(9.10 hodin)
(pokračuje Součková)

Při přípravě každé nové verze zákona byl návrh projednán v rámci vnitřního připomínkového řízení se všemi profesními sdruženími, zejména komorami a odbornými společnostmi, tak aby odrážel požadavky praxe, což je smyslem každé právní normy. To ovšem v žádném případě neznamená, že by Ministerstvo zdravotnictví podléhalo tlakům, tak jak je to prezentováno. Jinak tomu nebylo ani při přípravě projednávaného návrhu zákona.

Přestože došlo při přípravě po zdlouhavých a náročných jednáních ke konsensu, stejně jako v minulosti je vládní návrh opět napadán. Přitom kdyby došlo k porovnání vládního návrhu zákona a komplexního pozměňovacího návrhu, bylo by jasně patrné, že nedošlo k téměř žádným věcným posunům v zásadních věcech, s výjimkou přechodných ustanovení, v nichž bylo vyhověno zejména pediatrům, kteří své námitky neuplatnili v rámci zmiňovaného připomínkového řízení, ale až při projednávání návrhu v Poslanecké sněmovně, a s výjimkou ustanovení týkajících se farmaceutů, kde bylo nutné v průběhu dané doby podle nových směrnic Evropské unie tyto úpravy upravit.

Dále bych chtěla říci, že pro konkrétní představu jsem provedla součet navržených změn k vládnímu návrhu zákona a zjistila jsem, že celkem bylo navrženo 142 úprav, z toho se navržené úpravy týkaly 82 celých vět a 60 slov. Úpravy týkající se celých vět byly ve většině případů způsobeny nutností uvést návrh do souladu s výsledky jednání s experty Evropské komise v Bruselu, které proběhlo mezi prvním a druhým čtením. Pokud jde o námitky a návrhy jednotlivých slov, šlo až na jednotlivé výjimky pouze o legislativně technické úpravy textu.

Jenom z důvodů přehlednosti, nikoli z důvodů věcných, jak jsem již uvedla, byl vládní návrh dopracován a navržené úpravy nakonec předloženy jako komplexní pozměňovací návrh. Opakuji, že v Poslanecké sněmovně byl tento komplexní pozměňovací návrh pouze zpřesněn a dopracován ve smyslu navržených připomínek.

Nyní mi ještě dovolte, abych krátce zareagovala na vystoupení paní poslankyně Rujbrové, týkající se petice na zachování profesní pediatrické specializace. Jak jsem již v této věci opakovaně uvedla, z žádného ustanovení vládního návrhu zákona nikdy nevyplýval a ani nevyplývá záměr omezit, nebo dokonce zrušit zdravotnická zařízení praktických lékařů pro děti a dorost. V návrhu nařízení vlády, kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta a který je připojen k vládnímu návrhu zákona, je uvedena i specializace dětské lékařství.

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, věřím, že při dnešním projednávání návrhu zákona přijmete takové závěry, aby tento návrh byl zákonem schopným obstát v praxi a aby skutečně otevřel cestu našim kolegům do Evropské unie. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní ministryně. Prosím o eventuální závěrečné slovo zpravodaje pana poslance Cabrnocha. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, domnívám se, že náš čas je cenný, že co mělo býti řečeno, řečeno bylo. Faktem zůstává a nemá velký význam vést spor o to, jakou cestou jsme k tomu došli, ale máme před sebou návrh zákona, který je způsobilý k hlasování ve třetím čtení, a já jsem přesvědčen, že jeho přijatelná a odbornou i laickou veřejností následně konzumovatelná varianta je způsobilá k tomu, abychom s ní vyjádřili souhlas.

Dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem na postup hlasování o tomto návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid a bedlivě poslouchejme pana zpravodaje. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Návrh k hlasování je rozdělen přibližně do 30 hlasování. Navrhuji, abychom za prvé hlasovali o pozměňovacím návrhu A, který je usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví - je to komplexní pozměňovací návrh. Jsem povinen vás upozornit, že pokud tento komplexní pozměňovací návrh bude přijat, je dále možné, že přijetím dalších pozměňovacích návrhů vznesených k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu bude jeho znění ještě v další proceduře změněno.

Dále navrhuji hlasovat samostatně B1, potom orientační hlasování mezi B2, G1a), G1b), dále samostatně B3, B4 a B5. Dále společně G5 a G10, dále společně B6 a B7, dále samostatně B8, B9, potom společně B10 a B11, samostatně B12 a B13, samostatně C1 a C2, společně C3 - C11. Dále samostatně D1 a D2, společně E1 - E6, společně F1 - F3, společně G6 a G9, společně G8 a G13, samostatně G11 a G12, samostatně H. Na závěr pak hlasování o návrhu zákona jako celku.

Pane předsedo, dovolte mi, abych vás požádal vzhledem ke komplikovanosti procedury, abychom ji schválili hlasováním.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vyslechli jsme návrh pana zpravodaje Cabrnocha. Budeme hlasovat o postupu, který nám právě přednesl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP