(10.00 hodin)
(pokračuje Doktor)

Proto podávám jiný návrh k hlasování. Nebudou-li přijaty ani návrhy na zamítnutí, ani návrhy na vrácení k přepracování, dávám návrh na přerušení rozpravy, resp. přerušení projednávání do té doby, než bude přijato ve třetím čtení definitivní znění zákona o dani spotřební, a poté aby bylo definitivně hlasováno o dalším zacházení s tímto zákonem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zaregistrovala jsem váš návrh. A pan poslanec Janeček zaregistroval vaši výzvu a jde vám odpovědět. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Janeček: Jsa vyzván, musím odpovědět panu poslanci Doktorovi a musím mu říci, že samozřejmě má pravdu. Ale já bych chtěl, abychom si, kolegové, také pravdu říkali. Já jsem nikdy v žádném svém vystoupení neřekl to, co odpůrci mi často podsouvají, že průmyslová reklama je oním jediným rozhodujícím faktorem, který rozhoduje o tom, zda mladý člověk začne, či nezačne kouřit. Nikdy jsem to neřekl, vždycky jsem uváděl, že ten dopad - a jsou to studie Světové banky - se pohybuje mezi 10 až 30 %.

To, co mě bolí, co mi vadí a co pokládám za licoměrné je, když kolegové z ODS říkají: větší dopad a větší význam má rodina. To samozřejmě. Ale co jste pro to udělali, abychom posílili roli rodiny? Nic. To je základní téma, které se nedaří prosadit, to je to základní téma, které nejsme ochotni podpořit, protože klíčovým pilířem a klíčovým problémem této společnosti je destrukce rodiny. Jestliže se podíváte na počet rozvodů, na počet rozpadlých manželství, jestliže se podíváte na to, v jakých podmínkách žijí mladé rodiny, tak je to také výsledek nějaké politiky. A mě velmi mrzí, že slyším od kolegů: ať si to každý zařídí.

Vážení přátelé, to je základní otázka hodnotového systému. Jestliže si neuvědomíme, že musíme chránit základní buňku společnosti, to je rodinu, a potom, když ji ekonomicky zničíme, když jí nevytvoříme podmínky, tak jí řekneme: máte se starat, to je licoměrnost. Já bych vás požádal, a to velmi otevřeně a velmi rázně, abyste se připojili k těm, kteří se snaží vytvořit podmínky pro to, aby mladé rodiny mohly v této společnosti vychovávat v klidu děti bez ohledu na to, co který politický subjekt si myslí o dalších hodnotách, protože toto je hodnota naprosto nejzákladnější.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, domnívám se, že jste teď mluvil trochu k jinému tématu, než jaké právě projednáváme. Žádám vás a všechny další kolegy, aby se soustředili právě k tomu bodu, který projednáváme, a svá slova uzpůsobili tak, aby zapadla do tohoto tématu.

Vidím s faktickou poznámkou paní poslankyni Evu Dundáčkovou, které uděluji slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní místopředsedkyně, prosím o trochu shovívavosti s tím, že budu reagovat bezprostředně na pana kolegu Janečka, které se týkalo rodiny a její ochrany v této Poslanecké sněmovně.

S velikou radostí a uspokojením jsem vnímala potlesk v řadách poslanců strany lidové, resp. KDU-ČSL, a doufám, že podpoří také můj návrh na zamítnutí nového zákona, který se má týkat tzv. trestání mladistvých, neboť - jak jsem již říkala na tomto plénu několikrát - je to zákon, který zcela odděluje děti od rodiny, zákon, který znamená, že jsme zcela opustili myšlenku na to, že rodiče a rodina mají nějakou odpovědnost vzájemně k sobě. Je to zákon, který znamená, že budeme trestat děti a nebudeme hledat odpovědnost u rodičů.

Omlouvám se celé sněmovně, že toto mé vystoupení se vztahovalo k zákonu, který zde bude projednáván ve druhém čtení pravděpodobně až na příštím plénu, ale věřím, že s touto životní filozofií a s tímto přístupem k životu najde pro své návrhy podporu u členů KDU-ČSL.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Evě Dundáčkové. Nyní jsem zaregistrovala přihlášku pana poslance Oldřicha Vojíře, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, vždycky mě mrzí, když musím vystoupit a ohradit se proti vystoupení některého z kolegů této ctěné sněmovny. Nicméně myslím si, že každý má právo na určitý názor. Náš názor, názor ODS, je takový, že chceme, aby každý občan byl svobodný, aby každý občan se mohl svobodně rozhodovat, aby nemusel být kýmkoli zbytečně - a to podtrhuji - omezován. To nemá vůbec nic společného s tím, zdali je nebo není schopen si nalézt zaměstnání, zdali je nebo není schopen nalézt bydlení, zdali je nebo není schopen založit rodinu a v té rodině se udržet.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nemám žádné další přihlášky do této rozpravy. Zeptám se, zda do ní chce ještě někdo přispět přihláškou z místa. Ale nevidím nikoho takového, proto obecnou rozpravu končím.

Vystoupilo několik poslanců a padlo zde opakovaně několik návrhů. Dvakrát bylo navrženo zamítnutí předloženého návrhu a myslím, že třikrát bylo navrženo vrácení návrhu navrhovateli k dopracování. Omlouvám se panu poslanci Michalu Doktorovi, ale jeho návrh není hlasovatelný, protože počítal s tím, že rozprava bude přerušena a později se budeme moci do ní vrátit ukončením rozpravy, abychom mohli hlasovat o návrzích na zamítnutí a přerušení. Padá možnost hlasovat o návrhu pana poslance Michala Doktora.

Nejprve byly podány návrhy podmíněné. Paní poslankyně Talmanová navrhla předložený návrh zamítnout, nebude-li zamítnut…

Procedurální poznámka pan poslanec Vymětal, který bude chtít bezpochyby opačné pořadí.

 

Poslanec Karel Vymětal: Přesně tak, paní předsedající. Já jsem dal návrh nikoli podmínečný nebo ve vazbě na cokoli, ale na vrácení k přepracování. Tudíž o tomto návrhu se musí hlasovat jako o prvním, a teprve potom o návrhu na zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobrá, respektuji vaši připomínku. Budeme tedy hlasovat o návrhu na… Omlouvám se - závěrečné slovo paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Děkuji, paní předsedající, za závěrečné slovo.

Já jsem si vyslechla připomínky, které zde zazněly, a musím říci, že samozřejmě někteří kuřáci jsou nepolepšitelní, takže bych jen na adresu pana poslance Vymětala, protože vím, že je náruživým kuřákem, sdělila, aby si uvědomil, co stojí taková léčba řekněme středně pokročilé rakoviny plic - 200 000 zhruba ročně. Je to 22 % populace (?) s přežitím při této diagnóze zhruba dva roky. Nechci zde finančně vyčíslovat dopady, které znamenají v otázce kouření a alkoholismu dopad do zdravotní péče, a náklady, které vynakládáme na poskytování právě takto velmi těžké oblasti a kdy jakákoli cesta, která povede k tomu, že se sníží počet těchto onemocnění - a tím mám na mysli i kardiovaskulární a mnohdy v tisku diskutované otázky stentů jak potahovaných nebo i jejich jiných forem, kdy se objevil diskriminující prvek, věk 50 let, a jsou k tomu debaty - tak si uvědomme, že i snížení počtu kuřáků a snížení kouření tak, aby nebyli ohrožováni nekuřáci v daném prostředí, znamená také snížení zastoupení těchto občanů, kteří potom mohou být touto nemocí zákeřně přepadeni.

Jen ze statistik bych chtěla uvést, že ročně umírá 945 000 lidí na této planetě na rakovinu plic, 16 000 máme v naší republice kardiovaskulárně postižených, a to jsou nemalé finanční částky oproti tomu, zda si někdo zapálí, nebo nezapálí na základě své svobodné vůle a nebude se chovat ohleduplně vůči ostatním občanům. A proto se mi velmi líbilo poslední vystoupení pana poslance Vojíře, kdy říkal, že občan je svobodný a má si o sobě rozhodovat. Nicméně musí také rozhodovat o ostatních a myslím si, že to by si měl uvědomit každý z nás.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo závěrečné slovo paní ministryně. Zeptám se, zda chce závěrečné slovo uplatnit také paní zpravodajka. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, budu velmi stručná. Jsem daleka toho, zlehčovat toto téma. Rozprava byla velmi široká a současně jsem velmi ráda, že dnes na naší galerii sedí hosté, jejichž věkový průměr bezpochyby odpovídá přesně té skupině, která je dotčena tímto zákonem a kterou tady tak teatrálně chceme tímto zákonem chránit, chceme chránit její zdraví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP