(17.50 hodin)
(pokračuje Bílý)

Protože mentálně postižené děti si nemohou jít stěžovat do parlamentu, jejich rodiče jsou roztroušeni po celé republice - tam jsou děti z celé republiky. Panu řediteli dá velkou práci shánět sponzorské dary. Je velmi nepříjemné, když německý sponzor zasponzoruje bazén v hodnotě asi 1,8 milionu a my nedokážeme pro naše spoluobčany získat to minimum, aby se mohli stravovat trochu kulturně.

Ptám se vás znovu: Jste ochoten této situaci pomoci? Ale ne v rozpočtu na rok 2004 - ale jistě je možnost teď alespoň částečně jim pomoci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že pokud jde o situaci Ústavu pro mentálně postižené v Bystřici nad Úhlavou, týká se to investičního záměru, tak jak bylo řečeno panem poslancem, rekonstrukce kuchyně a jídelny v tomto zařízení. Samozřejmě takovýchto případů je v České republice poměrně hodně a vždy je potřeba hledat způsob, jak pomoci.

Na únorové schůzi Poslanecké sněmovny byla informace o tom, že tento investiční záměr ministerstvo eviduje s tím, že na zahájení nových investičních akcí může v letošním roce vyčlenit ne více než sedm procent z celkového objemu požadavku na investice. Bude posuzován v kontextu jejich priorit.

V březnu tohoto roku schválila vláda základní přístupy k návrhu novely zákona č. 243 z roku 2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, jejímž cílem je převést maximální množství dotačních titulů do daňových příjmů krajů tak, aby došlo k významnému navýšení podílu krajů na sdílených daních. Pro oblast financování investiční výstavby byl schválen návrh dofinancovat z pozice resortu pouze rozestavěné investiční akce a zahajování nových akcí převést již na kraje. Výjimku mohou tvořit drobné investiční akce, které budou zahájeny i dokončeny ještě v letošním roce. Čili pokud by se jednalo o tuto akci, kterou by bylo možno realizovat v tomto roce, mohli bychom hledat způsob, jak této věci pomoci.

Pokud jde o státní dotace na investiční akce, jejichž přidělení bude možné až po schválení dokumentace programu s názvem "Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociální péče a služeb", který je v současné době projednáván pracovníky Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva financí - jestliže v rámci schválené dokumentace bude možné financovat i akce charakteru investičního záměru ÚSP Bystřice nad Úhlavou, bude Ministerstvo práce a sociálních věcí, pokud akce bude splňovat podmínky dané uvedenou dokumentací programu, hledat zdroje i pro tento záměr a investor bude ihned uvědoměn, tak aby bylo možno akci zahájit co nejdříve.

Více v tuto chvíli nejsem schopen k tomu říci.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministru Zdeňku Škromachovi a táži se pana poslance Jiřího Bílého, zda chce položit doplňujíc otázku. Ano, je tomu tak.

 

Poslanec Jiří Bílý: Ještě mám doplňující otázku. Pane ministře, jedná se o to, že jsou porušovány hygienické předpisy, neodpovídá hygiena předpisům v roce 1988. Okresní hygienická správa vydala nařízení, že nejsou odpovídající předpisy. Chci se zeptat - myslím, že je to dost závažný důvod, informace mám z druhé ruky, od ředitele - jestli to tak je. Jestliže je tam porušena hygiena, tak by se s tím asi něco mělo dělat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Chci ujistit pana poslance, ale samozřejmě i klienty tohoto ústavu o tom, že si situaci nechám prověřit, a také je chci ujistit o tom, že budeme hledat způsob, jak i při této investiční akci pomoci a jak ji případně zrealizovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní udílím slovo panu poslanci Davidu Šeichovi, který se obrací se svou interpelací na místopředsedu vlády pana Rychetského. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Předtím ještě upozorňuji, že dalším interpelujícím bude paní místopředsedkyně Miroslava Němcová.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi vznést interpelaci na pana doktora Rychetského, ministra spravedlnosti, zda Ministerstvo spravedlnosti připravuje nějakou právní analýzu a případnou revizi smluv o ochraně investic, kterými je Česká republika vázána. Dohody o vzájemné ochraně a podpoře investic s jinými státy mají zajistit ochranu českých investic v zahraničí, ale také mají ochraňovat zahraniční investory v České republice. Znění dohod o ochraně investic však nemá být nástrojem vydírání České republiky. Po zkušenostech s prohraným sporem se CME, probíhajícím sporem s Nomurou, kde jde o 40 miliard korun, spory s European Medien (?) se musím zeptat, zda již jsou běžně uzavírány často velmi nevýhodné jednostranné a nereciproční smlouvy s jinými státy.

V tomto směru se chci zeptat, zda bude probíhat nějaká revize ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zahraničí, zda proběhne nějaká revize smluv, abychom se nedočkali dalších prohraných sporů s jinými státy vyplývajících ze smluv, kterými je Česká republika vázána v otázkách týkajících se ochrany investic. Již na této schůzi bude projednávána např. Smlouva o ochraně a vzájemné podpoře investic s Mexikem, která má také velmi specifická ustanovení. Čili zdali takováto revize proběhne, v jakém čase a zda bude zabráněno dalším případným prohraným sporům České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan místopředseda vlády a ministr spravedlnosti pan Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, zazněl tu dotaz, zda budu mluvit dlouho. Mám výjimečnou příležitost nemluvit vůbec, protože podle článku 53 odst. 1 ústavy - cituji: Každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech jejich působnosti. Musím říci, že ani jedna z funkcí, které ve vládě zastávám, tj. ministr spravedlnosti nebo místopředseda vlády, nemá ve své působnosti sjednávání ani revize mezinárodních smluv. Jediné mezinárodní smlouvy, které mám já v působnosti, jsou mezinárodní smlouvy o vzájemné právní pomoci, o vydávání k trestnímu stíhání, o vydávání k výkonu trestu a pak úmluvy z oblasti kodexu občanskoprávní úmluvy apod.

Podle ústavy, kterou jsem citoval - cituji čl. 63 odst. 1 písm. b) - má pravomoc sjednávat a ratifikovat mezinárodní smlouvy prezident republiky. Podle téhož článku má právo přenést na vládu tuto pravomoc a nebo se souhlasem vlády na její jednotlivé členy. Sjednávání mezinárodních smluv o vzájemné ochraně investic je v České republice podle kompetenčního zákona a podle rozhodnutí prezidenta republiky publikovaného ve Sbírce zákonů ve výlučné kompetenci dvou členů vlády - ministra zahraničí a ministra financí. Proto mohu odpovědět jen velice obecně.

Až do roku, konkrétně do 7. dubna 1999, kdy bylo přijato usnesení vlády č. 303, neexistovala jednotná metodika nebo pravidla vlády pro sjednávání dohod o ochraně investic. Všechny dohody o ochraně investic sjednané před 7. dubnem 1999 byly abych tak řekl exotické smlouvy unikátní, i když se k sobě blížily, dodržovaly se zásady reciprocity, ale nebyla žádná závazná pravidla. Nyní jsou taková pravidla. Jsou společným dílem Ministerstva financí a Ministerstva zahraničních věcí. Jsem přesvědčen, že tato pravidla zajišťují absolutní reciprocitu a výhodné postavení pro Českou republiku.

Ale k otázce, zda se chystá či nechystá revize uzavřených smluv o ochraně investic, které Parlament ratifikoval a kterými je Česká republika vázána, odpovídám: Ano, chystá se revize, a to v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP