(Jednání pokračovalo ve 14.15 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, budeme pokračovat v našem jednání. Abych vás přilákal do sněmovny, dovoluji si sdělit, že budeme hlasovat, a to o důvěře vládě - opozice zatím svou přítomností vede, takže si dost dobře dokážete představit závěr a výsledek hlasování. (Veselost ve sněmovně.)

Jistě mě omluvíte, nevidím ale jiné formy, jak vás přilákat do sněmovny, abychom mohli pokračovat.

Začneme skutečně hlasováním, i když ne o důvěře vládě, nýbrž o procedurálním návrhu předsedy poslaneckého klubu ČSSD pana kolegy Ibla, který před polední přestávkou navrhl z důvodu nepřítomnosti premiéra přeřadit bod č. 96, tedy Zprávu vlády o postoji České republiky ke konfliktu v Iráku, z dnešního odpoledne jako první bod jednání 29. dubna, kdy tato schůze bude pokračovat. To je procedurální návrh, o kterém dám bezprostředně hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 266 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 266 se z přítomných 168 poslankyň a poslanců 99 vyslovilo pro, 28 proti, návrh byl přijat.

 

To je tedy první věc. A nyní druhá věc. Tu nám sdělí pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte, dámy a pánové, abych za klub KSČM navrhl pevné zařazení bodů 94 a 95, což je dálnice 47, jako první a druhý bod ve středu 30. dubna t. r. (Údiv ve sněmovně.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Těm, kteří na mne volají, že zde nebudou, si dovoluji sdělit, že se velmi mýlí. (Veselost ve sněmovně.) Budete tady, a možná ještě déle. (Smích.)

Zazněl tedy druhý procedurální návrh, o kterém opět dám bezprostředně hlasovat. Návrh zněl přeřadit body č. 94 a 95 jako první dva body našeho jednání ve středu 30. dubna. Vzhledem k mé znalosti dosavadního průběhu jednání naší schůze považuji tento návrh za hlasovatelný.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 267 a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 267 se ze 173 poslankyň a poslanců 142 vyslovilo pro, 3 byli proti návrhu. I tento procedurální návrh tedy byl přijat.

 

A nyní se tedy vrátíme k rozjednanému bodu č. 87. Byl jsem informován, že máme za sebou všeobecnou rozpravu, nyní bychom tedy měli zahájit rozpravu podrobnou. Nicméně nám stále chybí zpravodaj. Z titulu své funkce bych proto určil zpravodajem pana kolegu Kubinyiho, který vystupoval jako první v rozpravě, pokud se nepletu. Prosím, pane poslanče, buďte tak laskav.

Prosím také paní ministryni Součkovou, aby se posadila ke stolku zpravodajů.

Mám tu dvě přihlášky do podrobné rozpravy. Jedna je od pana zpravodaje, kterému tedy hned uděluji slovo, po něm se připraví pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem avizoval v obecné rozpravě, dávám návrh, aby teze koncepce zdravotnictví byly postoupeny výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a následně po zapracování připomínek a diskusi byly předloženy sněmovně.

Pokud tu kolega Maštálka dal návrh na nějaké termíny, domnívám se, že pokud neprojde návrh na vrácení k přepracování, dá se o těchto termínech hlasovat, poněvadž jsou hlasovatelné i v souvislosti s mým návrhem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP