(12.00 hodin)
(pokračuje Šabatová)

Ostatně počet stížností, které nejsou v působnosti, nejsou výpovědí o veřejném ochránci práv, ale o českém občanstvu. Já chci říci, že to je dobrá výpověď o českých občanech, že to je ve většině zemí mnohem horší. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Nevím, jestli se chce zpravodaj vyjádřit v průběhu všeobecné rozpravy. Není tomu tak. V tom případě otevírám rozpravu podrobnou, do níž přihlášky nemám. Jestliže se nikdo nehlásí, tak podrobnou rozpravu končím a budeme hlasovat o návrhu usnesení.

Mám tady žádost na odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Přihlašte se znovu. Budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak byl předložen petičním výborem.

Jenom vám připomenu text usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí souhrnnou zprávu veřejného ochránce práv o činnosti za rok 2002, tisk 273."

 

Zahajuji hlasování o tomto návrhu usnesení. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 321 skončilo. Z přítomných 170 poslanců pro 125, proti 2. Návrh usnesení byl přijat.

 

Děkuji našemu hostu, zástupkyni veřejného ochránce práv paní Šabatové, a končím projednávání tohoto bodu.

 

Vážení kolegové, dohodli jsme se, že bychom dnes měli dopoledne zahájit kolo voleb, tzn. volebních bodů, které máme na programu. Zdá se mi, že voleb máme poměrně hodně, takže bych v této chvíli přerušil projednávání bodů, které máme na programu, a požádal bych předsedu volební komise pana poslance Hojdu, aby pravděpodobně zahájil bodem 89, kterým je

 

89.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

a řekl nám, jak budeme postupovat. Zahajuji kolo oněch volebních bodů a dávám slovo předsedovi volební komise panu poslanci Hojdovi. Vás prosím o pozornost, abychom věděli, co máme dělat. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Chtěl bych jenom doplnit, že nejprve budeme projednávat volební bod 89, pak by měl následovat volební bod 113, 114, 92, 93 a 94.

V úvodu bych vám chtěl sdělit, že podle oznámení poslaneckých klubů rezignoval poslanec Pavel Svoboda,US-DEU, na členství v zahraničním výboru, poslanec Petr Ibl, ČSSD, na členství v ústavně právním výboru, poslanec Zdeněk Koudelka, ČSSD, na členství v mandátovém a imunitním výboru a poslanec Václav Votava, ČSSD, na členství v hospodářském výboru.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od Poslaneckých klubů tyto návrhy na volbu. Poslance Karla Kühnla, US-DEU, za člena zahraničního výboru na uvolněné místo po poslanci Pavlu Svobodovi, poslance Václava Votavu za člena rozpočtového výboru na uvolněné místo po bývalém poslanci Jiřím Rusnokovi, poslance Robina Böhnische, ČSSD, za člena ústavně právního výboru na uvolněné místo po poslanci Petru Iblovi, poslance Robina Böhnische, ČSSD, za člena mandátového a imunitního výboru na uvolněné místo po poslanci Zdeňku Koudelkovi, poslance Alfréda Michalíka, ČSSD, za člena hospodářského výboru na uvolněné místo po poslanci Václavu Votavovi. Tyto návrhy byly zaslány na vědomí všem poslaneckým klubům dne 14. května letošního roku.

Zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustavených výborech a komisích lze provést jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád Poslanecké sněmovny však verbálně nestanoví způsob hlasování. Protože volba komisí i ustavení výborů proběhly veřejným hlasováním, navrhuji proto, aby dnešní volba proběhla stejným způsobem, veřejně, pomocí hlasovacího zařízení. Doporučuji, aby po rozpravě k navrženým kandidátům Poslanecká sněmovna nejprve konstatovala, že poslanci Pavel Svoboda, Petr Ibl, Zdeněk Koudelka a Václav Votava rezignovali na své funkce, a pak hlasovala o každém kandidátovi za člena orgánů Poslanecké sněmovny samostatně.

Nyní prosím, pane předsedo, abyste otevřel rozpravu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Kolegové, vyslechli jsme návrh předsedy volební komise ve věci změn ve složení orgánů Poslanecké sněmovny a já k tomuto bodu otevírám rozpravu. Nemám do ní žádné písemné přihlášky a zdá se, že se ani v této chvíli do rozpravy k tomuto bodu nikdo nehlásí, proto rozpravu končím. Budeme postupovat tak, jak bylo navrženo předsedou volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejprve budeme hlasovat, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že poslanci Pavel Svoboda, Petr Ibl, Zdeněk Koudelka a Václav Votava rezignovali na své funkce v orgánech Poslanecké sněmovny, tak jak bylo předneseno, to je zahraniční výbor, ústavně právní výbor, mandátový a imunitní výbor a hospodářský výbor.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme tedy hlasovat o těchto rezignacích en bloc.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tyto rezignace, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 322 skončilo. Z přítomných 181 poslanců pro 177, nikdo proti. Tyto rezignace byly v tomto hlasování přijaty. Prosím další.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní budeme hlasovat o jednotlivých kandidátech na uvolněná místa v příslušných orgánech Poslanecké sněmovny.

Za člena zahraničního výboru je navržen poslanec Karel Kühnl. Prosím o hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení poslance Karla Kühnla, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 323 skončilo. Z přítomných 182 poslanců pro 157, proti 4. Pana poslance jsme zařadili.

 

Poslanec Pavel Hojda: Za člena rozpočtového výboru je navržen poslanec Václav Votava.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 324 skončilo. Z přítomných 182 poslanců pro 170, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Za člena ústavně právního výboru je navržen poslanec Robin Böhnisch.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 325 skončilo. Z přítomných 182 poslanců pro 171, jeden proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP