(16.00 hodin)
(pokračuje Teplík)

Ano, já bych byl první, kdo by to navrhoval.

Já jsem se jako zpravodaj velice iniciativně snažil něco podobného zkusit navrhnout a podobnou cestu nalézt. Tato cesta bohužel neexistuje. Proč? Proto, že mezi dnem přijetí platného energetického zákona a mezi dnešním dnem došlo k jedné velmi závažné věci. A ta jedna velmi závažná věc se jmenuje privatizace plynárenství.

Vláda se ve svých privatizačních dokumentech, podepsaných smlouvách, zavázala k tomu, že zde bude takové prostředí, jak ho definuje dnešní platný energetický zákon. A proto, jestliže se ptáme na něco vlády, pak by to neměla být otázka, čí je to vláda, čí je pan ministr Urban ministrem. Vůbec ne. Měli bychom se ptát - a asi pana premiéra Špidly, protože pan premiér Špidla byl ve vládě pan premiéra Miloše Zemana vicepremiérem - proč vláda uzavřela takové dokumenty. To je správná otázka. Dnes ale platí to, co bylo podepsáno, a já si myslím, že asi nemá příliš smysl riskovat nějakou další arbitráž; myslím si, že dnešní státní rozpočet by ji asi příliš neunesl.

A proto bylo navrženo to, co bylo navrženo a co prošlo v usnesení hospodářského výboru, to znamená návrh na doplnění § 98 o nový odstavec, s tím, že souhlasím s výtkou pana kolegy Býčka a chystám se přednést pozměňovací návrh v podrobné rozpravě, který by podle mého názoru tento problém uvedl na pravou míru. Ale nic jiného bohužel díky podpisu vlády Miloše Zemana v tuto chvíli ani dělat nemůžeme.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pan poslance Vymětala, který se přihlásil o slovo. Dalším přihlášeným je pan poslanec Lachnit.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já jsem rád, že po panu předkladateli Krausovi, který jako vládní poslanec bránil vládu, vystoupil pan ministr, aby jako člen vlády zaujal k tomu stanovisko.

Nicméně pan předkladatel zde řekl, že vláda podporuje už teď návrhy hospodářského výboru. Nevím, že by o tom vláda vůbec jednala a že by změnila své stanovisko. Nic takového jsem neslyšel. Myslím si, že ten závěr stanoviska vlády je úplně jasný a koresponduje s mnoha diskusními příspěvky, které tady byly předneseny.

A že pan ministr zde prohlásil, že dnes už i on bezmezně se staví za návrh hospodářského výboru, pak já bych byl dost opatrný, protože i pan předkladatel uznal, že ten druhý bod, to znamená úprava § 98 odst. 15, se bude měnit v Poslanecké sněmovně, takže s tím bezmezným podporováním bych si dával pozor.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Lachnita.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, chtěl jsem jen zareagovat na argumentaci pana kolegy Vojíře, protože kdybychom argumentovali tak, že Evropská unie bude předělávat nějaký svůj zákon a my bychom vlastně na svých zákonech pracovat neměli, pak to by byla naprosto špatná praxe.

Já jsem shodou okolností byl minulý týden v Bruselu, kde se na plénu ten zákon projednával, takže vím, jaké nápady a návrhy mu předcházely - například diskuse Litevců a dalších s paní poslankyní z Holandska, která navrhovala, aby se šmahem zavřely všechny jaderné elektrárny apod. Ono to tedy není tak úplně pravda.

Já se samozřejmě zasazuji za to, že předloha je kvalifikovaně připravena, a my musíme brát ohled na své transformující se hospodářství, a pokud nám Evropská unie nic nevyčítá z hlediska neslučitelnosti, myslím, že překážek není.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Lachnitovi.

Začal jsem vyzvánět na naše kolegy, protože se zdá, že se blíží konec obecné rozpravy, do které, jak vidím, se už nikdo nehlásí.

Je tu žádost, abych vás odhlásil, což činím, a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Protože se diskuse vyčerpala, končím obecnou rozpravu a zrekapituluji, že v diskusi zazněly návrhy jednak na odročení projednávání tohoto návrhu - to byl návrh, který zazněl z úst pana poslance Vojíře, a pan poslanec Vojíř navrhl odročit projednávání tohoto návrhu do přijetí oné euronovely 92/96, to byl čas, který řekl - a pak tu zazněl návrh pana poslance Vymětala na zamítnutí tohoto návrhu. S těmito dvěma návrhy se tedy vyrovnáme.

O slovo se ale ještě hlásí pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Ten časový úsek měl ještě podmíněný krok. Protože já nevím, jestli ta euronovela bude, nebo nebude schválena, doporučuji tedy formulaci "nejpozději do října tohoto roku".

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji za toto upřesnění.

 

Takže do přijetí euronovely, nejpozději do října t. r., odročit projednávání tohoto bodu. To je tedy první návrh, o kterém budeme hlasovat. Opakuji, jde o návrh pana poslance Vojíře na odročení.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 30 a ptám se, kdo je pro odročení projednávání tohoto návrhu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu na odročení?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 30 z přítomných 162 poslanců pro hlasovalo 77, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Další návrh, který tu zazněl, byl návrh pana poslance Vymětala na zamítnutí.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 31 a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 31 se z přítomných 165 poslanců pro vyslovilo 37, proti 103. Návrh na zamítnutí přijat nebyl.

 

To byly, pokud si vzpomínám, všechny návrhy, které zazněly v obecné rozpravě.

Můžeme nyní přikročit k rozpravě podrobné. Do podrobné rozpravy sice nemám písemné přihlášky, ale zaregistroval jsem, že pan poslanec Býček avizoval své vystoupení a hlásí se jako první do podrobné rozpravy. Pak vystoupí pan poslanec Teplík.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedo, vážení kolegové a kolegyně, domníval jsem se, že budu ušetřen toho, obtěžovat vás svým návrhem, bohužel, nestalo se tak.

Dovolte mi ještě, než předložím návrh, abych reagoval na slova zpravodaje. Já jsem se vždycky domníval, že zpravodaj není od toho, aby čekal, co řekne poslanec, ale aby sněmovnu informoval, co bylo řečeno na hospodářském výboru. Pan kolega Teplík se tomu nevěnoval, a bohužel tedy výsledek je takový, jaký je.

Předkládám tedy návrh k pozměňovacímu návrhu poslance Michala Krause na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů /energetický zákon/, ve znění návrhu hospodářského výboru, sněmovní tisk základní 153 - vypustit v § 98 nově doplňovaný odst. 15, který zní: "Do úplného otevření trhu s elektřinou a trhu s plynem nesmí být uzavírány nové smlouvy o souběžné dodávce plynu a elektřiny."

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji za váš návrh.

Dalším přihlášeným byl pan poslanec Teplík. Prosím pana poslance Teplíka, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Já děkuji za slovo, pane předsedo, a nejdříve se musím důrazně ohradit proti slovům pana kolegy Býčka, protože já jako zpravodaj jsem důsledně oddělil zpravodajskou zprávu od dvou dalších diskusních vystoupení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP