(9.20 hodin)
(pokračuje Palas)

Pane předsedající, promiňte, byl byste tak laskav a upozornil kolegy po mé pravici, aby šli diskutovat ven? Takto se nedá přednášet.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jistě, pane ministře - slovy klasika.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Petici zmíněných nevládních organizací projednala na své 8. schůzi Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR dne 3. prosince 2002 a následně bylo řešení předložených požadavků opakovaně projednáno nejen vládou, ale i výbory Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, a to především zemědělským, rozpočtovým i petičním. Za pomoci vlády i výborů PSP ČR se podařilo prostřednictvím resortu Ministerstva zemědělství požadavky nevládních organizací vyřešit - domnívám se - uspokojivým způsobem.

Pokud jde o petiční požadavek na urychlení výplaty a vyšší zálohy na platné podpůrné programy v tomto roce, snažili jsme se již v průběhu měsíce září loňského roku o urychlený přesun finančních prostředků příjemcům dotací a přikročili k mimořádné výplatě záloh na podpory, které zálohově propláceny být mohly. Konkrétně bylo přijato opatření v dopřesnění Zásad pro poskytování finančních podpor podle zákona o zemědělství pro rok 2002, schválených Poslaneckou sněmovnou, a to tak, že Ministerstvo zemědělství stanovilo vyplácení záloh u podpůrného programu 1.L. Chov krav bez tržní produkce mléka, chov ovcí a koz. U tohoto programu se na zálohách v měsíci záři vyplatily prostředky ve výši přibližně 370 mil. Kč. U podpor mimoprodukčních funkcí zemědělství byly na druhé záloze v průběhu měsíce října vyplaceny prostředky v částce přibližně 300 mil. Kč. Podařilo se nám, že díky těmto opatřením získali zemědělci finanční prostředky v celkové výši 670 mil. Kč o dva až tři měsíce dříve než v minulých letech.

S ohledem na použitelné finanční zdroje v rozpočtu Ministerstva zemědělství i v rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu byl druhý požadavek nevládních organizací na výplatu kompenzačních plateb v částce 1 200 Kč na hektar zemědělské půdy a speciálních kultur od samého začátku nesplnitelný. To jsem rovněž od prvopočátku zcela jasně deklaroval.

Původní rozpočet zemědělského intervenčního fondu počítal pro rok 2002 s výplatou kompenzace na 1 ha zemědělské půdy v částce 400 Kč. Protože jsme si byli plně vědomi značně nepříznivé situace v resortu zemědělství, ve které se řada zemědělců ocitla nikoli vlastní vinou, snažili jsme se tento nedobrý stav kompenzovat a podařilo se nám upravit rozpočet, a to zejména zvýšením úvěru na nákup komodit, s vygenerováním prostředků na kompenzaci na zemědělskou půdu v částce přibližně 200 mil. Kč. Tato částka pak umožnila zvýšit kompenzaci z původních 400 Kč na 500 Kč na 1 ha zemědělské půdy.

Pokud jde o třetí požadavek na odbřemenění zemědělců, učinili jsme i tomto směru několik efektivních kroků. Prvním z nich bylo vládní usnesení č. 59 z ledna letošního roku, kterým vláda schválila postup systémového řešení pohledávek vyplývajících z úvěrů na trvale se obracející zásoby, jejichž výše v individuálním případě přesáhla k 30. září 2001 částku 380 tisíc Kč při splacení 60 % celkového dluhu nejpozději do 30. června 2003.

Dalším z opatření, které resort zemědělství předložil vládě k zajištění celkového oddlužení zemědělských subjektů před vstupem České republiky do Evropské unie, byl návrh na umoření půjček povodní z roku 1997 a 2002. Vláda svým usnesením z 24. 2. 2003 umožnila, aby Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond prominul dlužníkům, tedy příjemcům návratných půjček, všechny splátky jistiny a úroků půjček ve formě nenávratné dotace na pořízení dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a technického zhodnocení nebo k úhradě nákladů, a to v celkové výši 809 mil. Kč. Chceme být v této otázce maximálně spravedliví. Proto ti zemědělci, kteří už část půjček splatili, dostanou peníze zpátky. Nedojde tedy k tomu, že by tito zemědělci o již splacené peníze přišli. Osobně se domnívám, že jde o krok, který umožní mnoha zemědělským subjektům vyrovnat se s obtížnou situací po loňských povodních.

Nutno podotknout, že toto řešení nemá bezprostřední dopad na státní rozpočet, ale má vliv na salda hospodaření jednotlivých zemědělských subjektů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře, omlouvám se. Ale opravdu se domnívám, kolegyně a kolegové, že hluk v sále neodpovídá jednak počtu nás, kteří zde jsme přítomni, jednak samotnému tématu, které je nepochybně natolik závažné, že dokonce přimělo i nově zvoleného prezidenta republiky, aby přišel sledovat jednání do sálu.

Takže prosím všechny z vás, kteří nemáte zájem na sledování vystoupení pana ministra Palase, abyste nás dočasně opustili a vrátili se teprve poté, až budete mít zájem sledovat průběh jednání.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji, pane předsedající. Chci jen podotknout, že tuto zprávu přednáším na žádost této Poslanecké sněmovny.

Pokud jde o závazky vyplývající z poskytnutých návratných finančních výpomocí, půjček do roku 2005, předpokládám jejich projednání nejpozději do konce září t. r., tak aby v případě jejich odpuštění bylo možno agendu vyřídit do 30. listopadu t. r., kdy jsou splatné splátky těchto závazků.

V loňském roce jsme samozřejmě museli urychleně a zcela konkrétně řešit i již zmíněnou složitou situaci po povodních. K nápravě škod způsobených povodněmi zemědělcům i potravinářům předložila vláda v listopadu 2002 rozpočtovému výboru PSP ČR rozpočtové opatření na přesun prostředků z kapitoly Operace státních finančních aktiv v celkové částce 450 mil. Kč. Po schválení použilo Ministerstvo zemědělství tyto prostředky na krytí škod způsobených povodněmi.

Mimo tato opatření byly do zemědělství vloženy následující finanční prostředky. Pro zemědělské podnikatele, rybáře a potravinářské subjekty byly uvolněny z kapitoly Ministerstva zemědělství a z Pozemkového fondu prostředky na řešení důsledků odstraňování povodňových škod v částce 600 mil. Kč. Pro řešení zbývají v letošním roce finanční zdroje ve výši 75 mil. Kč, které budou využity obdobným způsobem. Rozhodnutím vlády byly u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu v roce 2002 vyčleněny prostředky na povodňové půjčky v částce 200 mil. Kč. Z nich bylo dosud čerpáno 161 mil. Kč. Pozemkový fond odpustil zemědělcům splátky z privatizace, nájmu a prodeje státní zemědělské půdy v roce 2002 ve výši téměř 88 mil. Kč. Došlo rovněž k posunu splátek výše evidovaných závazků v rozsahu přibližně 8,1 mil. Kč. V současné době se řeší odložení splátek v rozsahu cca 14 mil. Kč.

Rád bych zdůraznil, že při snaze zmírnit důsledky katastrofální situace po loňských povodních jsem se nechtěl omezit pouze na zemědělce a potravináře, ale mým úmyslem bylo zahrnout do tohoto úsilí nejpostiženější venkovské obyvatelstvo obecně. Zcela podle hesla "kdo rychle dává, dvakrát dává" zorganizovalo ministerstvo ihned v prvních dnech po povodních na pomoc občanům, kteří přišli při povodních doslova o střechu nad hlavou, akci, která vstoupila na veřejnost pod názvem "Domky velké vody". Cílem této iniciativy bylo v co nejkratší době zajistit rovnocenné náhradní ubytování a k jeho naplnění jsme zvolili formu podpory výstavby dřevěných montovaných domů, které v postižených obcích nahrazují domy stržené vodou nebo domy v důsledku poškození vodou demolované. Na jejich výstavbu byla Ministerstvem pro místní rozvoj poskytnuta dotace 1 mil. Kč a prostřednictvím Lesů ČR, státního podniku, i zlevněné dřevo. V rámci této akce tak spatřilo světlo světa přibližně 50 dřevěných montovaných domů.

Jsem přesvědčen, že k významným krokům, které zmírňují dopady srpnových povodní na zemědělské a potravinářské subjekty, patří i vyhlášení mimořádného povodňového kola pro podávání žádostí o podporu z Programu SAPARD, určeného pro žadatele přímo postižené povodněmi. Jde o pět okruhů opatření, týkajících se zejména investic do zemědělského majetku, zpracování a marketingu zemědělských produktů, kvality potravin, obnovy a rozvoje vesnic a rozvoje a diverzifikace hospodářských činností.

Celkem bylo k 13. 12. 2002 předloženo 190 žádostí, z nichž národní výběrová komise SAPARD doporučila k financování 114 projektů, což představuje celkovou částku 229 mil. Kč. V téže podobě proběhlo i druhé řádné kolo přijímání žádostí o podporu ze SAPARD, ze kterého vyšlo úspěšně celkem 435 žádostí, což představuje požadovanou sumu finančních prostředků ve výši téměř 1,4 mld. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP