(18.40 hodin)
(pokračuje Parkanová)

V roce 1999, kdy se CET 21 rozhodla vypovědět smlouvu s ČNTS, rada prohlásila, že nemá žádné nástroje, jak by mohla zasáhnout, a to byla velká lež, a to nejen pro existenci § 14 odst. 5 zákona, podle kterého rada mohla bez souhlasu provozovatele podmínky licence za daných okolností změnit, ale především proto, že rada při likvidaci vzájemného vztahu mezi CET 21 a ČNTS zcela nepokrytě stála na straně CET 21, které poskytla veškerou morální podporu i písemně podložené argumenty pro její postup.

Dámy a pánové, naším zájmem je mít nezávislou, odborně fundovanou radu, která dokáže obhajovat zájmy veřejnosti a odolávat tlaku stranických centrál a jejich mediálních odborníků. Ze všeho, co zde již bylo řečeno, zřetelně vyplývá, že tato rada takovým orgánem není, a já se domnívám, že je třeba ji vyměnit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Vlastě Parkanové. O slovo se přihlásil předseda klubu ČSSD pan poslanec Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení kolegové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu sociální demokracie, poslaneckého klubu KDU-ČSL a poslaneckého klubu Unie svobody předložil návrh, aby Poslanecká sněmovna jednala a hlasovala i po 21. hodině v případě, že schůze nebude ukončena dříve, v případě, že nebude vyčerpán její program. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Na popud z pléna vás odhlásím. Pan poslanec Kováčik se hlásí, nicméně ho chci upozornit, že o procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy a že přistoupíme bezprostředně k hlasování.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, nechci žádným způsobem zpochybňovat proceduru, nicméně avizuji, že nám, poslaneckému klubu KSČM, by nevadilo, kdybychom jednali i po 21. hodině, ovšem bez hlasování. Pokud tento návrh nebude přijat, avizuji, že podám návrh na jednání bez hlasování po 21. hodině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozumím tomu tak, že poté, co bude rozprava ukončena, vystoupíte a dáte návrh na to, aby hlasování bylo zítra? (Poslanec Kováčik: Ne.) Když to neprojde. V tuto chvíli budeme hlasovat o návrhu pana poslance Ibla. Doufám, že všichni, kteří chtějí hlasovat jsou přítomni.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 11 a táži se, kdo s tímto procedurálním návrhem souhlasí. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 171 přítomných pro 89, proti 72.

 

Návrh pana poslance Petra Ibla byl přijat a budeme jednat po 21. hodině s plným právem hlasovat v případě, že do té doby jednání neskončí.

V tuto chvíli je na řadě paní poslankyně Kateřina Dostálová a připraví se pan poslanec Ladislav Skopal jako poslední z písemně přihlášených poslanců. Pak bude hovořit pan předseda Martin Muchka. Prosím o klid.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, v průběhu jednání našeho dnešního dne padlo mnoho slov, padlo mnoho vět, padlo mnoho argumentů pro a proti odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Já osobně si myslím, že už se navzájem příliš přesvědčit nemůžeme a že by bylo určitě dobře, kdybychom rozhodli hlasováním. Ale vzhledem k tomu, že zde zaznělo několik faktů, které bych ráda alespoň krátce okomentovala, dovolte mi zapojit se do diskuse, byť nebude dlouhá.

Jedním z prvních příspěvků, který jsme slyšeli, byl příspěvek pana premiéra Špidly, který nám sdělil větu, že budeme pravděpodobně platit. Já se přiznám, že neumím pravděpodobně trestat. Já jsem tady také z úst paní kolegyně Parkanové slyšela, že nejpravděpodobněji budeme platit a z úst pana ministra zahraničních věcí jsme se dozvěděli, že rozhodně budeme platit. Já bych byla velice ráda, kdyby si vládní koalice v tomto svém úsudku udělala jasno. Myslím si, že zde již několikrát padl ten fakt, že odvolací soud probíhá, probíhá právě v těchto dnech, a já nerozumím tomu, proč vládní koalice chce v podobě odvolání rady dát protistraně, to znamená CME, do rukou nabité dělo proti zájmům České republiky, proti zájmům občanů naší země. Já totiž neumím hlasovat proti poslaneckému slibu, který jsem této Poslanecké sněmovně slíbila, a ten slib je o tom, že budeme vždy hájit zájmy České republiky, že budeme hájit zájmy našich občanů.

Ráda bych se dotkla také ještě jedné věci, která není sice tak zásadní, ale já si myslím, že pro tuto diskusi a tento spor je důležitá. Kolegyně Němcová zde zmínila to, že je chybou a škodou, že jsme nenechali vystoupit zástupce Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Já osobně si to myslím také a uvedu vám, vážení kolegové, důvod proč. My jsme s těmito zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nehovořili ani v jednom standardním orgánu, který se mediální problematikou zabývá. Já si myslím, že vy to určitě víte, nevím, jestli to ví veřejnost, občané. Tato Poslanecká sněmovna má tři orgány, které se zabývají mediální problematikou. Minimálně na dva z nich docházejí radní, ať už z České televize, z Českého rozhlasu i velké rady a probíráme s nimi problematiku, hovoříme s nimi jako s partnery. A tito radní velké rady, takto důležitého regulačního orgánu, nedostali jedinou možnost vystoupit ve stálé komisi pro sdělovací prostředky, což je speciální komise, která je určena k tomu, abychom se zde mediální problematikou zabývali, nedostali prostor promluvit v kulturním výboru, který je přímo gesční pro mediální problematiku, a to je výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Další orgán se jmenuje podvýbor pro mediální legislativu.

To mě velice mrzí, protože já se přiznám, nevím jak vy, ale já neumím trestat a popravovat podezřelé bez toho, aniž by dostali prostor k argumentaci, prostor k diskusi s námi, protože, ať chcete nebo ne, jsou to naši partneři. To je druhá věc, které jsem se chtěla dotknout vzhledem k tomu, co zde v předchozí diskusi bylo řečeno.

Když jsem přemýšlela o tom, jak se vlastně vládní koalice chová, tak mě napadl takový příměr, dá se říci opět ze sportovní oblasti, a vzhledem k tomu, že se blíží ono tolik zmiňované a očekávané fotbalové utkání, tak mě napadl příměr, který se právě týká oblasti fotbalu. Mám takový pocit, že se vládní koalice chová jako fotbalové mužstvo, které si cíleně sází jednu branku za druhou před koncem zápasu. Já jsem přemýšlela o tom, proč to ti fotbalisté dělají, a napadly mě pouze dva důvody. Ten první je o tom, že z toho fotbalista má přece profit, má z toho bonus, má z toho zisk. Ten druhý mě napadl jediný, a to ten, že fotbalisté absolutně neznají pravidla hry, tudíž si kopou góly do své vlastní branky a bohužel nevědí, že když si dají gól, tak nemohou vyhrát zápas. Proto jsem přemýšlela, který z těchto dvou momentů je asi ten, který je hnacím motorem naší vládní koalice, a samozřejmě mě napadl ten první.

Je to o tom bonusu, je to o tom profitu, vážení kolegové. Vy se na mě krásně usmíváte. Já vám říkám opravdu, nezastírejme si to, o co tady jde. Jde tady o to, politicky získat moc v médiích. O nic jiného.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP