Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. dubna 2003 v 9.05 hodin

Přítomno: 150 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobrý den, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji třetí jednací den naší 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Na dnešní schůzi jsou řádně omluveni Ladislav Býček, Michal Hašek, Josef Hojdar, Libor Ježek - pro nemoc, Jan Kavan od dnešního odpoledne, Jan Klas, Petr Kott - také pro nemoc, Jan Kavan je na jednání ve Spojených státech amerických. Miloš Kužvart je na Mezinárodní konferenci o životním prostředí v Lyonu, paní kolegyně Eva Nováková pro lékařské vyšetření, Miloš Titz a Pavel Svoboda jsou na zasedání výboru Parlamentního shromáždění NATO. A vidím kolegu Titze, takže jeho omluva bude škrtnuta z protokolu, protože pan kolega Miloš Titz dal přednost jednání Poslanecké sněmovny, a jsem velmi rád. Pan Jaroslav Plachý by měl být na zahraniční misi OBSE v Makedonii, stejně tak Petr Šulák. Účast na statutární konferenci Meziparlamentní unie mají pan Milan Ekert, Vladimír Koníček, Veronika Nedvědová, Vlastimil Ostrý a Vlastimil Tlustý. Z vlády se na dnešní dopoledne omlouvá ministr Vladimír Mlynář a pan ministr Milan Urban. To jsou všechny omluvy, které jsem do této chvíle obdržel, a ještě jednou se omlouvám panu kolegovi Titzovi, že jsem přehlédl, že dal přednost našemu jednání.,

Prvním bodem našeho jednání je bod 102, to jsou odpovědi na písemné interpelace poslanců na předsedu a členy vlády druhým pevně zařazeným bodem je bod 59, což je vládní návrh zákona o provádění referenda, tak jak jsme se včera dohodli. Poté budeme pokračovat v projednávání návrhů zákona v prvém čtení - nejprve bodem 26 a potom dalšími body ve schváleném pořadí.

Nyní přistoupíme k projednávání bodu

 

102.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Nejdříve interpelace na pana předsedu vlády. Předseda vlády Vladimír Špidla odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci rozboru příčin povodně v létě 2002. Interpelace spolu s odpovědí se předkládá Poslanecké sněmovně jako tisk 282. V této chvíli otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové. Je mi jasné, že i pokud jde o povodně v roce 2002 platí známé heslo, že po válce dokáže být každý generálem. Musím také podotknout, že ani já a podle charakteru odpovědi si myslím, že ani pan dr. Vladimír Špidla a členové vlády nejsme vyslovení odborníci, a proto při svém výkladu, proč jsem navrhl zařadit projednání odpovědi na mou interpelaci na schůzi Poslanecké sněmovny, budu vycházet z rozboru podkladů, které jsou k této věci k dispozici.

Hned na začátku mi dovolte, abych pokud jde o povodně, připomněl usnesení č. 140 Poslanecké sněmovny ze 6. schůze 17. října 2002, kdy nedlouho po povodních jsme pokládali řešení té situace za velmi naléhavé. Požádali jsme v usnesení vládu, aby zrychlila práce na prověrce legislativy, požádali jsme i o řešení celé řady konkrétních bodů a také jsme požadovali, aby provedla analýzu činnosti ústřední povodňové komise v době povodní a o výsledku informovala Poslaneckou sněmovnu. Na návrh pana poslance Vlčka jsme také odsouhlasili požadavek, aby vláda předložila souhrnné zprávy o průběhu povodní a reakcích na ně, ale bohužel, jak se občas stává, pro tento úkol nebyl stanoven žádný termín. A musím říci, že přes to, že situace se mi stále jeví jako naléhavá a že si samozřejmě musíme klást otázku, jestli příroda počká na naši analýzu a následující přípravu na možné nové povodně, např. v letošním létě, je situace dnes už jakoby jiná a problematika povodní do značné míry jako by odezněla.

Pan předseda vlády ve své odpovědi označuje materiál, který jsem přiložil ke své interpelaci, jako materiál, který je vypracován v neobjektivní formě. Bohužel proti tomu nestaví objektivní údaje a nezkreslené informace. V samotném materiálu informuje jeho zpracovatel o tom, že všechny skutečnosti, které v něm jsou, mají svůj původ v autentických materiálech Povodí Vltavy a Labe a Českého hydrometerologického ústavu, a na konkrétních údajích to také předseda vlády nijak konkrétně nevyvrací.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP