(16.30 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Pokud se týká vystoupení pana poslance Pospíšila, který vyzývá ministerstvo, aby se zamýšlelo nad tím, jaký režim vytvoříme pro úspěšné justiční a právní čekatele, kteří složí zkoušku a nebudou dosahovat nově stanovenou věkovou hranici, chtěl bych říci, že kromě návrhu, který přednesl, zcela vážně uvažujeme i o tom, že všem dáme možnost okamžitého nástupu na funkci státního zástupce, protože, jak víte, zatímco stavy soudců jsou již v tuto chvíli reálně, když počítám i existující čekatele, naplněny, v oblasti státního zastupitelství bohužel je situace podstatně horší. Za druhé uvažujeme o tom, že vyšší soudní úředníci převezmou větší část agendy, kterou nemusí dělat osobně soudce, a tam by jistě byla možná spoluúčast těchto čekatelů. Námět na to, aby působili jako soudci přísedící, je pro mne opravdu nový a musím říci, že ho považuji za velmi zajímavý a že se jím budeme vážně zabývat, protože většina z vás ze svých obvodů dobře zná dost tíživou situaci v oblasti přísedících v senátech.

Návrhy týkající se budoucích kroků justiční reformy, tak jak zde byly předneseny, jsou v současné době součástí celkové koncepce připravované reformy justice. Musím jenom říci, že návrh na prosazení zkvalitňování administrativního aparátu bych trošku modifikoval. Už pan ministr Novák zřídil justiční školu pro justiční úředníky v Kroměříži a problém není v kvalitě soudních úředníků, ale problém je v jejich ohodnocení. Já proto tento návrh modifikuji v tom směru, aby sněmovna, až bude na podzim projednávat návrh státního rozpočtu, zcela vážně, a předpokládám, že ústavně právní výbor to učiní určitě, se zabývala problémem, že dnes soudní úředníci, zejména zapisovatelky, jsou placeni takovým způsobem, že výsledek je ohromná fluktuace, protože v takových městech, jako je Praha, Plzeň, Brno apod., mají vlastně ve všech srovnatelných profesích vyšší příjmy než u soudů.

Samozřejmě, že mám problém, jak se vyjádřit k otázce zřízení pobočky Okresního soudu Uherské Hradiště v Uherském Brodu. Jsem rád, že se předpokládá odložení účinnosti až na 1. leden 2005, protože jistý čas si to vyžádá -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, promiňte, prosím o klid. - Nepodařilo se. Zkusím použít možností, které mi dává vybavení předsedajícího, snad budu úspěšnější. (Předseda Kasal používá k uklidnění ve sněmovně zvonku.) Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: - a avizuji, že to, na čem má vláda zájem, a proto požádala sněmovnu o vyhlášení legislativního stavu nouze, je přijetí zákona. Promiňte mi, že to vyjádřím zcela jednoznačně - s Uherským Brodem i bez Uherského Brodu. Důležité pro nás je, aby tato novela byla přijata.

Panu poslanci Smýkalovi bych chtěl říci, že rozhodnutí ministerstva je jednoznačné. Justiční akademie bude působit na dvou místech. Pro české země ve Stráži pod Ralskem, pro moravské země a Slezsko v Kroměříži.

Pozměňovací návrhy pana poslance Koudelky jako legislativně technické, nepochybně potřebné, podporuji.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády Rychetskému. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, nacházíme se v projednávání zákona ve stavu legislativní nouze, a tedy může následovat ihned třetí čtení návrhu zákona s tím, že budu přednášet jednotlivé pozměňovací návrhy, a to v pořadí nejprve návrh kolegyně Rusové, který je v určitém protikladu s částí návrhu ústavně právního výboru, poté bychom hlasovali o mých pozměňovacích návrzích k návrhu ústavně právního výboru, potom návrhu ústavně právního výboru jako celku, potom o další části mých pozměňovacích návrhů týkajících se struktury orgánů v Justiční akademii a naposledy o pozměňovacím návrhu týkajícím se zřízením pobočky v Uherském Brodě. To je můj návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Formálně zahájím třetí čtení. Myslím, že všechno, co bylo třeba říci, zaznělo v rozpravě v obecné i podrobné, takže můžeme v tuto chvíli se věnovat hlasování, jak jste navrhl.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nejprve bychom hlasovali o návrhu paní poslankyně Rusové, a to, že v části první článku I se body 37, 39 a 40 vypouštějí. Tato změna se nadále promítne i do ustanovení do účinnosti. Moje stanovisko je nesouhlasné, předkladatel rovněž nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 29. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 193 přítomných bylo pro 41, proti 141. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Dále bychom hlasovali o mých pozměňovacích návrzích k usnesení ústavně právního výboru. Jedná se v podstatě o legislativně technické změny. Zpravodaj doporučuje, předkladatel souhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 30, které jsem zahájil. Kdo s těmito návrhy souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti těmto návrhům? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 194 hlasujících bylo pro 183, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní budeme hlasovat o návrzích z usnesení ústavně právního výboru jako o celku. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 31. Kdo s návrhy souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 194 hlasujících bylo pro 190, proti nikdo. I tyto návrhy byly přijaty.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní bychom hlasovali o mých pozměňovacích návrzích týkajících se vztahu mezi orgány v Justiční akademii. Zpravodaj doporučuje, předkladatel souhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 32. Kdo s návrhy souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 195 hlasujících bylo pro 141, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní bychom hlasovali o návrhu na zřízení pobočky Okresního soudu v Uherském Brodě. Tento návrh se pak promítne i do ustanoveních o účinnosti s odloženou účinností od 1. ledna 2005. Stanovisko zpravodaje je neutrální, stanovisko předkladatele rovněž neutrální.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 33. Kdo s návrhy souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 195 hlasujících bylo 84 pro, proti 45. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní můžeme hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 299, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP