(12.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Kohlíčkovi. Ptám se, kdo další má zájem vystoupit v rozpravě. Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, jestli má zájem - ano, má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Dámy a pánové, nejde o můj zájem, ale byl jsem vyzván k tomu, abych zde vystoupil. Ubezpečuji, že tato dohoda, která je evropskou dohodou, se vztahuje na všechny vodní cesty, které mají charakter mezinárodních vodních cest dopravních. Takže tato dohoda platí, pokud k ní přistoupí Rakouská republika, Slovenská republika, i pro hraniční řeku Moravu. Tato informace bude projednávána ve výboru, pokud sněmovna bude souhlasit s postoupením do druhého čtení.

Co se týká odpovědi na výzvu pana poslance Exnera, nedokáži na to nyní reagovat, protože ta dohoda byla podepsána v roce 2000, to znamená před třemi lety, a tudíž uživatelé této dohody se na to již připravují. Doba, která umožňuje přípravu na aplikaci těchto předpisů, je dostatečná. Také Ministerstvo dopravy ČR připravilo změnu zákona č. 114, která tuto dohodu aplikuje na naše poměry. Připravilo ji v návaznosti na projednávání této mezinárodní smlouvy zde v Poslanecké sněmovně a v Senátu, takže je nezbytné její souběžné projednávání. Doporučuji, aby příslušné výbory, které budou projednávat zákon 114 a jeho změnu, o vnitrozemské plavbě, tuto jakoby rámcovou dohodu také vzaly v úvahu.

Co se týká vazby příloh, které - jak už bylo řečeno i paní zpravodajkou - jsou mimořádně objemné, já zajistím dodání těchto příloh do výborů, do kterých bude tato dohoda postoupena k projednání, a potom budou moci být podle rozhodnutí tyto přílohy ve sněmovně k nahlédnutí. Ale nedokážu si představit, že bychom je množili každému poslanci zvlášť. Prosím sněmovnu o určitou shovívavost. Je to skutečně velmi objemný soubor. Dokážeme ho zajistit na příslušné výbory, ale myslím, že by nebylo efektivní ho zajišťovat pro každého poslance.

Tolik na vysvětlenou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Ptám se paní zpravodajky, zda má zájem o závěrečné slovo. Nemá. V rozpravě padl návrh podle § 63 odst. 1 písm. a) na přerušení, resp. odročení do splnění podmínky.

Václav Exner jako navrhovatel to zpochybňuje. Prosím, aby svůj návrh upřesnil.

 

Poslanec Václav Exner: Požadované vysvětlení, kterým to bylo podmíněno, pan ministr poskytl a nabídl také to, že zajistí, aby příslušné výbory, které budou návrh projednávat, se mohly seznámit s předpisy, jejichž objem je odhadován asi na 500 listů. Takže souhlasím s tím, že by bylo nadbytečné, aby to dostal každý poslanec. Pokládám za dostačující, aby to měly příslušné výbory. Tím, že pan ministr splnil, co jsem požadoval, není třeba hlasovat o odročení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Čili to je postup podle § 63 odst. 1 písm. b), podmínka byla splněna.

Můžeme pokračovat a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Kolega Václav Exner. (Reakce z místa.) Hospodářský výbor, jestli jsem rozuměl správně.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, ve svém vystoupení jsem navrhl hospodářský výbor vzhledem k tomu, že to má přímou vazbu na zákon o vnitrozemské plavbě, který je v garanci hospodářského výboru a jehož změnu také souběžně projednáváme právě kvůli této smlouvě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To je návrh, který byl podán v průběhu obecné rozpravy. Ještě někdo jiný? Není tomu tak.

Můžeme přistoupit k hlasování. Věřím, že jsou přítomni všichni, kteří se chtějí zúčastnit hlasování o této mezinárodní smlouvě.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 148 a ptám se, kdo je pro přidělení zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 148 z přítomných 116 pro 99, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přidělení hospodářskému výboru. Zahájil jsem hlasování a ptá se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 149 z přítomných 118 pro 49, proti 24. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali výboru zahraničnímu, a zároveň končím tento bod. Děkuji panu ministru Šimonovskému a paní poslankyni Mallotové.

 

Budeme pokračovat bodem číslo 57, a proto žádám pana ministra, aby ještě tady zůstal, protože bodem č. 57 je

 

57.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu o přistoupení
Evropského společenství k mezinárodní úmluvě o spolupráci k zajištění bezpečnosti
letového provozu - Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu
(EUROCONTROL) ze dne 13. prosince 1960, ve znění následných dodatků
a ve znění sjednoceném Protokolem ze dne 27. června 1997
/sněmovní tisk 334/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl z pověření vlády pan ministr dopravy Milan Šimonovský. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Pane místopředsedo, dámy a pánové, jedná se o vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu o přistoupení Evropského společenství k Mezinárodní úmluvě o spolupráci k zajištění bezpečnosti letového provozu, což je Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu EUROCONTROL ze dne 13. prosince 1960, ve znění následných dodatků. K tomu bych vám chtěl podat informaci, že 2. října 2002 byl v Bruselu podepsán protokol o přistoupení celého Evropského společenství k Mezinárodní úmluvě o spolupráci k zajištění bezpečnosti letového provozu. Tento protokol byl podepsán všemi členy organizace EUROCONTROL, včetně České republiky.

Důvodem přistoupení Evropského společenství za člena organizace EUROCONTROL je poskytnutí součinnosti této organizace při dosahování cílů stanových v úmluvě, a to zejména v tom, aby se organizace EUROCONTROL stala jediným výkonným orgánem pověřeným vytvářením politiky řízení letového provozu v Evropě. Na Evropské společenství se jeho vstupem do organizace EUROCONTROL vztahují všechna ustanovení úmluvy, vyjma toho ustanovení, které řeší příspěvky. Státy se dohodly na tom, že Evropské společenství nebude přispívat do rozpočtu organizace.

Protokol nemění obsah základní úmluvy, a vztahuje se tedy pouze na akt přijetí Evropského společenství za člena této organizace. Protokol podléhá ratifikaci a vstoupí v platnost od prvého dne druhého měsíce následujícího po datu uložení poslední listiny o ratifikaci.

Vláda České republiky svým usnesením ze dne 23. dubna 2003 vyslovila souhlas jak s protokolem, tak s jeho předložením Parlamentu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP