(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jinou přihlášku do obecné rozpravy jsem neviděla, ale nyní už vidím pana poslance Karla Šplíchala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, byl jsem přesvědčen, že fakticky řekl všechno Radko Martínek. Ale to není jenom o tom, že my jsme vyučení historici, pane kolego. Já si totiž myslím, že naši kolegové si tady kladli otázky, proč zrovna Beneš, nebo přijde někdo jiný. Proboha, doktor Edvard Beneš byl jenom jeden jediný, a to je základní pilíř české státnosti! Proto braňme jeho odkaz a vás všechny prosím, abyste náš návrh podpořili. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Paní poslankyně Jitka Gruntová.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové, podvýboru organizačního výboru pro přípravu návrhů na propůjčování nebo udělení státních vyznamenání jsou již několik let opakovaně podávány návrhy na udělení státního vyznamenání bývalému prezidentu Československa dr. Edvardu Benešovi. Předmětem diskusí se pak stávalo vyjádření Hradu, že Edvardu Benešovi nelze posmrtně udělit žádné státní vyznamenání, protože by šlo o duplicitu, že bývalého prezidenta Edvarda Beneše je nutno i nadále považovat za nositele nejvyšších státních vyznamenání československého státu. Opakované podávání návrhů na vyznamenání prezidenta Beneše i diskuse vedené při jejich odmítnutí však prokazovaly, že občané České republiky by ve své většině přijali s uspokojením, kdyby osobnost Edvarda Beneše byla oceněna také naším současným státem. Přední československý a evropský politik 20. století dr. Edvard Beneš byl člověk jako každý z nás, měl své chyby i přednosti. Hájil zájmy státu doma i v zahraničí a touto svou činností si získal spoustu oddaných přívrženců, ale i zásadních odpůrců. Jeho politické a diplomatické projevy byly a jsou vnímány rozporně. Na tom není třeba nic měnit. Každý z nás má právo na vlastní názory, jak se vytvářely vlivem našich životních osudů a zkušeností. Pokud však odložíme své úzké subjektivní hodnocení osobnosti Edvarda Beneše a zvolíme širší pohled nezaujatý výhradami k tomu či onomu dnes třeba nepochopitelnému kroku a činu v konkrétní historické situaci minulé doby, musíme objektivně přiznat jeho nezpochybnitelnou zásluhu o vznik samostatného československého státu a jeho znovuobjevení ve 40. letech.

Nesporným faktem zůstává, že dr. Edvard Beneš byl jedním z tvůrců československé demokracie. Právě při pohledu s časovým odstupem musíme obdivovat, čeho svou houževnatostí, pracovitostí a pílí dosáhl. Inspirovat by nás dnes, kdy se hledají cesty k jednotě Evropy, měla především Benešova diplomatická činnost v evropském měřítku, kterou doplnil mírovou politiku Jiřího z Poděbrad. I když je dnes vše podstatně jiné než v první polovině 20. století, není pochyb o tom, že z činnosti lidí, jako byl doktor Edvard Beneš, z jejich úspěchů i chyb můžeme načerpat mnoho podnětů pro budování jednotné, demokratické, národnostně tolerantní a kulturní Evropy. Role Edvarda Beneše by měla být oceněna i proto, abychom ukázali, jakých hodnot si ceníme, jaké postoje hodnotíme kladně a za čím stojíme i dnes. I o tom bude naše hlasování.

Vážené kolegyně a vážení kolegové, Poslanecká sněmovna má prostředek, jak dát symbolicky a srozumitelně najevo, že pevně stojí na základech českého státního zájmu, tím, že bude následovat příkladu parlamentu předmnichovského, který přijal zákon o zásluhách Tomáše Garrigua Masaryka.

Děkuji za pozornost těm, kteří mě vyslechli, a obzvláště pak děkuji těm, kteří návrh podpoří. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se do obecné rozpravy přihlásil pan poslanec Miloš Titz. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Titz: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, z tohoto místa bylo vyčteno spoustu zásluh a také jistá kontroverznost této velké postavy našich moderních dějin. Já bych si dovolil obrátit pozornost na dobu první světové války, kdy dr. Edvard Beneš odvedl obrovskou práci pro obnovené Československo a jeho pokračovatele, Českou republiku dneska. Tato obrovská práce byla oceněna nikým menším než Tomášem Garriguem Masarykem touto jedinou větou, kterou bych si dovolil znovu uvést: "Bez Beneše bychom republiku neměli." (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nechci nikterak zasahovat do této zajímavé rozpravy, mám pouze na vás připomínku - opět není přítomen ani předseda vlády, ani jeho místopředseda. Požádám vás, abyste je vyzvala, aby se vrátili do lavice po dobu vystoupení dalšího řečníka. Pokud se tak nestane, pak bych vás požádal o přerušení schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Poprosím své kolegy, aby se pokusili sehnat jednoho z místopředsedů vlády, aby mohl být přítomen tomuto jednání. Pan poslanec Kopecký.

 

Poslanec Robert Kopecký: Paní předsedající, dámy a pánové, není samozřejmě pochyb, že Edvard Beneš byl mimořádnou osobností v našich dějinách. Pro mnohé z nás je to symbol českého národa. Myslím si, že v této době je potřeba si uvědomit, že je potřeba naše národní zájmy hájit. Není možné si nechat vnutit názory z Mnichova od sudetských Němců, které tak ostře zaznívají. Myslím si, že Edvard Beneš si tento zákon zaslouží, a chtěl bych připomenout, že pouze národ, který zapomene na svoje dějiny, je odsouzen k tomu, aby je prožil znovu.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Vidím mi chce připomenout svůj návrh. Samozřejmě vím, že jste měl na mysli návrh, že v případě, pokud po dobu vystoupení dalšího přednášejícího se nikdo nevrátí z těch osob, které jste vyjmenoval, tak dáváte návrh na přerušení schůze. Proto jsem vztahovala ten návrh do doby, než se někdo dostaví. Prosím, abyste to upřesnil.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, paní a pánové, ono to možná vypadá jako legrácka. Ale uvědomte si prosím, že Poslanecká sněmovna stanovila nějaký způsob projednávání každého bodu svého jednání, včetně toho, že jednání Poslanecké sněmovny musí být přítomen předseda vlády po celou dobu jednání sněmovny, případně jím pověřený místopředseda vlády. Domnívám se, že není možné, aby vláda s námi jednala takovým způsobem, že zkrátka nebude respektovat toto ustanovení Poslanecké sněmovny.

Ostatně jsem přesvědčen, že ve vládě je jeden místopředseda, který by mohl sedět ve sněmovně neustále, protože náplň jeho práce je mi naprosto nejasná - pan místopředseda vlády Mareš. Takže ten by mohl být určen pro sezení zde ve sněmovně po celou dobu jednání, pokud samozřejmě předseda vlády neurčí někoho jiného.

To není můj návrh na to, abychom přerušovali jednání sněmovny. Sněmovna prostě nemůže jednat, pokud není přítomen premiér nebo jím pověřený místopředseda. Tak tato sněmovna stanovila. (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP