(17.30 hodin)

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já jsem se možná trochu neobratně vyjádřil. Já neříkám, že - v uvozovkách - celou tu dobu byla ta jejich činnost sledována a pod dozorem policie se celá tato věc odehrála. Ale samozřejmě, že ta skupina byla rozpracovávána a bylo zapotřebí zmapovat její činnost. Čili řekněme, část její činnosti samozřejmě pod určitým monitoringem byla, ale to neznamená, že by se nechávala puštěná vrata do západní Evropy, aby sem tito nelegální migranti mohli putovat.

Pokud jde o porušení práce policistů na hranicích nebo celníků, pokud vím, tak v tomto případě nic takového shledáno nebylo. To neznamená, že nejsou jiné případy, kdy se ukáže, že někdo z celníků nebo z pohraničních policistů buďto zanedbává své povinnosti, anebo v některých případech třeba i může spolupracovat s některými převáděči. To také se může stát. Ale v tomto konkrétním případě se tomu tak nestalo, aspoň tedy o tom nevím.

Metody převáděčské jsou různé. Prostě pokud jde o přechod té tzv. zelené hranice, tak tam je to samozřejmě dáno tím, že Policie ČR nestřeží zelenou hranici stylem, že by na každých 50 metrech byl jeden policista. Na to prostě kapacitu nemáme. Nicméně i díky Poslanecké sněmovně se podařilo prosadit zákon o ochraně státních hranic - a chtěl bych vám za to poděkovat, že jste tento návrh, který jsem předkládal, schválili. Ten zákon umožňuje využívat některých technických prostředků, které do současné doby policie nemohla využívat. To jsou ta různá signalizační zařízení, která nebyla policie oprávněna používat. Takže teď se ta situace samozřejmě ještě zlepšuje.

Pokud jde o pašování třeba dopravními prostředky, tak tam samozřejmě je to také otázka praxe, protože pokud je kamion zaplombovaný, zapečetěný, tak se do těchto prostor ne vždy vstupuje. Je to také otázka informací, které operativně musí být, nebo musí být od našich zahraničních partnerů, nebo otázka rutiny a tipu, který buďto pohraniční policisté, nebo celníci mají, když samozřejmě mají praxi a vědí, kde lze a kde nelze nějaké takovéto věci provádět. Konkrétně v tomto případě ale, pokud vím, o pochybení policistů nebo celníků nebyla řeč a neprokázalo se.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní udílím slovo panu poslanci Václavu Exnerovi, aby přednesl svoji interpelaci na ministra vnitra a místopředsedu vlády pana Stanislava Grosse. Připraví se paní poslankyně Alena Páralová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo vlády, jak je všeobecně známo, ve věci První družstevní záložny Ostrava jde o více než 25 tis. občanů, kteří se setkali s obtížemi, a o uloženou částku více než 3,2 mld. Kč. Byla předmětem nucené správy již od začátku listopadu roku 1999 a na pracovním jednání u náměstka policejního prezidenta pro neuniformovanou policii už v červnu 2000 bylo přislíbeno plné informování občanského sdružení Směr, které se jménem poškozených občanů utvořilo, že budou informováni o vývoji vyšetřování v této věci. V dopise ředitele vaší kanceláře pana Bc. Pavla Přibyla z července loňského roku bylo zástupcům občanského sdružení sděleno, že o vývoji šetření jste informován, a že až budete považovat za potřebné, navrhnete společné jednání. Kancelář dále sdělila, že poškození občané budou s výsledky vyšetřování seznámeni. To seznámení se ale neuskutečnilo. Teprve na základě nové žádosti letos ze 14. ledna odpověděl nakonec pan pplk. dr. Martin Pavlík, ředitel Úřadu finanční kriminality a ochrany státu, služby kriminální policie a vyšetřování, na některé otázky spojené s touto věcí. Přitom ovšem si neodpustil upozornit, že občanské sdružení Směr není poškozeným, ovšem jsou poškozeni občané tam sdružení, a že tudíž poskytuje jen všeobecnou informaci per analogiam ve smyslu ustanovení § 8a trestního řádu, jakou by také jinak poskytli sdělovacím prostředkům.

Můžete, prosím, poskytnout podrobnější informace k této kauze?

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Slovo uděluji panu místopředsedovi vlády a ministru vnitra pan Stanislavu Grossovi.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, já se musím přiznat, že nevím teď, jak přesná nebo podrobná ta odpověď byla, nebo ta reakce, od příslušného policisty. Nicméně některé věci sdělím. Tudíž nevím, jestli to bude širší okruh informací, který sdělím, anebo to bude totožné. Ale myslím si, že přece jen pár nových skutečností by tady být mělo, protože v této kauze probíhají věci i v této chvíli. Pane poslanče, já vám pak ten podklad dám, abyste s tím mohl dále pracovat ve vztahu k lidem, kteří se na vás obrátili.

Pokud jde o případ První družstevní záložny, tam je vyšetřováno mnoho věcí. Věnuje se tomu Policejní prezidium, resp. Úřad finanční kriminality a ochrany státu, jeho 15. odbor, ve spolupráci s Útvarem pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Poslední vývoj je asi takový, že na základě usnesení policejního orgánu byly dne 27. listopadu loňského roku stíhány čtyři osoby pro pokus podvodu a pro pokus porušování povinnosti při správě cizího majetku. Usnesení o zahájení tohoto trestního řízení byla převzata těmito obviněnými až v lednu t. r., to znamená před relativně krátkou dobou.

V jednom případě, abych si nevysloužil nějakou žalobu, tak řeknu, že jde o pana M. K., jinak generálního ředitele. Tam se to týká několika skutků, jejichž celková škoda je poměrně velká. Mělo jít o uzavření smlouvy s obchodní společností Geraldine Internationale, o generální finanční pomoci, přičemž znemožnil plnění této smlouvy a měl způsobit škodu ve výši 15 mil. Kč. Dále je stíhán pro podvod, kterého se měl dopustit tím, že dne 24. 11. 1999, resp. od tohoto data do 31. 1. 2000 po svém odstoupení z funkce při výkonu funkce člena dozorčí rady obchodní společnosti S PRO ALFA FILM, a. s., se záměrem opatřit této firmě neoprávněný majetkový prospěch po domluvě s předsedou představenstva této společnosti uzavřel smlouvu o investicích, ze které vyplývá závazek poskytnout částku ve výši 150 mil. Kč včetně smluvní pokuty ve výši dalších 50 mil. Kč. Dále podepsal dodatek, kde ty částky jsou dalších 31 mil. Kč plus dalších 10 mil. Kč. Čili to je jedna věc, která je relativně čerstvá.

Další osoba s iniciálami F. J. je stíhána pro pokus podvodu v souvislosti s výše uvedeným jednáním. Další osoba s iniciálami P. J. je trestně stíhána pro pokus trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Tam šlo také o uzavření určité smlouvy o dílo a následné dodatky k této smlouvě, ta částka byla někde do 10 mil. Kč. Šlo vlastně o bezdůvodné plnění tohoto závazku. Pak je tam relativně čerstvé stíhání osob P. J. a J. S. Dále v září loňského roku Vrchní státní zastupitelství v Olomouci obžalovalo 23 osob, z toho 4 osoby pro trestný čin podvodu, tam je škoda za více jak 170 mil. Kč, další 4 osoby pro porušování povinnosti při správě cizího majetku, více jak 34 mil. Kč škody, dalších 9 osob pro porušování závazných pravidel hospodářského styku a další 2 osoby pro trestný čin zneužívání informací v obchodním styku v souvislosti s obchodováním se státními dluhopisy. Tam ta škoda činí více jak 290 mil. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP