(10.50 hodin)
(pokračuje Konečná)

Tento argument dle mého názoru není zcela relevantní, jelikož spolky, občanská sdružení podaly zcela konkrétní projekty, jak by se případně financovala nutnost oprav těchto objektů a jak by získávaly náklady na jejich údržbu. Druhým tím důvodem je, že převodem majetku na ministerstvo financí, popřípadě ministerstvo školství, by bylo porušeno ustanovení o tom, že majetek má být převeden na občanské sdružení pracující s dětmi a mládeží. Zřejmě by z těchto objektů byly současné mládežnické organizace vysídleny a ministerstva by je bezpochyby chtěla využít pro svůj vlastní účel. Nepodstatné je bezpochyby i to, že by se o tento majetek musela ministerstva starat, a tím pádem by se zcela zbytečně o další částky na údržbu a opravy zvýšil jejich rozpočet.

Omlouvám se za možná pro některé dlouhé zdůvodňování mých návrhů. Přesto si myslím, že jestli je chceme předat organizacím pracujícím s dětmi a mládeží, tak se chovejme a respektujme usnesení vlády a nenechávejme si tady do toho různými osobními pocity a různými spojeními se sdruženími mluvit.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další je do podrobné rozpravy přihlášen pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Už budu stručný. Navrhuji v příloze číslo 40 - KM Nymburk, Tyršova čp. 172 změnit pořadí nabyvatelů, a to tak, aby na prvním místě byl Junák, svaz skautů a skautek, a na druhém Česká komora.

U přílohy číslo 35 - OS Národních hrdinů čp. 1409 navrhuji vyřadit tuto přílohu z bezúplatných převodů. To je taktéž Česká komora. O té už jsem hovořil.

A pak ještě navrhuji v příloze číslo 26 - OS Kramářova čp. 1239 vyřadit taktéž z bezúplatných převodů.

A teď krátce zdůvodním, protože o tomto případu jsem nemluvil. Jedná se o nemovitost, na kterou je podán soudní spor mládežnickou organizací, která již vyhrála pravomocně několik sporů o vydání majetku. Přestože zažalovala tento majetek a přestože tady byl precedens, že několik sporů vyhrála, Fond dětí a mládeže tento majetek, na který je veden soudní spor, zařadil do bezúplatných převodů, což je podle mne bezprecedentní porušení jeho povinností, a proto navrhuji tento majetek vyřadit.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další je do podrobné rozpravy přihlášena paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Ráda bych zde uvedla jeden konkrétní příklad, kdy nemůže dojít k převodu majetku do vlastnictví těch, kteří pracují s dětmi a užívají tento majetek. Ráda bych uvedla konkrétní případ, ale na konci mého vystoupení budu navrhovat doprovodné usnesení, protože jsem přesvědčena, že to není pouze jediný případ. Konkrétně to, co uvádím, se týká katastru Nového Města nad Metují. Jedná se o parcelu, která plně slouží jako základna pro činnost turistického oddílu. Na pozemek má město uzavřenu nájemní smlouvu s Fondem dětí a mládeže a již od roku 1998 město žádá Fond dětí a mládeže o převod do vlastnictví pro tuto činnost dětí.

Teď některá fakta. Do 2. 7. 2002 tuto parcelu vlastnil pozemkový fond. Od 3. 7. 2002 získal tuto parcelu Fond dětí a mládeže. Třicátého dubna ale byla uzávěrka druhého kola přijímání žádostí měst o bezúplatný převod z Fondu dětí a mládeže. Jaký je tedy stav dnes. Dotčená parcela je dnes v majetku Fondu dětí a mládeže a je určena k nabídce pro volný prodej, přitom o bezúplatný převod město zažádalo zcela jednoznačně 26. srpna 2002. V únoru tohoto roku však Fond dětí a mládeže oznamuje městu, že pokud nebude vyhlášeno ještě třetí kolo výběrového řízení, budou pozemky volně prodány ve veřejné soutěži. Pochopitelně v tuto chvíli hrozí, že město nebude schopno nabídnout nejvyšší cenu ve volné soutěži a pozemek bude prodán třetí osobě.

A protože jsem přesvědčena, že těchto případů je v naší republice více, dovoluji si Poslanecké sněmovně navrhnout doprovodné usnesení v tomto znění: Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu, aby připravila novelu zákona o zrušení Fondu dětí a mládeže, která by umožnila třetí kolo bezúplatných převodů majetku na organizace pracující s dětmi a mládeží. Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá Fond dětí a mládeže v likvidaci, aby do doby předložení a schválení novely zákona nepřipustil zcizení majetku vhodného k bezúplatným převodům.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se do podrobné rozpravy přihlásil pan poslanec Petr Bratský, poté pan poslanec Ladislav Skopal a zatím jako poslední pan poslanec Vlastimil Dlab. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji za udělené slovo. Dámy a pánové, já si dovolím dát procedurální návrh na hlasování, a to k pozměňovacímu návrhu, který připravil výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu:

Abychom hlasovali zvlášť o bodu I.1, kdy bod č. 4 se vypouští a nemovitosti uvedené v přílohách číslo 41, 42, 43, 44 a 46 části III/3 se převádějí do bodu číslo 3.

A dále zvlášť o bodu číslo 3 tohoto usnesení k římské jedničce. V příloze č. 24 části III/1 - KM Revoluční čp. 1062, Jičín se pořadí nabyvatelů stanoví takto: pořadí první Junák a pořadí číslo 2 Tělovýchovná jednota Jičín. - To je ten případ, kdy jsem hovořil o tom, že Tělovýchovná jednota Jičín uvedla nepravdivé údaje. - Jinak o bodech č. 2, 4, 5 a 6 navrhuji hlasovat en bloc.

Čili podstata mého návrhu je v tom, že o I.1 a 3 budeme hlasovat zvlášť a římská I.2, 4, 5 a 6 budeme hlasovat en bloc.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, doufám, že paní zpravodajka stačila zaznamenat vaše návrhy, protože ona poté bude navrhovat postup při hlasování. Jako další je na řadě pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Já navrhuji u přílohy číslo 31 k části III.1 - turistická základna Štítary, okres Znojmo, uvést jako prvního v pořadí u nabyvatelů Dům dětí a mládeže Znojmo vzhledem k tomu, že se jedná o největší organizaci, která se stará o mládež v okrese Znojmo.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další a doufám, že poslední, je pan poslanec Vlastimil Dlab a poté pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Vlastimil Dlab: Paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegové, kolegyně. Já dávám protinávrh proti návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, proti usnesení č. 67 v bodě 3, kde se Tělovýchovná jednota Jičín dává na druhé místo za Junák. Já dávám návrh, aby Tělovýchovná jednota Jičín zůstala na prvním místě a Junák na místě druhém.

Co se týká odůvodnění. Tady bylo řečeno, že tělovýchovná jednota předala nepravdivé údaje. Já jsem ještě před chvilkou mluvil telefonicky s Tělovýchovnou jednotou Jičín. Do dnešního dne jim nikdo nevytkl, že by předložili nějaké nepravdivé údaje. Proto si myslím, že se tady hraje nějaká divná hra o to, kdo který majetek dostane. Takže jsem pro toto usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové. Já mám pouze procedurální návrh spočívající v tom, aby o usnesení výboru v bodu I.5 se také hlasovalo samostatně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP