Začátek schůze Poslanecké sněmovny
9. dubna 2003 ve 14.00 hodin

Přítomno: 178 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, vážení členové vlády, vítám i milé hosty. Zahajuji 15. schůzi Poslanecké sněmovny. Prosím vás, abyste se posadili. Mezitím vám sdělím, že tuto schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti, kterou jsem obdržel od 61 poslanců. Pozvánka na tuto schůzi vám byla rozdána ještě včera večer před skončením schůze přímo do lavic.

Já vás nyní poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. O vydání náhradní karty mě ještě nikdo nepožádal.

Pokud jste soustředěni, tak přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhnu vám, abychom určili jako ověřovatele paní poslankyni Jarmilu Boháčkovou a paní poslankyni Ludmilu Brynychovou. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh než tyto dva. Pokud tomu tak není, budeme hlasovat o tomto návrhu na určení ověřovatele této schůze.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, aby tyto naše dvě kolegyně byly ověřovatelkami této schůze. Ptám se také, kdo je proti.

V tomto hlasování, které nese pořadové číslo 1, z přítomných 132 poslanců souhlasilo - pro bylo 101, proti bylo 8. Takže konstatuji, že ověřovatelkami 15. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili paní poslankyni Jarmilu Boháčkovou a paní poslankyni Ludmilu Brynychovou.

 

Nyní bychom měli rozhodnout o pořadu 15. schůze. Nyní vidím paní místopředsedkyni Němcovou, která se hlásí o slovo. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, já se domnívám, že v tuto chvíli nebylo naplněno ustanovení jednacího řádu, které říká, že schůze Poslanecké sněmovny má být svolána nebo má být oznámena poslancům minimálně pět dnů před jejím začátkem. Žádám proto z tohoto důvodu, aby nyní byla tato schůze přerušena a odročena do doby, než tato lhůta uplyne.

Jako další argument bych chtěla uvést, že platnou součástí zahájení každé schůze je to, že my poslanci se podepisujeme do podpisových archů, které jsou v předsálí Poslanecké sněmovny. Dvě minuty po zahájení této schůze tam ještě tyto archy nebyly a já vznáším dotaz, zda v takovém případě vůbec může být zahájena. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem přesvědčen, že může, nicméně vnímám jako legitimní onen návrh odročit toto jednání, protože to je návrh, který odpovídá jednacímu řádu, a my o něm budeme bez rozpravy hlasovat.

Prosím, pan předseda Petr Ibl se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážená sněmovno, já bych ještě předtím, než budeme hlasovat o programu schůze, požádal o desetiminutovou přestávku na poradu klubu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan předseda mě požádal o desetiminutovou přestávku. Ptám se - desetiminutovou přestávku? (Hluk v sále.) Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Ibl: Ten důvod je prostý: protože je svolána mimořádná schůze sněmovny a například nejsou takové technické pomůcky jako nová prezenční listina pro tuto schůzi. Je to důvod. Žádám o deset nebo patnáct minut pauzu. (Smích a hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vyhovím této žádosti. Hlásí se o slovo ještě pan místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, já bych byl velmi rád, kdybychom věnovali pozornost způsobu, jakým svolává jednání Poslanecké sněmovny, jakým řídí schůze této sněmovny její předseda pan Zaorálek. Opakovaně ve dvou týdnech za sebou předseda Poslanecké sněmovny závažným způsobem porušil platný zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny tím, že nedodržel ustanovení § 51 odst. 6, a to je ustanovení, které říká, že poslanci mají být o svolání schůze a jejím programu informováni nejméně pět dnů předem.

Pane předsedo Zaorálku, domnívám se, že vy vaším vystupováním opakovaně prokazujete svoji nezpůsobilost řídit jednání této Poslanecké sněmovny. (Potlesk.) A sděluji, že poslanecký klub bude vážně zvažovat, zda nebude iniciovat vaše odvolání z funkce předsedy Poslanecké sněmovny. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem stále přesvědčen, že o námitce, která byla právoplatně vznesena, rozhodneme hlasováním. O slovo se hlásí ještě předseda Petr Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Já vás chci znovu požádat o to, že jsem již vznesl dotaz na to, zda Poslanecká sněmovna umožní klubu sociální demokracie na 15 minut poradu, to znamená, žádám o volno. A myslím si, že byla vznesena připomínka - byl požadavek ze strany ODS a tento bude uplatněn po naší pauze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, schůze byla zahájena. V tuto chvíli přerušuji tuto schůzi před hlasováním na 15 minut. Pokračovat budeme za pět minut půl třetí.

 

(Jednání přerušeno ve 14.11 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP