(15.20 hodin)
(pokračuje Vávra)

Výrobci, zplnomocnění zástupci, dovozci a distributoři mají za povinnost vypracovat a přiložit k výrobku zcela jasnou, pochopitelnou a nezpochybnitelnou průvodní dokumentaci a označení výrobku, což je správné. Z čeho mám ale obavu, je vznik v uvozovkách "skupiny právníků", která bude pozorně pročítat průvodní dokumentaci a hledat nesrovnalosti v informacích této dokumentace. Proto je na nás, zákonodárcích, abychom zákon schválili ve zcela jasně pochopitelném znění. Pro výrobce, zástupce, dovozce a distributory to možná znamená popsat v dokumentaci i upozornění, že například "nemůže spotřebitel v mikrovlnné troubě přisoušet svého mazlíčka, malého psíka". Jestliže tedy dokumentace musí obsahovat všechny možné, až normálně nepochopitelné informace, bude nutno si angažovat také právníka, který posoudí a navrhne úpravu tak, aby nemohlo dojít ke zneužití dokumentace. Výsledkem bude i zdražení výrobku, a to za právní služby, o jejichž rozsahu a dopadech nemá zatím z nás nikdo ponětí.

I přes mé kritické stanovisko doporučuji propustit novelu zákona do druhého čtení. Pevně věřím, že se nám podaří zákon upravit a zamezit subjektivnímu posuzování ze strany zúčastněných a zamezit tím jeho zneužívání ve prospěch kohokoliv. Po výsledku druhého čtení se rozhodnu, zda podpořím, či nepodpořím novelu zákona o obecné bezpečnosti, a potom propustit do třetího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Vávrovi. Táži se, zda se chce ještě někdo zapojit do rozpravy k tomuto návrhu zákona. Nevidím žádnou přihlášku, proto končím obecnou rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova? Prosím, pan navrhovatel, pan ministr Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte, abych jenom v krátkosti zareagoval na vystoupení, která padla k této novele zákona. Chci za diskusi poděkovat. Jsem připraven být vstřícný při projednávání ve druhém čtení. Pokud se podaří najít lepší formulace než formulace, které jsou evropským slovníkem, například v hospodářském výboru nebo při projednávání na plénu Poslanecké sněmovny. Jsem připraven takovéto formulace akceptovat. Rozuměl jsem tomu tak, že tady nebyl rozpor s věcným záměrem tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. V tuto chvíli se chce závěrečného slova ujmout také pan zpravodaj. Uděluji vám slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Chtěl bych říci, že diskutérům v rozpravě rozumím. Někdy je velice obtížné najít společnou řeč mezi právníky a techniky, výrobáky, obchodníky, ale budeme ji muset najít. Prostě někdy řeč a jazyk směrnic Evropské unie je pro občana obtížně pochopitelný. To je prostě tak. Proto jsem rád, že všichni diskutéři doporučují, aby prošel tento návrh zákona do jednání výborů, a tam se pokusíme najít taková řešení, aby byla rozumná všem občanům České republiky. Myslím si, že se nám to snad podaří.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Nepadl zde žádný návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování ani na zamítnutí, můžeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Táži se, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

Vidím žádost o vaše odhlášení. Prosím, abyste se tedy znovu zaregistrovali.

 

Hlasování o přikázání tohoto návrhu k projednání hospodářskému výboru může začít. Bude to hlasování s pořadovým číslem 218. Zahájila jsem ho. Táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 218. Z přítomných 133 se pro vyslovilo 129, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru.

 

Končím prvé čtení tohoto bodu.

 

Budeme pokračovat dalším bodem schváleného pořadu schůze a tím je bod

 

37.
Vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou
/sněmovní tisk 249/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní ministryně, páni ministři, dámy a pánové, návrh ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou předkládám v souvislosti s předpokládaným přijetím smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o změnách v průběhu společných státních hranic. Tato smlouva, a stejně tak samozřejmě na ni navazující tento ústavní zákon, předpokládá deset případů změn na společných státních hranicích mezi Českou republikou a Rakouskou republikou. Jde o sedm změn tzv. mokrých, to znamená změn, které jsou na hraničním vodním toku, a o tři případy tzv. suchých státních hranic, to jsou případy, které se vztahují například na hraniční cesty nebo v jednom případě hospodářský objekt. V celkovém souhrnu činí plochy státního území oddělené od České republiky 42 422 metrů čtverečních a tato změna je reciproční, to znamená, ve stejném objemu bude k území České republiky zase takováto plocha přičleněna. Seznam změn i s charakteristikami je uveden ve zvláštní příloze důvodové zprávy.

Cílem předloženého návrhu ústavního zákona je dosáhnout soulad s článkem 11 Ústavy České republiky, kde je zapotřebí tuto věc promítnout do ústavního pořádku České republiky, a jde tedy o skutečnost, o které jsem hovořil na začátku, to znamená dosáhnout souladu se smlouvou mezi Českou republikou a Rakouskou republikou, která byla 26. října 2001 podepsána a která, předpokládám, bude ratifikována, protože bude projednávána, stejně tak jako tato smlouva, v Parlamentu České republiky.

Přece jen bych potom měl ještě jeden návrh, který chci v tuto chvíli v rámci úvodního slova avizovat, to je to, že po dohodě se zpravodajem budu asi žádat o prodloužení lhůty k projednávání ve výborech tak, abychom dosáhli časového souladu s projednáváním zmiňované smlouvy mezi Rakouskou republikou a Českou republikou, ale s tímto když tak vystoupím ještě v rámci obecné rozpravy.

Zatím děkuji, paní místopředsedkyně, za pozornost a těším se na bohatou rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Karel Šplíchal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, nemám to tak složité. Myslím si, že pan ministr, pokud jste ho poslouchali, velmi logicky vysvětlil celkově důvody této smlouvy, a skutečně jde o změny, které se týkají v podstatě čtyř hektarů a něco. Má to svoji logickou i historickou vazbu, takže vás chci jenom poprosit, abyste tuto smlouvu propustili do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy, ale avizoval své vystoupení místopředseda vlády Stanislav Gross. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, jenom tak jak jsem avizoval v úvodním slově, doporučoval bych prodloužení projednávání lhůty o 50 dnů, tak aby došlo k časovému souběhu mezi tímto ústavním zákonem a předmětnou mezinárodní smlouvou, aby konečné schvalování probíhalo potom na jedné schůzi sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tento návrh. Táži se, zda chce ještě někdo další vystoupit v obecné rozpravě. Pokud tomu tak není, končím… Pan zpravodaj se ještě také hlásí do obecné rozpravy. Ještě jsem nedořekla úplně tu frázi.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Omlouvám se, dámy a pánové, jedná se o vládní návrh ústavního zákona, řekl jsem o smlouvě, takže se omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: My jsme většinou, pane poslanče, zaregistrovali toto vaše přeřeknutí, ale věděli jsme, že to bylo přeřeknutí, nikoliv žádný jiný důvod, proto jsme mlčky přešli tuto vaši informaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP