(12.00 hodin)
(pokračuje Filip)

 

Nyní projednáme bod

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou
o změně článku 38 Smlouvy o vytvoření celní unie mezi Českou republikou
a Slovenskou republikou, podepsané v Praze dne 29. října 1992
/sněmovní tisk 163/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás dlouho nezdržím.

Smlouvu mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o změně článku 38 Smlouvy o vytvoření celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, podepsané v Praze dne 29. října 1992, projednal výbor zahraniční, výbor pro evropskou integraci a hospodářský výbor. Všechny tři výbory přijaly usnesení, kterým doporučují Poslanecké sněmovně vyslovit se smlouvou souhlas.

Smlouva byla podrobně odůvodněna v prvním čtení, nebudu tedy opakovat fakta, která jsou vám jistě známa. Na základě usnesení zahraničního výboru byl předložen doplňující materiál, který určuje další postup v oblasti spolupráce mezi Českou republikou a Slovenskou republikou pro udržení nadstandardních vztahů v příštím období.

Na základě výsledků obou referend je zřejmé, že od 1. května 2004 budou obě republiky součástí jednotného vnitřního trhu Evropské unie. Bude se zde v obou zemích uplatňovat právo Evropské unie. Chtěl bych pouze zdůraznit, že proti stávajícímu stavu, kdy v rámci celní unie mezi oběma zeměmi existuje celní a daňová hranice, po vstupu naší republiky do Evropské unie bude tato hranice zrušena. Zlepší se tedy vzájemný obchod zvláště v oblasti zemědělsko-potravinářských produktů a výrobků, kde odpadne uplatňování překážek ve vzájemném obchodě v podobě množstevních omezení, která byla v uplynulých deseti letech přijímána smluvními stranami na základě článku 22 smlouvy o vytvoření celní unie.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za pozornost. Věřím, že se smlouvou vyslovíte souhlas.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji ministrovi průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi a prosím zpravodaje zahraničního výboru, pana poslance Šeicha, aby nám přednesl zpravodajskou zprávu.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebudu vás dlouho zdržovat, pouze přečtu usnesení zahraničního výboru a dodám několik vět.

Usnesení zahraničního výboru z jeho 14. schůze dne 23. 4. 2003 k vládnímu návrhu zákona, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o změně článku 38 Smlouvy o vytvoření celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, podepsané v Praze dne 29. října 1992. Po odůvodnění náměstka ministra průmyslu a obchodu doc. Ing. Zdeňka Vorlíčka, zpravodajské zprávě poslance Davida Šeicha a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

1. Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o změně článku 38 Smlouvy o vytvoření celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, podepsané v Praze dne 29. října 1992.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Jedná se o změnu článku 38 Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, kdy v důsledku našeho vstupu by skončila tato preferenční celní ujednání mezi oběma státy a nahradila by se režimem volného obchodu platným v zemích Evropské unie.

Zahraniční výbor - a diskuse na plénu Poslanecké sněmovny tomu byla jakýmsi předpolím - přerušil projednávání této smlouvy před přijetím tohoto usnesení a požádal Ministerstvo průmyslu a obchodu o věcný rozbor toho, jak realizují své různé preferenční nadstandardní vztahy mezi různými státy například země typu Beneluxu, typu severské, tzv. Nordické smlouvy, čili jak se realizují preferenční nadstandardní vztahy v rámci Evropské unie a zdali takové možnosti nejsou přístupné také nám.

Myslím si, že přestože platí apel, a bude platit i v souvislosti s přijetím řady smluv v souvislosti se vstupem do Evropské unie, že se máme pokoušet o negociaci o různých modelech a možnostech, které umožňuje právo Evropského společenství, abychom nadstandardní vztahy udržovali, v této chvíli, zejména při této dohodě, se domníváme, že tento prostor je velmi omezený a že tento apel na budoucí hledání jakýchsi vztahů typu Visegrádu či jiných obchodních nadstandardních vztahů jak vně, tak uvnitř Evropské unie, bychom neměli spojovat s projednáváním této smlouvy. V zásadě nás materiál přesvědčil o tom, že tato smlouva si zaslouží podporu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Šeichovi. Nyní žádám zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Karla Vymětala, aby přednesl zpravodajskou zprávu z hospodářského výboru. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, hospodářský výbor, jak mu bylo přikázáno, projednal navrženou smlouvu. Musím říci, že debata v hospodářském výboru byla velice široká. Měli jsme k dispozici také doplněk Ministerstva průmyslu a obchodu, který byl doručen a o kterém hovořil zpravodaj zahraničního výboru.

V průběhu projednávání padl návrh na zamítnutí této smlouvy. Nebyl akceptován. Nakonec hospodářský výbor většinově doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas s ratifikací smlouvy, jak je uvedeno ve sněmovním tisku 163/3.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodajovi Karlu Vymětalovi. Nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro evropskou integraci pan poslanec Hynek Fajmon. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovoluji si vám předložit zpravodajskou zprávu z výboru pro evropskou integraci ze dne 24. 4. 2003. Výbor pro evropskou integraci projednal navrženou smlouvu mezi Českou republikou a Slovenskou republikou a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o změně článku 38 Smlouvy o vytvoření celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, podepsané v Praze dne 29. října 1992, sněmovní tisk 163.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byly všechny tři zpravodajské zprávy, které jste obdrželi v tiscích 163/1, 163/2 a 163/3.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Vidím přihlášku pana poslance Karla Vymětala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, výbory projednaly předložený návrh smlouvy v době, kdy probíhala referenda v jednotlivých státech, jak na Slovensku, tak v České republice, o vstupu do Evropské unie. Například v okamžiku, když to hospodářský výbor projednával, na Slovensku referendum již proběhlo a v naší republice ještě ne. V té době samozřejmě bylo možno diskutovat nad teoretickými možnostmi, jak by to bylo, kdyby referendum dopadlo pozitivně, nebo negativně, prostě nad teoretickými variantami.

V současné době je jasné, jak dopadla referenda v obou republikách. Proto jsem toho názoru, protože je nanejvýše pravděpodobné, že obě republiky se stanou členy Evropské unie, že přijetí této smlouvy je nadbytečné. Ve druhém čtení mezinárodní smlouvy není možné podle jednacího řádu podávat návrhy na zamítnutí, proto vystupuji takovýmto způsobem, že já sám za sebe doporučuji Poslanecké sněmovně, aby ratifikaci jako nadbytečnou neschválila.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy, a proto obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli má zájem pan ministra nebo pan zpravodaj Šeich o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení zahraničního výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP