(14.40 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo.

Dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky voleb. Konstatuji, že na základě veřejného hlasování byli zvoleni následující kandidáti:

Milan Jakobec - 102 hlasů ze 196; Eva Kantůrková - 137 hlasů ze 196; Jan Kostrhun - 138 hlasů ze 195; Dalibor Matulka - 104 hlasů ze 194; Petr Pospíchal - 99 hlasů ze 196; Jiří Šenkýř - 110 hlasů ze 196.

Pro pořádek ještě přečtu ty, kteří nebyli zvoleni - opět podle abecedy:

Petr Kolář - 98 hlasů ze 196; Ivo Lukáš - 61 hlasů ze 196; Alena Macková - 97 hlasů ze 196; Vratislav Měchura - 58 hlasů ze 196; Daniel Novák - 48 hlasů ze 196; Irena Ondrová - 59 hlasů ze 196; František Pejřil - 85 hlasů ze 196; Miroslava Škaloudová - 98 hlasů ze 196; Katarína Vaculíková - 98 hlasů ze 196; Václav Žák - 98 hlasů ze 196; Petr Žantovský - 60 hlasů ze 196 a Ivo Železný - 58 hlasů ze 196.

Vzhledem k tomu, že se jednalo pouze o jednokolové hlasování, tímto volby a tento bod končí.

Chtěl bych ještě připomenout, že v případě, že bude bod volby členů Rady pro televizní a rozhlasové vysílání zařazen na další řádnou schůzi, je zapotřebí ještě prodiskutovat jednu možnost. V případě, že bychom volili opět z těch, kteří byli navrženi a nebyli zvoleni, nemusíme čekat deset dnů na provedení skutečné volby. V případě, že by tato vůle ve sněmovně nebyla a byla by vůle přednést další návrhy, je třeba vyhlásit po otevření bodu lhůtu na podávání návrhů; po uplynutí této lhůty pak deset dnů do možné volby.

To je informace pro Poslaneckou sněmovnu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane předsedo. Vy jste skončil volbu a já mohu jen konstatovat, že jsme vyčerpali jediný bod programu, který jsme měli.

Hlásí se o slovo předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést stanovisko klubu ODS k výsledku právě proběhnuvších veřejných voleb.

Myslím, že je nakonec dobře, že tato volba proběhla veřejně, protože nejen její výsledky, ale zejména její průběh vyvrátily několik mýtů, které jsou opakovaně sdělovány veřejnosti, a to nejen v souvislosti s médii, ale obecně v souvislosti s politickým děním v ČR.

Dovolte mi, abych konstatoval, že ze šesti zvolených členů rady jsou tři zástupci nominovaní ČSSD, jeden nominovaný KDU-ČSL, jeden nominovaný US a jeden nominovaný KSČM.

Nyní k prvnímu mýtu. Je tedy zřejmé, že dlouho v médiích diskutované "poměrné zastoupení" vzalo za své, protože při nejlepším vědomí a svědomí se tato čísla interpretovat jako respektování poměrného zastoupení nedají. Dá se naopak zcela zřejmě - znovu opakuji, nejen z tohoto výsledku, ale zejména z toho, jak poslanci a poslankyně tohoto ctěného sboru hlasovali - zcela jasně shrnout, že vládní koalice pro zvolení těchto členů uzavřela dohodu s KSČM, a to přinejmenším pro tuto volbu.

Za druhé mi dovolte uvést jinou statistiku, a to tu, že ze šesti zvolených radních jsou čtyři bývalí profesionální politici, poslanci a senátoři, kteří byli účastni v Poslanecké sněmovně, v bývalém Federálním shromáždění, případně v Senátu ČR, za zmíněné politické strany. Výsledkem voleb je tedy vyvrácen druhý mýtus, a to je tvrzení, že jsou hledáni nezávislí odborníci, lidé, kteří neměli a nemají s politikou nic společného. To, že čtyři ze šesti zvolených jsou bývalí profesionální politici, je myslím definitivní vyvrácení tohoto druhého mýtu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Opakuji, že jsme vyčerpali jediný bod naší schůze. Ještě se hlásí pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, nebojte se, nebude to podobné prohlášení poslaneckého klubu KSČM, nicméně ukazuje se, jak mohou vypadat a kam až mohou vést důsledky podobného pokusu o řekněme silové přetlačení nějakého důležitého aktu, volby orgánu, který má skutečně vliv v České republice.

Po mém soudu a zdravým názorem bylo, a nejen v klubu KSČM, že měla proběhnout tajná volba. Proběhla-li by tajná volba, zcela určitě by k podobné situaci nedošlo.

Co se týče funkčnosti orgánu, tedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jsem přesvědčen, že musíme všichni udělat ne to, že se budeme vzájemně napadat, kdo s kým je v jak velké, široké nebo úzké koalici - ostatně ono napadání, kdo je s námi v koalici, je slyšet téměř ze všech politických stran s výjimkou KSČM, tu účelově od těch, tu účelově od jiných - ale všichni budeme společně pracovat pro to, aby byla zvolena skutečně funkční rada, která by odrážela poměrné zastoupení politických sil v této sněmovně a která by se konečně mohla soustředit nejen na funkci správního orgánu, kterým je, ale která by se mohla soustředit na standardní práci, která se od ní očekává. A od nás se očekává, že radu zvolíme.

Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud nemá už nikdo nic na srdci, dovolte mi, abych tuto mimořádnou schůzi ukončil s tím, že vzhledem k tomu, že jsem dostal žádost od zástupce klubu poslanců KSČM, tak pauza mezi touto schůzí a řádnou schůzí, která by měla poté začít, bude třičtvrtě hodiny. Další schůzi zahájíme v 15.30 hodin.

 

(Schůze skončila ve 14.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP