(11.20 hodin)

Poslankyně Marie Rusová: Zpochybňuji hlasování. Omlouvám se, ale hlasovala jsem pro, a mám křížek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, čili o této námitce proti výsledku hlasování dám hlasovat bezprostředně v hlasování pořadové číslo 290. Ptám se, kdo souhlasí s námitkou uplatněnou paní poslankyní Rusovou. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 290 z přítomných 180 pro 125, proti 4.

 

Budeme tedy opakovat hlasování k bodu 6 usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Je to tak, paní zpravodajko? Řekl jsem přesně ten bod, čili o bodu 6 usnesení školského výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 291 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 291 z přítomných 180 pro 90, proti 75. Návrh nebyl přijat.

 

Ptám se, jestli má ještě někdo zájem o kontrolu hlasování, pokud šlo o takový konflikt. Je tomu tak, počkáme. (Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Všechno v pořádku? Ano, můžeme pokračovat. Návrh nebyl přijat.

Další bod k hlasování, paní zpravodajko. - Moment, paní poslankyně Šojdrová. Paní poslankyně Šojdrová se svým vyjádřením.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Omlouvám se, ale v hlasování, které se týkalo bodu 3 usnesení výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu, mám na sjetině křížek, zdržela jsem se a chtěla jsem hlasovat ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, to je velký problém, protože jsme mezi tím prohlasovali další tři body a podle jednacího řádu, paní kolegyně, mohu dát o takové námitce hlasovat pouze bezprostředně. Samozřejmě o tom nedám hlasovat, pokud nepřijde námitka proti postupu.

Je tady námitka, pan kolega Vidím má námitku proti postupu předsedajícího, samozřejmě dám o této námitce hlasovat bez rozpravy.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo nesouhlasí s postupem předsedajícího ve věci námitky paní poslankyně Šojdrové? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 292 z přítomných 180 pro 79, proti 48. Návrh nebyl přijat, tedy nenechám hlasovat o námitce paní kolegyně Šojdrové, protože nebyla podána bezprostředně.

 

Ještě pan kolega Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Já se, pane předsedající, velmi omlouvám, ale teď jsem zjistil, že při posledním hlasování, tedy před tím zpochybněním, tam mám křížek, přestože jsem hlasoval ano, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě jedno zpochybnění ve věci hlasování k bodu č. 6 usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Protože jsme ještě nepřistoupili k dalšímu bodu, zahajuji hlasování pořadové číslo 293 a ptám se, kdo je pro tuto námitku pana kolegy Martínka. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 293 z přítomných 180 pro 129, proti 5.

 

Než budeme dále hlasovat, na žádost z pléna jsem vás všechny odhlásil a žádám vás o novou registraci, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami, a zjistíme tak aktuální stav poslanců ve sněmovně.

 

Protože byla námitka pana kolegy Martínka prohlasovaná, nezbývá nám, než se ještě jednou vrátit k hlasování o návrhu výboru školského pod bodem 6. Mám pravdu, paní zpravodajko? Mám. Paní ministryně je velmi ostře proti, paní zpravodajka také velmi ostře proti.

 

Budeme hlasovat o bodu č. 6 usnesení výboru školského v hlasování 294, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 294 z přítomných 178 pro 85, proti 73. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme pokračovat, paní zpravodajko. Protože rozdíl je velký, doufám, že už nikdo nepřijde se zpochybněním tohoto hlasování. Nyní budeme hlasovat o čem?

 

Poslankyně Hana Šedivá: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích slečny poslankyně Konečné, a to první bod UZSPO (UZ Espero?) Rejdice, kde se mění pořadí Duha, Pionýr, Technická univerzita Liberec. Stanovisko zamítavé, paní ministryně také zamítavé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě předtím, než o tom dám hlasovat, vidím přihlášku pana kolegy Patočky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, pane předsedo. Nejsem z těch, kdo by měli tyto omyly často, nicméně při hlasování o námitce pana kolegy Vidíma jsem měl křížek, hlasoval jsem pro. Zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To bylo hlasování proti postupu předsedajícího, mezitím se dále hlasovalo. Myslím, že nemohu postupovat vůči kolegovi Patočkovi jinak než vůči kolegyni Šojdrové, protože námitka nebyla bezprostředně.

Ještě pan kolega Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Dovolím si dát znovu námitku proti postupu předsedajícího, protože hlasujeme v takovém tempu, že tam nestačí ani ti lidé doběhnou a zkontrolovat to. Pan předsedající v této chvíli vůbec nesledoval, jestli někdo jde kontrolovat, a okamžitě se hlasovalo dál. Čili tu námitku považuji za oprávněnou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Sledoval jsem, jestli jde někdo ke stolku. Dovolte mi říci své stanovisko k této věci, protože jde o můj postup. Sledoval jsem, jestli jde někdo kontrolovat hlasování. Nikdo nešel kromě kolegy Miloslava Kučery. Já jsem ho viděl, ale rozdíl v hlasování byl tak velký, že změna hlasování jednoho poslance je spíše na stanovisko, které známe jako změnu zápisu, nikoli jako zpochybnění hlasování u jednoho poslance. A nikdo jiný z jiných politických stran tam nebyl. Kontroloval to tedy jenom za klub ODS kolega Miloslav Kučera.

Já samozřejmě vnímám námitku proti tomu, že jsem nedal hlasovat o námitce pana kolegy Patočky, a samozřejmě vnímám i to, že byl znovu dán protest proti mému postupu. V každém případě dám hlasovat o tom, jestli bude o této námitce hlasováno nyní.

Prosím, pan kolega Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji. Pane předsedající, já jsem skutečně šel zkontrolovat sjetinu a jsem rád, že jste to tady přiznal. Došel jsem do půlky sálu, vy jste dal další hlasování a musel jsem se vrátit zpátky a hlasovat. Tak prosím vyhovte té námitce, můžeme hlasovat znovu a můžeme uklidnit atmosféru v sále.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP