(12.40 hodin)
(pokračuje Pleva)

Tento zákon je opět novelou, i když dobře víme, že zákon, který je ze začátku devadesátých let, je již nevyhovující a že by bylo rozhodně přínosné, kdyby Ministerstvo kultury, jak to ostatně již několikrát slíbilo, předložilo nový zákon o České televizi a také o Českém rozhlase. V tomto novém zákoně bychom především měli lépe definovat, co to je veřejná služba, za kterou si všichni platíme. Současná definice veřejné služby v zákonech o veřejných médiích je udělána tak, že kdyby Česká televize na prvním programu od 6 hodin do 22 hodin vysílala naprosto totéž, co vysílá televize Nova, a na druhém programu od 6 do 22 hodin totéž, co vysílá Prima, a pak od 22 hodin do 6 hodin, tedy v noci, když už televize má minimální sledovanost, vysílala tzv. pořady veřejné služby, tak takovýmto vysíláním splní zákon. Když se podíváte na některé pořady, zejména na programu ČT 1, zjistíte, že se k tomu už Česká televize mnohdy velmi blíží.

Dále by bylo asi potřeba nově koncipovat postavení generálního ředitele. Je třeba říci, že jeden generální ředitel je přežitek z doby, kdy bylo potřeba v důležitých médiích mít jednoho člověka, který se chodil zpovídat na ústřední výbor. Dnes už se možná nechodí zpovídat, nebo možná zase bude chodit zpovídat na ústřední výbor. Je obvyklé, že takovouto instituci řídí například rada guvernérů, rada ředitelů atd., protože zásadní rozhodnutí nemůže dělat jeden člověk, nebo se bude nově koncipovat Rada České televize, která by byla něčím jako správní radou, ale pak by musela mít nejen posílenou takzvanou nezávislost a neodvolatelnost, ale také zodpovědnost. Rada České televize, nově koncipovaná nikoliv jako orgán, který zastupuje veřejnost a kontroluje Českou televizi, ale jako orgán České televize, nemá vůbec žádnou právní zodpovědnost za své činy. Může být jenom odvolána, nemá žádnou hmotně právní a jinou odpovědnost.

Co se týče kodexu České televize, kodex České televize byl v minulé novele dán ke schvalování Poslanecké sněmovně. Co z toho vyplynulo? Vyplynulo z toho to, že Česká televize poprvé ve své historii konečně připravila velmi kvalitní materiál, který snese srovnání s obdobnými kodexy v Evropě. To, co existovalo předtím, se kodexem veřejné služby rozhodně nedalo nazvat. Jen díky tomu tlaku, díky tomu, že má tento kodex schvalovat Poslanecká sněmovna, se v České televizi tento materiál zrodil. Předchozí kodexy, které byly schvalovány radou v České televizi, většina pracovníků nejenže nedodržovala, ale ona je vůbec nečetla. Jestliže dáme opět schvalování kodexu radě, stav bude takový, že to bude dokument, který nebude naprosto k ničemu, nikdo ho nebude znát a nikdo ho nebude dodržovat.

A ještě poslední poznámka, co se týče zrušení 20% podílu pro rozhlasová studia. Zákon argumentuje tím, že studia teď přispívají 10 %, tudíž nemohou přispívat 20 %. To je samozřejmě velmi podivné tvrzení, protože pokud studia nedostanou peníze na to, aby mohla vyrábět podle zákona 20 %, samozřejmě 20 % vyrábět nebudou.

Dovolím si teď již skončit se svou zpravodajskou zprávou a usnesení navrhnu v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Otevírám společnou obecnou rozpravu ke sněmovnímu tisku (k bodu) 22 a tisku (bodu) 23. Přečtu vám písemné přihlášky. Do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Kateřina Dostálová, pan poslanec Bohuslav Záruba, pan poslanec Martin Říman, paní poslankyně Vlasta Parkanová a pan poslanec Pavel Kováčik. Kromě toho vím o přihlášce paní místopředsedkyně Němcové.

Jen pro vaši informaci sděluji, že přestávku na oběd vyhlásím v jednu hodinu a bude trvat do půl třetí. Nicméně si myslím, že obecnou rozpravu ještě začneme.

Slovo má paní poslankyně Kateřina Dostálová.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já vás asi nepřekvapím, pokud hned v úvodu svého slova navrhnu zamítnutí jak návrhu zákona o zvýšení koncesionářských poplatků, tak návrhu novely zákona o České televizi. Samozřejmě se to pokusím zdůvodnit.

Ministr kultury tady hned v úvodu poznamenal, že jsou někteří poslanci, kteří jsou velmi nespokojeni s tím, že navrhuje zvednutí koncesionářských poplatků. Já se osobně přiznávám - ano, já patřím mezi ty poslance, kteří jsou nespokojeni. Patřím také mezi ty poslance kulturního výboru a jsem předsedkyní podvýboru pro kulturu a jsem velmi nespokojena s tím, že pan ministr kultury se poslední půlrok či rok zabývá stále a jen mediální scénou a zabývá se tím, jakým způsobem nalít peníze do veřejnoprávních médií, ale už mám takový pocit, že ho příliš nezajímá, jakým způsobem sehnat peníze v rámci rozpočtu pro resort kultury.

Pane ministře, nezlobte se na mne, já to tady musím říci, protože rozpočet Ministerstva kultury je tristní, je půlprocentní oproti zvyklostem z minulosti, kdy byl rozpočet 1 %. Já bych od vás očekávala, že při projednávání rozpočtu si na vládě budete moci troufnout bouchnout do stolu a získat více peněz. Místo toho jsme svědky snahy, že pracujete pouze a jenom na tom, abyste nalil peníze do našich "bumbrlíčků", a to veřejnoprávních médií. To je mi jako člence výboru pro kulturu nesmírně líto.

Nyní zpět k tomu, proč navrhuji zamítnutí těchto dvou návrhů. My jsme tady byli včera svědky toho, kdy vládní koalice bez absolutního respektu poměrného zastoupení sil v Poslanecké sněmovně odhlasovala své vládně koaliční zástupce do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a dala nám tím jasně najevo, jakým směrem půjde, to znamená směrem ovládnutí naší mediální scény. Já se domnívám, že ty dvě dnes projednávané předlohy nejsou opět ničím jiným než tím, čeho jsme byli svědky včera. V podstatě novela návrhu zákona o České televizi dává dvoutřetinovou moc a dvoutřetinový podíl na rozhodování Rady České televize vládní koalici.

Já se přiznám, že mě trošičku překvapilo, když jsem četla první návrhy novely zákona o České televizi, když jsem tam viděla, že v původním návrhu bylo, že jednu třetinu rady bude navrhovat pan prezident. Ve chvíli, kdy byl zvolen prezidentem Václav Klaus, tak se jako mávnutím kouzelného proutku v této novele změnilo toto ustanovení, že oněch pět členů rady ČT bude navrhovat pan premiér. Já samozřejmě slyším pana ministra, že určitě bude oponovat onou tolikrát alibisticky zmiňovanou kontrasignací pana premiéra, ale to pro mne, pane ministře, není důvod, proč došlo tady k této změně.

Nejenže vládní koalice dnes bude ovládat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Tímto návrhem bude mít dvoutřetinovou většinu vládní koalice v Radě České televize.

A aby to nebylo málo, tak ruku v ruce s tím se přinesou další miliardy do České televize tím, že v podstatě budeme zvyšovat daně. Budeme občany nutit - i ty, kteří nesledují Českou televizi - opět aby platili. Protože jsem mnohokrát četla za posledních pět let zprávy o hospodaření České televize, nikdy bych pro tento návrh nemohla zvednout ruku, protože zprávy o hospodaření jsou zprávami naprosto neprůhlednými, nevypovídajícími o tom, jak se s penězi koncesionářů v České televizi hospodaří.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP