(16.50 hodin)
(pokračuje Špidla)

V daném případě jde o neúplný údaj o sídle sdružení v čl. 1 odst. 2 stanov, upřesnění cíle činnosti v čl. 3 a specifikace hospodářské činnosti sdružení v čl. 22 odst. 1.

Pokud jde o otevření kanceláře Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze 1, Tomášské ulici, Ministerstvo vnitra žádost tohoto sdružení o povolení vyvíjet činnost v České republice podle zákona 116/95(?), o podmínkách činnosti organizací s mezinárodním prvkem v ČSFR(?), zatím neobdržela. Není zřejmé, jakou organizačně právní formu má Sudetoněmecké krajanské sdružení podle německého práva. Dle aktuálních údajů z tisku však byla do obchodního rejstříku zapsána dne 4. 12. 2002 společnost s ručením omezeným s názvem SKS Informační středisko Praha, s. r. o, se sídlem v Praze 1, Tomášská 21/14. Proklamované aktivity SKS Informačního střediska Praha, s. r. o, lze podle Ministerstva vnitra právně klasifikovat ze dvou hledisek. Za předpokladu, že uvedená obchodní společnost bude vyvíjet činnost Sudetoněmeckého krajanského sdružení, která by podléhala režimu zákona č. 116, připadalo by v úvahu upozornění ministerstva adresované představiteli Sudetoněmeckého krajanského sdružení na platnou zákonnou úpravu s tím, aby byl příslušný zákon sdružením respektován a dodržován. Pokud by však tak sdružení neučinilo, není další postup ministerstva právně upraven.

Pokud jde o realizaci záměrů spolku v České republice prostřednictvím SKS Informačního střediska Praha, s. r. o, se sídlem v Praze 1, Tomášská 21/14, je postup státních orgánů závislý na konkrétních projevech činnosti této obchodní společnosti. Podle zápisu v obchodním rejstříku jsou předmětem podnikání jmenované obchodní společnosti vydavatelská a nakladatelská činnost, reklamní činnost, marketing a činnost informačních a zpravodajských kanceláří. Souběžně by podle názoru Ministerstva vnitra přicházela v úvahu možnost soudního přezkumu, zda aktivity vyvíjené SKS Informační centrum Praha jsou v souladu s předmětem činnosti zapsané v obchodním rejstříku. Pokud by byl zjištěn nesoulad mezi skutečným právním stavem a stavem zápisu v obchodním rejstříku, bylo by předmětem šetření, zda lze tuto situaci řešit postupem podle příslušných ustanovení obchodního zákoníku.

Pro úplnost je třeba dodat, že problémem možného působení Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze se ministerstvo zabývalo již v loňském roce v souvislosti s informací ve sdělovacích prostředcích, která vyvolala řadu negativních reakcí, zejména Českého svazu bojovníků za svobodu a jeho organizačních jednotek. Podle zákona č. 116 může Ministerstvo vnitra po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí a po projednání s příslušnými orgány státní správy mj. povolit mezinárodní nevládní organizaci či zahraničnímu spolku vyvíjet činnost nebo mít sídlo v České republice. Předpokladem pro vydání takového povolení jsou kromě souhlasu Ministerstva zahraničních věcí následující skutečnosti: stanovy dotčené organizace nejsou v rozporu s českým právním řádem, organizace je zřízena jako právnická osoba a nebrání tomu jiné závažné důvody. Nejsou-li zákonem stanovené podmínky splněny, Ministerstvo vnitra žádost zamítne. Zákon č. 116 přitom vůbec nepočítá se situací, kdy by mezinárodní nevládní organizace fakticky vyvíjela činnost v České republice, aniž by podala příslušnou žádost. Pro takový případ není tudíž zákonem stanovena žádná sankce. Jestliže by bylo prokazatelně zjištěno působení tohoto zahraničního spolu v České republice, přicházelo by patrně v úvahu posouzení takové činnosti jako přestupek podle § 46 odst. 1 přestupkového zákona, a to ve vazbě na § 2 odst. 1 zákona č. 116/95 Sb. V příštích dnech k tomuto tématu zaujme stanovisko i odbor států střední Evropy Ministerstva zahraničních věcí.

Dámy a pánové, jak jste mohli zjistit, náš právní řád je velmi komplikovaný a nedokonalý a stát musí konat na základě zákona a v rámci zákona a nemůže konat mimo toto obecné zmocnění.

Pokud jde o názor mne jako premiéra České republiky, tak jasně říkám, že toto rozhodnutí pana poslance Posselta považuji za nezodpovědné a významně zhoršující vztahy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády a táži se paní poslankyně Konečné? Nechce podat doplňující otázku.

Já vás tedy, vážené kolegyně a vážení kolegové, upozorňuji, že uplynul čas pro podání interpelací na předsedu vlády. V 17 hodin se zde sejdeme a budeme pokračovat v interpelacích na jednotlivé členy vlády. Zatím vyhlašuji přestávku.

 

(Jednání přerušeno v 16.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP