(18.40 hodin)
(pokračuje Hojda)

Funkční období by panu Karáskovi skončilo dnem 25. 5. 2005.

Volební výbor předložil Poslanecké sněmovně kandidátku obsahující všech 11 navržených kandidátů, jejichž navrhovatelé předložili všechny zákonem požadované podklady, s tím, že na prvních třech místech jsou uvedeni kandidáti, které volební výbor vybral veřejným hlasováním. Na 4. až 11. místě jsou pak uvedeni ostatní kandidáti v abecedním pořadí.

Volební komise vám proto předkládá tuto kandidátku: Alena Svobodová, Jana Horváthová, František Vízek, Štěpán Filcík, Vladimír Just, Karel Kobosil, Daniel Kvasnička, Michal Lázňovský, Martin Skyba, Milan Šimáček a Jan Šuster. Dne 29. listopadu minulého roku byla tato kandidátka zaslána všem poslaneckým klubům a všem poslancům byla rovněž rozdána na lavice.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise na doporučení volebního výboru navrhuje volbu tajnou. Pouze pro informaci uvádím, že obě předcházející volby členů rady České televize se konaly veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Dovolte mi ještě jednu poznámku. Dne 27. února oznámili členové rady Milan Knížák a Lucie Weisová předsedovi Poslanecké sněmovny svoje rezignace. Podle zákona jejich členství zaniká dnem bezprostředně následujícím po dni doručení písemně učiněného vzdání se funkce předsedovi Poslanecké sněmovny, tj. dnem 28. února. Ještě podotýkám, že oběma těmto členům mělo skončit funkční období dnem 25. května t. r., stejně jako dalším třem členům Zdeňku Formanovi, Petru Kučerovi a Pavlu Žáčkovi. To jsem řekl jenom pouze pro informaci, nemá to vliv na právě probíhající volbu.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu jak k navrženým kandidátům na člena Rady České televize, tak ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, otevírám rozpravu. Písemné přihlášky nemám, z místa se nikdo nehlásí. - Hlásí se pan poslanec Karel Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, mě trošku opustila paměť, ale pan předseda volební komise mně ji oživil. Jestliže je pravda, že dosavadní členové Rady ČT byli voleni veřejnou volbou, myslím, že by bylo logické, aby i další člen rady byl volen veřejnou volbou. Proto navrhuji veřejnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Rozpravu uzavírám, neboť se už nikdo nehlásí, a rozhodneme tedy na základě návrhu pana poslance Kühnla o tom, jak budeme volit. Pan poslanec Kühnl navrhuje volbu veřejnou, odůvodnění jsme slyšeli před chvilkou.

 

Nejrychlejší bude, když rozhodneme hlasováním, které jsem zahájil. Je to pořadové číslo 330. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Karla Kühnla na veřejnou volbu. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 174 hlasujících bylo pro 83, proti 54. Návrh nebyl přijat.

 

(Šum a neklid v sále.)

Zdá se, že jsme rozhodli o tom, že volba bude tajná, neboť jsme hlasováním nepodpořili návrh pana poslance Karla Kühnla na volbu veřejnou. Nicméně hlásí se pan poslanec Kubinyi. Prosím, má příležitost vznést námitku.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Já se, kolegyně, kolegové, velice omlouvám, chtěl jsem hlasovat pro a bohužel to dopadlo tak, že na sjetině mám křížek. Tak já bych chtěl zpochybnit toto hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, o námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 331. Kdo souhlasí s námitkou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 176 bylo 129 pro, 13 proti. Návrh byl přijat.

 

Takže budeme hlasování opakovat, ale až poté, co se znovu přihlásíte, protože byl požadavek na odhlášení. Prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 332 rozhodneme o návrhu pana poslance Karla Kühnla na veřejnou volbu. Hlasování jsem zahájil. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo. Ze 174 hlasujících bylo pro 83, 56 proti, takže tento návrh nebyl přijat. (Hluk v sále.)

 

Chtěl bych upozornit všechny dámy a všechny pány, že jsme rozhodli před časem, už je to hodně dávno, že se hlasovacímu bloku budeme věnovat dnešní večer. Hlasování může probíhat i po 19. hodině, čili není kam spěchat. Opravdu všechno lze v klidu vyřešit.

(Čekání na případné námitky.)

Zdá se, že je to v pořádku, takže o novém členu Rady ČT rozhodneme v tajném hlasování.

 

Čili přerušuji projednávání tohoto bodu a přistoupíme k projednání dalšího bodu, kterým je

 

124.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

 

Prosím opět pana předsedu volební komise poslance Pavla Hojdu, aby se ujal slova.

Prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. V kontrolní radě je stále neobsazeno místo jednoho člena. Podle § 36 odst. 6 zákona 130/2002 Sb. má kontrolní rada Grantové agentury ČR 10 členů, které z řad odborníků jmenuje Poslanecká sněmovna na návrh právnických osob zabývajících se výzkumem a vývojem. Funkční období členů kontrolní rady Grantové agentury ČR je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě období po sobě následující.

Na základě výzvy předsedy Poslanecké sněmovny právnickým osobám zabývajícím se výzkumem a vývojem ze dne 6. prosince minulého roku byly předloženy následující návrhy: 1. dr. Richard Krahulec, 2. prof. RNDr. Lubomír Nátr, 3. doc. RNDr. Jaromír Plášek, CSc. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 30. prosince 2002 a 7. ledna 2003.

Nyní bych chtěl ale Poslaneckou sněmovnu seznámit s usnesením volební komise č. 57 ze dne 20. února:

Volební komise Poslanecké sněmovny pověřuje předsedu volební komise poslance Pavla Hojdu, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, že volební komise neobdržela do 21. prosince 2002, tedy do skončení lhůty stanovené předsedou Poslanecké sněmovny v jeho výzvě právnickým osobám zabývajícím se výzkumem a vývojem, vydané prostřednictvím ČTK dne 6. prosince 2002, žádné návrhy na člena kontrolní rady Grantové agentury ČR.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP