(17.10 hodin)
(pokračuje Martínek)

Chtěl bych na závěr říci ještě jednu důležitou věc, ve které si myslím, že se mýlí jednak paní kolegyně Marvanová, ale např. i kolega Kováčik. My, přátelé, drahé kolegyně a drazí kolegové, nemáme vůbec žádných pět nebo více roků času, abychom tady připravovali přímou volbu prezidenta, pokud ji myslíme zcela vážně. Dokonce si myslím, že zákon, který má umožnit přímou volbu prezidenta, musí být přijat letos, nejpozději ovšem v příštím roce. A ten důvod je přece jasný. Ústava této republiky dává každému občanovi této země rovné právo, aby mohl kandidovat, pokud splní věkový census a pokud splní mravní a morální předpoklady pro to, aby mohl kandidovat na prezidenta republiky. Pokud náhodou bychom přijali zákon o přímé volbě prezidenta šest měsíců předtím, než tato volba má být uskutečněna, tak potom se z této přímé volby stane fraška a to bych rozhodně nechtěl.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Martínkovi. Bude hovořit poslední řádně přihlášený pan kolega Miroslav Beneš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Ještě předtím, než začnete mluvit, bych požádal pana předsedu Kühnla, aby svůj rozhovor s panem místopředsedou vlády přesunul do předsálí, protože bych chtěl, aby se o ústavě jednalo v klidu. Děkuji.

Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové, to jsou paradoxy - zvolal by sládek, nikoli republikán, ale sládek Vaněk. Ti, kteří dlouhá léta říkali, že se hlásí k přímé volbě prezidenta, nyní říkají, že zase až tak není zapotřebí býti rychlými. Ti, kteří na podzim minulého roku změnili své dlouhodobé stanovisko a byli za něj peskováni a popotahováni, tak to své stanovisko drží. Musím se přiznat, že jsem byl úplně šokován, když jsem u předkladatelského a zpravodajského stolku neviděl dva, ale takový ten hlouček, hlouček přemlouvačů, možná i vymítačů, já přesně nevím.

Bylo nám slíbeno, že dostaneme vládní návrh. Vážené dámy, vážení pánové, to myslíte opravdu vážně? To myslíte zcela seriózně, že vládní koalice založená na 101 hlasech předloží návrh ústavního zákona bez předchozí politické debaty na téma základních parametrů přímé volby prezidenta? To si opravdu myslíte vážně, že se vám podaří? Já vám už teď říkám, že ne, a proto dopředu upozorňuji, že myslí-li dominantní politické síly v této sněmovně vážně změnu z nepřímé volby prezidenta na volbu přímou, tak je nejvyšší čas. Jestli někdo říká, že nejsme v žádné časové tísni, a současně říká, že se komplexně podíváme na potřebu změn ústavy, tak já vám garantuji, že komplexní podívání se na změnu ústavy znamená, že v tomto volebním období žádná změna ústavy přijata nebude. A pak už bude zbývat jenom rok a to už zase možná někdo jiný bude v časové tísni.

Takže, vážné dámy, vážení pánové, myslíte-li vážně přímou volbu prezidenta, nezahrávejte si s odsouváním a odkládáním, ale přihlaste se k tomu, že to tak prostě chcete. Upřímně řečeno, slovy sládka Vaňka, nikoli politika, mám pocit, že paradoxně dneska pro změnu na přímou volbu prezidenta je pouze ODS, paní poslankyně Marvanová a ještě dneska ráno jsem si myslel, že pan poslanec Kühnl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Benešovi. Mám dvě přihlášky s přednostním pořadím, ale první se s přednostním pořadím přihlásil pan předseda klubu ČSSD Petr Ibl. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, požádal bych teď o desetiminutovou přestávku na jednání klubu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ptám se, pane předsedo - až po vystoupení, nebo před vystoupením pana místopředsedy vlády? (Poslanec Ibl: Teď hned.) Teď hned, dobře. Když vládní koalice chce přestávku na poradu klubu ještě před vystoupením pana místopředsedy vlády, budu to respektovat, protože mi jednací řád neumožňuje, abych to učinil jinak.

Takže vyhlašuji přestávku do 17.25 nebo 17.24 s tím, že jedna minuta je na to, abyste se dostavili do jednacího sálu.

 

(Jednání přerušeno v 17.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP