně domnívá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP