(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Budeme znovu hlasovat o návrhu pořadu této schůze. Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijmout předložený pořad této schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5: přítomno opět 178 poslanců, pro hlasovalo 90, proti 85. I v tomto hlasování byl návrh pořadu schválen.

 

Myslím, že můžeme pokračovat. Jediným bodem této schůze - prosím, pan poslanec Zahradil. Ale pane poslanče, v této chvíli neprobíhá žádná rozprava, takže si kladu otázku, s čím chcete vystoupit. - Procedurálně chcete vystoupit, prosím.

 

Poslanec Jan Zahradil: Bude to procedurální návrh, pane předsedající, který vychází ze zvykového práva, které už tuším jednou nebo dokonce dvakrát v této sněmovně doznalo sluchu, a je to procedurální návrh na to, abyste byl v řízení této schůze vystřídán. Žádám vás, abyste o tomto návrhu dal hlasovat neprodleně a bez rozpravy.

K odůvodnění. Domnívám se, že míra manipulace jednacím řádem, kterou opakovaně předvádíte v bodech spojených s touto problematikou, překročila určitou mez, a proto se domnívám, že zrovna vy byste neměl v tomto bodě jednání sněmovnu řídit. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, nechám neprodleně hlasovat o tomto návrhu. Budeme tedy hlasovat o tom, abych byl vystřídán z řízení této schůze.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abych z řídící funkce byl v této chvíli vyměněn, stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 6: z přítomných 178 poslanců pro hlasovalo 89, proti 84, návrh přijat nebyl.

 

Nicméně vyčkáme kontroly.

Můžeme tedy pokračovat, pochopil jsem z gest.

Když dovolíte, já bych tedy přikročil k tomu jedinému bodu, kterým je

 

Návrh na jmenování členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise Poslanecké sněmovny pan poslanec Pavel Hojda a vyhlásil lhůtu pro podávání návrhů kandidátů na jmenování členů rady a také nám navrhl další postup. Pane předsedo, prosím, máte v této chvíli slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, projednáváme jediný bod programu a to je návrh na jmenování členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Chtěl bych předeslat, že Poslanecká sněmovna zvolí a předloží tyto zvolené členy ke jmenování předsedovi vlády. Je zapotřebí, aby byl vyhlášen termín.

Jenom připomínám, že bude voleno a jmenováno předsedou vlády 13 členů této rady a každý člen je volen na šest let s tím, že tuto funkci může vykonávat nejvýše dvě po sobě jdoucí volební období.

Vzhledem k tomu, že jsme i tuto problematiku už předjednávali na volební komisi, byl jsem pověřen, abych vyhlásil termín. Volební komise sama o sobě mi nedoporučila, v jakém termínu by měly být předkládány návrhy na kandidáty, a proto předkládám a vyhlašuji termín do 15. dubna, to je úterý, do 12.00 hodin. Hned poté by se mohla sejít volební komise, konstatovat, že navržení z klubů je v pořádku, a navrhnout a připravit návrh sněmovně, jak má probíhat volba. Vlastní volba by se mohla uskutečnit 29. dubna v úterý, protože lhůta vyprší v pátek předtím, čili vlastní volba by se mohla uskutečnit nejdříve v sobotu. Tuším, že to je 26. dubna.

Takže takovéto jsou návrhy a nyní, pokud by se chtěl někdo vyjádřit, může tak učinit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji vám, pane předsedo. O slovo se mi hlásí ministr kultury Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo sněmovny, vážené poslankyně, vážení poslanci. Poslanecká sněmovna na své 13. schůzi konané 2. dubna t. r. usnesením č. 368 navrhla předsedovi vlády, aby neprodleně odvolal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP