(9.10 hodin)
(pokračuje M. Svoboda)

V článku 2 se za slovo "dnem" vkládá slovo "jeho".

Za druhé zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana kolegy Doktora.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, v námi projednávané věci je jistě mnoho argumentů, které, byť od prvopočátku a prapůvodu projednávané krize v sektoru družstevních záložen uplynul jistý čas, zůstávají stejné. Myslím, že zůstávají stejné a neodvolatelné argumenty, které nedokázal zpochybnit nikdo z předkladatelů tohoto sněmovního tisku, nikdo z členů vlády, ať už jím byl premiér, či ministr financí. A sice že tento sněmovní tisk, který navyšuje celkový objem plnění vůči sektoru družstevních záložen až na 8 mld. Kč, hovoří o návratné finanční výpomoci. Nikdo z předkladatelů, ani ministr financí, se netrápí s tím, z čeho ta návratná finanční výpomoc bude naplněna.

Jestliže jsem uvedl částku 8 mld. Kč, kterou jsme na plnění fondu pojištění členů družstevních záložen už vynaložili, tedy 6 mld. Kč, tak tímto navýšíme celkovou náhradu krize v sektoru na 8 mld. Kč, pak si musíme uvědomit jeden zásadní fakt. Nemluvíme o nějaké hypotéze, nemluvíme o tom, že možná někdy dojde k tomu, že zjistíme, že nejsou žádné peníze, není žádný majetek, z nichž by členové družstevních záložen nebo fond pojištění těch 8 mld. Kč vrátili. Každý z předkladatelů tohoto sněmovního tisku totiž právě dnes ví, že žádné takové peníze neexistují. Ví to i ministr financí, pouze o tom nikdo nemluví.

A já pro veřejnost a pro nás všechny zopakuji název tohoto sněmovního tisku resp. zákona, který hovoří, že se jedná o státní dluhopisový program k získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu ke krytí výplat náhrad ze Zajišťovacího fondu atd. Jinými slovy, tento námi projednávaný sněmovní tisk už v názvu říká, že každý z nás, kdo bude případně hlasovat pro přijetí tohoto sněmovního tisku, této novely zákona, předpokládá, že těchto 8 mld. Kč vložených do fondu pojištění bude někdy splaceno.

Prosím předkladatele tohoto sněmovní tisku, případně všechny z vás, kdo budete pro jeho přijetí hlasovat, abyste zde Poslanecké sněmovně a veřejnosti doložili, z jakých peněz, z jakých zdrojů hodláte těch 8 mld. Kč vrátit, protože jediný zdroj, který přichází v úvahu, jsou peníze daňového poplatníka. Žádné jiné relevantní krytí nebylo nikdy nabídnuto. Lišíme se pouze v tom, že my zcela otevřeně říkáme, že nikdy žádné krytí k dispozici nebylo, a předkladatelé sněmovního tisku, který projednáváme, vytvářejí jakousi hypotézu, že někdy v čase snad zjistí, že existuje nějaký likvidní majetek, z něhož bude možné oněch 8 mld. uhradit daňovým poplatníkům zpět.

To je jeden rozměr, který mě vede k tomu, nesouhlasit se záměrem, který je navrhován.

Daleko vážnějším a myslím, že i důležitějším důvodem k zamyšlení o této koncepci je samotný fakt, že je-li dnešní státní dluh v celkovém úhrnu zhruba 433 mld. Kč, pak přijetí právě tohoto sněmovního tisku zvyšuje státní dluh České republiky o 2 mld. Kč. Jinými slovy, jestliže Poslanecká sněmovna velmi citlivě a velmi těžko hledala shodu na bilanci schodku státního rozpočtu pro rok 2003, tak právě dnes nějaká skupina poslanců navrhuje tuto bilanci státního rozpočtu pro rok 2003 změnit.

Pokud někomu, jako například paní poslankyni Orgoníkové, připadají tyto věci prázdné, pak já jen chci, aby zde někdo uvedl, z čeho ty 2 mld. zaplatí, zda je to plnění odpovědné a zda si skutečně celková krize v sektoru družstevních záložen zaslouží takové břemeno, abychom kromě 2 mld. jistiny, které vynaložíme na plnění fondu pojištění, zaplatili také úrokovou službu a pak ty celkové výdaje na plnění ve fondu byly ve skutečnosti daleko vyšší.

Já jsem si vědom složitosti své pozice, protože zde existuje jakási "veřejná objednávka", kdy prostý výčet předkladatelů zajišťuje vcelku hladký průchod tohoto sněmovního tisku touto sněmovnou. Váhal jsem proto, jaký argument použít na závěr svého vystoupení a možná nějakého formálního či symbolického rozloučení se s tímto tématem na půdě Poslanecké sněmovny. Našel jsem si proto stenozáznam vystoupení vašeho bývalého premiéra vlády Miloše Zemana, který v době, kdy část poslanců této Poslanecké sněmovny uvažovala o plnění a výpomoci v celkovém úhrnu 3 mld. Kč, zpochybňoval už tento úmysl s tím, že uváděl celkovou výši likvidního majetku získaného z konkurzního vyrovnání 1,4 mld. Kč.

A tak se ptám předkladatelů i vás, kteří hodláte hlasovat pro tento sněmovní tisk, z čeho se vrátí půjčka 8 mld. Kč fondu pojištění, když neexistuje nic jiného než 1,4 mld. Kč likvidního majetku, který - lze předpokládat - snad vytěžíme z konkursu a vyrovnání. Já se však domnívám, že tato hodnota bude ještě nižší. Kdo zaplatí tento rozdíl? Pokud vy sami dnes budete hlasovat pro návratnou finanční výpomoc, tedy pro půjčku, tak řekněte veřejnosti, kdo tu půjčku zaplatí. Pokud ji zaplatí kdokoli jiný než členové družstevních záložen, pak říkám, že si to naši daňoví poplatníci nezaslouží.

Já vím, že žádné jiné zdroje neexistují. My všichni zde jsme v situaci, že budeme-li dnes hlasovat pro další navýšení plnění vůči fondu pojištění o 2 mld., pro další navýšení státního dluhu, tak neříkáme nic jiného než to, že dáváme členům družstevních záložen půjčku na věčnou oplátku, zvyšujeme státní dluh a poskytujeme návratnou finanční výpomoc, která nikdy splacena nebude.

Vědom si své situace, vědom si velmi omezeného vlivu ODS v této věci, navrhuji zamítnutí tohoto sněmovního tisku.

Současně žádám z tohoto místa pana ministra financí, aby odpověděl pouze na dvě otázky: zda si je vědom toho, že prostý poslanecký návrh podaný touto formou navyšuje státní dluh ČR o 2 mld. Kč a zda si je také plně vědom toho, že tato návratná finanční výpomoc nebude nikdy splacena.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP