(9.40 hodin)
(pokračuje Mandík)

Následně bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu A2 usnesení zemědělského výboru. Zde se jedná o § 7 odst. 7. To znamená, že nejprve bychom hlasovali orientačně o návrzích paní poslankyně Horníkové a pana poslance Kučery. Upozorňuji, že navrhují k téže věci tři varianty ve výměře hektarů. O návrhu, který by získal nejvíce hlasů, bychom hlasovali jako o protinávrhu k pozměňovacímu návrhu pod písmenem C3 pana poslance Zgarby. Bude-li přijat tento protinávrh, pak je nehlasovatelný pozměňovací návrh pod písmenem C3 pana poslance Zgarby. Nebude-li přijat, budeme o návrhu C3 hlasovat.

Dále už je to jednodušší. Následně bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu I3 poslance Kučery, pak pod písmenem D poslance Papeže jako celku, o A1 usnesení zemědělského výboru, o A3, A4 a A5 usnesení zemědělského výboru. Dále je pozměňovací návrh pod písmenem H poslance Skopala, následně pod písmenem I odst. 2 poslance Kučery. Dále bychom hlasovali o návrhu pod písmenem E poslanců Kováčika a Kvapila jako o celku, jedno hlasování. Je to protinávrh usnesení pod bodem B výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Bude-li tento pozměňovací návrh, tak je nehlasovatelný návrh usnesení pod písmenem B tohoto výboru. Nebude-li přijat, budeme hlasovat o usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Následně bychom hlasovali o návrhu pod písmenem J poslance Kužvarta a naposledy o návrhu pod písmenem A8 jako celku usnesení zemědělského výboru. Jsou to legislativně technické úpravy.

To je návrh na hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu zpravodaji. Ptám se, zda jsou nějaké připomínky nebo námitky proti tomuto návrhu. Žádné nejsou. Myslím, že by bylo vhodné odhlasovat tento postup, protože se jedná přece jen o postup komplikovanější.

Budeme hlasovat o návrhu procedury.

 

Poslanec Josef Mandík: Všechny připomínky, které byly vznášeny, jsou v pořádku. Můžete nechat hlasovat o proceduře o zákonu č. 95.

Když dovolíte, byl jsem upozorněn, že jsem nehovořil o dalších částech. Mohu to říci najednou. Já jsem měl představu, že odhlasujeme nejprve část první, a pak část druhou, třetí a čtvrtou. Ty další části nejsou složité, můžeme to udělat jedním hlasováním.

Část druhá - zákon 569/91 Sb. - tam bychom hlasovali nejdříve o A6 usnesení zemědělského výboru, část druhá. Návrh F2 jsem stáhl. Dále je to F3 poslance Mandíka.

V části třetí - zákon 229/91 - bychom hlasovali o A7, protože více návrhů tam není.

V části čtvrté je taktéž jeden pozměňovací návrh k zákonu 357/92 poslankyně Nedvědové.

Takové by bylo komplexní hlasování. Můžete nechat hlasovat o návrhu procedury.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Pane zpravodaji, já se omlouvám, ale nezachytil jsem to v té rychlosti. Znamená to, že bodu E10 dáváte přednost před usnesením výboru?

 

Poslanec Josef Mandík: To není otázka přednosti, to je úplně stejná problematika, byl tady dán pozměňovací návrh poslanců Kováčika a Kvapila jako protinávrh k tomuto usnesení. Nejprve musíme hlasovat o protinávrhu. Nebude-li přijat, budeme hlasovat o usnesení výboru. Týká se to stejné problematiky, jen je to jinak zformulováno.

 

Poslanec Václav Mencl: Vzhledem k tomu, že to nechápu jako protinávrh, chtěl bych požádat, abychom hlasovali nejprve o návrhu výboru, a pak teprve o návrhu poslance Kvapila.

 

Poslanec Josef Mandík: S tím nesouhlasím, poněvadž je to protinávrh. Musíme nejdříve hlasovat o protinávrhu. Sněmovna rozhodne hlasováním, jestli proceduru schválí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si kladu otázku, jestli je možné o tom hlasovat takto, jak navrhujete.

O slovo se hlásí místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se panu zpravodaji, že mu zasahuji do jeho výkonu funkce, ale neexistuje žádný protinávrh. Existují pouze pozměňovací návrhy, to znamená, že nejprve se musí hlasovat o tom, co je podstatou té věci, a pak o návrzích, které původní návrh pozměňují. Neznáme žádný pojem "protinávrh" v dikci zákona o jednacím řádu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se pana zpravodaje, jestli může přijmout tento výklad, který se mi zdá správný.

 

Poslanec Josef Mandík: Já bych žádal, pane předsedo, kdyby sněmovna samostatně rozhodla hlasováním o různých názorech na způsob hlasování. Ať rozhodne sněmovna o tomto bodu, a pak bychom mohli hlasovat o proceduře jako celku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Předtím než budeme hlasovat o proceduře jako o celku, navrhujete odhlasovat toto.

 

Poslanec Josef Mandík: Nechat sněmovnu, ať rozhodne hlasováním, jestli budeme hlasovat nejdříve o návrhu poslanců Kováčika a Kvapila, nebo jestli budeme hlasovat nejdříve o usnesení výboru pod písmenem B.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Rozhodneme spor tímto způsobem. Budeme hlasovat o tom, jestli budeme nejdříve hlasovat o návrhu poslanců Kováčika a Kvapila.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby se nejdříve hlasovalo o návrhu poslanců Kováčika a Kvapila, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 233 z přítomných 192 pro hlasovalo 118, proti 57. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Josef Mandík: Pane předsedo, můžete nechat hlasovat o návrhu na hlasování podle toho, jak jsem ho přednesl, jako o celku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, nyní budeme hlasovat o celku procedury, jak tady byla přednesena.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento postup, se kterým jste byli seznámeni, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 234 ze 192 přítomných hlasovalo 135 pro, 47 proti. Návrh procedury byl přijat.

 

Poslanec Josef Mandík: Pane předsedo, budeme hlasovat podle schválené procedury o pozměňovacím návrhu pod písmenem G1 paní poslankyně Nedvědové. (Navrhovatel ani zpravodaj nesouhlasí.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 235 z přítomných 192 poslanců hlasovalo 54 pro a 126 bylo proti. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP