(18.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Čili mezitímní a konečný nález v rámci arbitráže již byly zveřejněny a na jejich text či formulaci to, zda odvoláme, či neodvoláme radu, nemá vůbec žádný praktický ani jiný dopad.

Vzpomínám si na to, když jsme zde jednali před volbami o odvolání rady, že zde zaznívaly podobné argumenty, které říkaly: Nemůžeme přece radu odvolat, mělo by to vliv na naše řízení. Teď se rozhoduje o výši náhrady, takže když radu odvoláme, budeme platit vysokou náhradu - a kdo si to vezme na svědomí? Radu jsme neodvolali, a přesto v konečném nálezu je uvedena neuvěřitelná suma 10,6 miliardy korun. A přitom jsme radu neodvolali. Ptám se, kdybychom radu odvolali, jestli by částka byla nižší, nebo by byla vyšší. Já to nevím a myslím si, že to není nikdo schopen říci. Stejně jako podle mého názoru to, jestli odvoláme, či neodvoláme radu, nebude mít vliv na výsledek odvolacího řízení, které v tuto chvíli probíhá a ještě několik dnů bude probíhat z hlediska líčení u švédského odvolacího soudu. Švédský odvolací soud vychází z faktů a skutečností, které se odehrály v rámci arbitrážního řízení, těch skutečností, které vedly k vydání mezitímního rozhodčího nálezu, a mezi těmito skutečnostmi skutečně není to, co zde říkáme dnes v rámci rozpravy v Poslanecké sněmovně nebo co bude případně výsledkem našeho hlasování.

Možnost, že Česká republika uspěje u odvolacího soudu, zde stále existuje. Proto Česká republika toto odvolání podala, proto jsme si ponechali všechny právní nástroje i v rámci dohody, kterou jsme uzavřeli se CME o zastavení úročení. Ale já se domnívám, že to, zda odvoláme, či neodvoláme radu, nemá na výsledek tohoto odvolacího řízení žádný měřitelný vliv.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bohuslavu Sobotkovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik. Pardon, pane předsedo, i s přednostním právem jste na tom oba stejně. Pan místopředseda Langer se opravdu hlásil dříve.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, vím, že s postupující debatou houstne atmosféra, rostou emoce. Nicméně si myslím, že bychom měli uvádět od tohoto mikrofonu relevantní fakta vždy s udáním svých zdrojů.

Pan ministr kultury Dostál zde citoval tzv. tiskovou zprávu, na jejímž základě se měl zástupce České republiky pan dr. Hándl přiznat k tomu, že zatajil některé důležité skutečnosti pro rozhodování arbitráže. Bylo by dobré, aby pan ministr Dostál zde uvedl, kdo je zdroj této zprávy, neboť tuto tiskovou zprávu vydal zástupce společnosti CME, tedy strany, která se domáhá zaplacení 10,5 miliardy korun. Tuto zprávu jako lživou odmítli právní zástupci České republiky z advokátní kanceláře Clifford Chance.

Pane ministře Dostále, prosím řekněte, když vystupujete, kdo je zdrojem vašich informací. V tuto chvíli jste jako argument proti radě, proti arbitráži uvedl slova, která řekl zástupce společnosti CME, který má tisíc a jeden důvod lhát. A toto byla také potvrzená lež. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, uvádím, že moje přihláška nemohla propadnout, protože neexistovala. Čili to, že bylo napsáno, že jsem přihlášen do rozpravy, je vyjasněno tím, že v rozpravě jsem vystoupil již dávno, a co jsem chtěl, jsem si také řekl. Čili nemělo co propadnout.

Nicméně v této chvíli bych chtěl požádat o přestávku na poradu klubu KSČM do 18.30 hodin. Současně svolávám klub KSČM do prostor klubu ihned. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vyhovím předsedovi klubu. V 18.30 hodin budeme pokračovat v rozpravě. Přihlášená je paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

(Jednání přerušeno v 18.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP