(14.10 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové v úvodu mi dovolte, abych zopakoval to, co už zaznělo 9. dubna k tomuto bodu před jeho přerušením. Poslanecká sněmovna bude hlasovat o kandidátech předložených volební komisi poslaneckými kluby. Jenom připomínám, že na návrh Poslanecké sněmovny jmenuje předseda vlády 13 členů této rady a každý člen je volen na šest let s tím, že tuto funkci může vykonávat nejvýše dvě po sobě jdoucí volební období. Dále připomínám, protože se jedná o návrh a potom o jmenování předsedou vlády, že se hlasování neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že nebude v nastávajícím hlasování zvolen potřebný počet členů, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí. Tolik úvodem.

Nyní již k projednávání tohoto bodu. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů těchto 18 návrhů. Budu je číst podle abecedy: Milan Jakobec - US-DEU, Eva Kantůrková - ČSSD, Petr Kolář - KDU-ČSL, Jan Kostrhun - ČSSD, Ivo Lukáš - ODS, Alena Macková - ODS, Dalibor Matulka - KSČM, Vratislav Měchura - KSČM, Daniel Novák - KSČM, Irena Ondrová - ODS, František Pejřil - ODS, Petr Pospíchal - ČSSD, Jiří Šenkýř - KDU-ČSL, Miroslava Škaloudová - US-DEU, Katarína Vaculíková - ČSSD, Václav Žák - ČSSD, Petr Žantovský - ODS a jako 18. Ivo Železný - ODS.

Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 15. dubna letošního roku. Volební komise na své 14. schůzi dne 15. dubna přijala usnesení č. 71, kterým mě pověřila, abych vás seznámil s tím, že zvláštní zákon způsob hlasování nestanoví a volební komise navrhuje hlasování veřejné. Tolik moje úvodní slovo.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu jak k navrženým kandidátům na jmenování členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tak i ke způsobu hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane předsedo. Písemnou přihlášku nemám, ale hlásí se pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové. Dovolte, abych přednesl návrh ke způsobu, jakým Poslanecká sněmovna bude premiérovi české vlády navrhovat jmenování členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Dovoluji si upozornit, že Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o tomto návrhu podruhé podle této zákonné úpravy, kdy Poslanecká sněmovna nevolí přímo, ale pouze premiérovi navrhuje. Poprvé tak Poslanecká sněmovna učinila na 46. schůzi v únoru loňského roku. Dovoluji si upozornit, že při tomto projednávání Poslanecká sněmovna rozhodla tajným hlasováním, resp. tajnou volbou. Proto si také dovoluji Poslanecké sněmovně doporučit, aby i pro tento případ, tedy pro tento okamžik, kdy budeme premiérovi navrhovat kandidáty na jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, abychom tyto kandidáty volili tajně. Čili navrhuji tajnou volbu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím, děkuji. Hlásí se pan ministr Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já bych vám rád ocitoval ze stenografického záznamu ze dne 4. 7. roku 2000, kde se praví: "Zákon o Radě pro rozhlasové a televizní vysílání nestanoví způsob volby. Volební komise však navrhuje volbu veřejnou prostřednictvím hlasovacího zařízení, neboť obdobným způsobem byli voleni i předcházející členové této rady. Navrhuji, aby bylo jednotlivě hlasováno o každém navrženém kandidátovi. Při neúspěšnosti prvého kola bude bezprostředně následovat druhé kolo volby, do kterého pak postoupí dvojnásobný počet kandidátů, než je počet obsazených míst. Prosím o otevření rozpravy k tomuto návrhu a způsobu volby a k navrženým kandidátům."

Já bych chtěl v této souvislosti jen sdělit, že tento způsob volby 4. 7. 2000 navrhl pan poslanec Vidím. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. O slovo se hlásí ještě jednou pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, dámy a pánové, děkuji pěkně panu ministrovi za jeho půvabný přednes. Pouze bych si dovolil vaším prostřednictvím upozornit, že to jsme rozhodovali podle úplně jiného zákona. Ten zákon byl novelizován a podle této úpravy, kdy Poslanecká sněmovna pouze navrhuje premiérovi jmenovat, jsme rozhodovali jednou, a to v únoru roku 2002, a to tajně. Takže prosím nesměšovat, kdy Poslanecká sněmovna volila - to bylo do roku 2000 - a kdy Poslanecká sněmovna navrhovala premiérovi, a to bylo v roce 2002. Takže pane ministře, prosím. (Potlesk v části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP