(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Ptám se, jestli je někde nějaká námitka. Ale zdá se, že tomu tak není.

Ještě se přihlásila paní poslankyně Emmerová, která má návrh na změnu pořadí projednávaných bodů.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, z důvodu zahraniční služební cesty se nemůže paní ministryně zúčastnit projednávání zbývajících bodů z resortu Ministerstva zdravotnictví. Proto bych chtěla požádat, aby body schváleného pořadu schůze, a to body 70, 86, 87, sněmovní tisky 53, 184 a 238, byly přeřazeny na čtvrtek 17. dubna hned po zahájení schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji také. Budeme hlasovat o tomto návrhu paní poslankyně Emmerové.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přeřadit tyto body, jak bylo přečteno podle návrhu paní poslankyně Emmerové, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 103. Z přítomných 178 poslanců pro hlasovalo 90, proti 15. Návrh paní poslankyně Emmerové byl přijat.

 

Pak se ještě hlásil pan poslanec Karel Vymětal. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych navrhl pevné zařazení dvou bodů, které se týkají výstavby dálnice D47, což je jedna z priorit vlády, a sice abychom kolem toho neměli problémy, body 94 a 95 jako druhý a třetí bod ve čtvrtek 17. dubna dopoledne. První bod jsou ještě písemné interpelace.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže který bod?

 

Poslanec Karel Vymětal: Bod 94 a 95 jako druhý a třetí bod po písemných interpelacích.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tedy jako druhý a třetí bod 17. dubna po písemných interpelacích. Rozumím.

Prosím, pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedající, obávám se, že písemné interpelace asi nebudou moci být projednávány, neboť jsme právě hlasováním schválili návrh paní poslankyně Emmerové, že body paní ministryně Součkové budou zahájeny ihned po začátku jednání ve čtvrtek. Obávám se, že to je v rozporu minimálně se zvyklostmi a možná i jednacím řádem, a z toho důvodu jsme se také zdrželi hlasování o tomto návrhu. Prosím, aby bylo rozhodnuto, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Karel Vymětal: S tím si teď, pane předsedo, nevím rady, protože sněmovna už odhlasovala, že prvním bodem ve čtvrtek budou písemné interpelace. Takže tam těžko může být nějaký jiný bod, to už je usnesení Poslanecké sněmovny z minulého týdne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: My jsme o písemných interpelacích ještě nehlasovali. To byl minulý čtvrtek.

Prosím, paní poslankyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, v případě, že budou na pořadu tohoto jednání jako první bod písemné interpelace, potom bych žádala, aby body, které jsem zde jmenovala, byly na druhém, třetím a čtvrtém místě projednávání. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bude možná lépe, když budeme o tomto návrhu hlasovat. - Prosím.

 

Poslanec Petr Bratský: Dobré odpoledne. Pane předsedající, vážení přátelé, jenom chci poukázat na to, že pokud byly už schváleny návrhy podle paní kolegyně, to znamená ty zdravotní, tak to jsou dva body, a v tom případě návrh pana Vymětala, aby to byl druhý a třetí bod nemůže odpovídat, musí to být když tak třetí a čtvrtý. Ale my jsme prvně schválili dva zákony, že by se projednávaly - zdravotní - tudíž nemůže být v žádném případě zařazen jako druhý bod potom bod o výstavbě dálnice. Musí být až následující. Takže musíme to opravit případně potom v hlasování. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Vymětala, jak by tedy upravil svůj návrh, aby byl hlasovatelný.

 

Poslanec Karel Vymětal: Po poradě s panem předsedou vlády bych tedy navrhl, protože tady ani představitelé vlády nebudou ve čtvrtek, aby se tyto dva body projednávaly v pátek po pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Těch je tam ale hodně. Jsou tam tři senátní návrhy. Můžeme o tomto návrhu ale určitě hlasovat.

Pan poslanec Cabrnoch se hlásí o slovo.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, já jsem v tuto chvíli ještě dalek návrhu na nějaké střídání nebo něco podobného. Nicméně zákon o způsobilosti k výkonu lékařských povolání, kterého jsem zpravodajem, je oprávněně středem pozornosti široké odborné veřejnosti. Musím říci, že v tuto chvíli se obávám, že není vůbec nikdo ve sněmovně, kdo by byl schopen pochopit z procedury, kdy vlastně který zákon budeme projednávat. Já bych prosil, aby to bylo vše v klidu uváženo a abychom hlasovali tak, abychom alespoň my, co jsme zde v sále a nasloucháme si, věděli, kdy a co budeme projednávat, protože to neprojednáváme pouze pro svoje uši, ale naše jednání sleduje skutečně veřejnost. A já se nedokáži postavit lidem z očí do očí a vysvětlit jim to, co se to teď právě v minulých minutách tady ve sněmovně vlastně děje. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V každém případě ale zazněl návrh pana poslance Vymětala, který žádal, aby body 94 a 95 byly zařazeny po pevně zařazených bodech v pátek dopoledne. Musím nechat o jeho návrhu hlasovat.

 

Návrh je jasný - v pátek po pevně zařazených bodech, kterých je tuším pět, pokud se nepletu, projednat body 94 a 95. To je návrh pana poslance Vymětala. Zahajuji hlasování o něm. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 104. Přítomno bylo 179 poslanců, pro hlasovalo 58, proti také 58. Návrh pana poslance Vymětala nebyl přijat.

 

Pokud vím, tak je tam v této chvíli jedna písemná interpelace. My jsme ji původně chtěli probírat příští týden, ale myslím si, že nic nebrání tomu, abychom tento návrh zařadili po těch pevně zařazených bodech, které jsou nyní ve čtvrtek zařazeny. Takže bych nechal hlasovat o tom, že onu písemnou interpelaci, jedinou, která tam je, projednáme po pevně zařazených bodech ve čtvrtek.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zařazení jediné písemné interpelace, kterou máme na programu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 105. Z přítomných 179 poslanců pro hlasovalo 118, proti 33. Tento návrh na zařazení oné jedné písemné interpelace byl přijat.

 

Ještě bych vás chtěl informovat, že v případě, že by nebyl projednán pořad této schůze do pátku 18. dubna, bychom pokračovali v jednání až v úterý 29. dubna po ukončení naší přerušené 15. schůze. To je jenom výhled dopředu.

 

V této chvíli nám snad nic nebrání, abychom přikročili k prvnímu bodu dnešního programu, kterým je, jak jsme si schválili,

 

97.
Vládní návrh na vyslání polní nemocnice
/sněmovní tisk 285/

 

Předložený materiál z pověření vlády odůvodní předseda vlády Vladimír Špidla, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Prosím vás, abyste se postupně ujali slova. Nejdříve o to požádám předsedu vlády Vladimíra Špidlu.

Prosím vás o klid.

Pane premiére, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP