(15.10 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Celá kritika je účelová a je provázena jedním zásadním nedorozuměním, zásadním mýtem. Vy totiž rozdělujete investiční pobídky na zahraniční a na české podnikatele. To prostě není pravda. Čeští podnikatelé a české firmy využili tento systém velmi výrazným způsobem a z hlediska hodnocení jednotlivých zemí jsou na třetím místě s využitím tohoto pobídkového systému. Prostě není to dělení na zahraniční a české podnikatele. Je to systém investičních pobídek, který platí pro všechny, pokud tento systém a tyto podmínky splní.

V Evropské unii, ve stávajících členských zemích Evropské unie, je docela normální a běžné, že menší země využívají investičních pobídek pro to, aby zvýšily konkurenceschopnost a růst svého hospodářství. Existuje docela vážná soutěž o to, kdo vytvoří lepší investiční a podnikatelské prostředí. A my se samozřejmě této soutěže musíme účastnit, pokud chceme a myslíme vážně růst našeho hospodářství.

Já myslím, že ale bylo důležité, že kolegové vystoupili a že tady řekli svá jasná stanoviska. Oni tady řekli, že pokud by měli tu možnost, systém investičních pobídek by zrušili. Přátelé, to je více než poplašná zpráva. To je více než ohrožení ekonomických zájmů České republiky, neboť se jedná o výrazné znejistění investorů, kteří v současné době uvažují o vstupu do České republiky. Jsou to významní investoři významných světových firem. Takováto vyjádření, myslím si, nejsou příliš vhodná a výrazným způsobem zneklidňují případné investory.

K některým věcem, které tady padly. Pokusím se doložit některá fakta. Mohl bych tady uvádět čísla hodně dlouho, ale použiji jenom některé příklady.

Podíl exportu na celkových tržbách pobídkových společností: 83,5 % výrobků těchto společností jde na export. Je to špatně, nebo je to dobře? No je to dobře, protože export je motorem našeho růstu.

Podíl exportu pobídkových společností na exportu České republiky: 10,6 % za rok 2001. V následujících letech se samozřejmě předpokládá výrazný růst. Může se takovéto hodnocení vnímat negativně? Já myslím že těžko.

Podíl pobídkových společností na hrubém domácím produktu. V roce 2001 dosáhl 5,3 % a tento podíl neustále roste.

Pouze bych se opakoval, kdybych říkal, že systém investičních pobídek přinesl celkově investice v rozsahu 5,5 miliardy amerických dolarů, které byly realizovány vesměs na zelené louce v České republice.

Byla tady kritika zpomalení růstu hrubého domácího produktu. Bylo kritizováno, že slábne zahraniční poptávka, snížil se růst průmyslové výroby atd. Ano, ale tyto argumenty se nedají, myslím si, používat způsobem, který tady pan kolega Vávra učinil. My máme zaplaťpánbůh růst hrubého domácího produktu vyšší, než je průměr v členských zemích Evropské unie. Bohužel nemáme takový, jaký bychom si představovali, abychom doháněli Evropskou unii rychleji. Tento nižší růst ale nepochybně není způsoben investičními pobídkami v České republice. Pokud by tento systém tady nebyl, pokles hrubého domácího produktu by byl ještě nižší. A čím je způsobeno toto zpomalení? To můžeme samozřejmě tady podrobit hluboké analýze - od toho, že je recese v Evropě, až po různé další argumenty.

K tomu, že investiční pobídky, resp. tento systém dovozem technologie zhoršuje bilanci obchodních vztahů. No samozřejmě že nezhoršuje, protože na těchto technologiích se vyrábějí konkurenceschopné výrobky a tyto výrobky jsou exportovány do zahraničí, tak jak jsem uváděl v číslech. Čili hodnoťme to saldo jako celek.

Těžko se mohu vyjadřovat k tomu číselnému vyjádření zahraničních investic do České republiky, protože to byl součet jablek a hrušek. Já nechci hodnotit privatizační investice, které byly realizovány v posledních letech a které se do těchto čísel samozřejmě v těch letech promítají.

K otázkám, které byly položeny - jestli budeme zřizovat nějaké další odbory. No proč bychom to dělali? My máme velice funkční agenturu CzechInvest, která už osvědčila své schopnosti při realizaci investic v České republice. A také tento systém bude pokračovat dále.

Byla tady kritika toho, že nejsou žádné sankce. No to není pravda. Sankce jsou stanoveny zákonem o rozpočtových pravidlech, zákonem o správě daní a poplatků a budou novelizovány i v rámci předkládané novely daně z příjmů.

Hmotná podpora na vytváření pracovních míst. Nelze zpochybnit investorem. Pokud není tento závazek splněn, byť o jedno pracovní místo, investor musí vrátit veškerou hmotnou podporu, která mu byla poskytnuta.

Tyto investice v rámci systému investičních pobídek nepochybně měly multiplikační efekt při vytvoření mnoha subdodavatelských kapacit. A dalo by se to dokladovat v automobilovém průmyslu velmi snadno a velmi jednoduše.

Tato novela byla využita k debatě o podnikatelském prostředí a já musím říci, že jsem připraven diskutovat na témata, která povedou ke zlepšování podnikatelského a investičního prostředí, a jsem připraven velmi pečlivě hodnotit náměty, které mohou odstraňovat překážky růstu. Myslím, že to je téma, které je tématem pro jednání hospodářského výboru, případně pro jednání pléna Poslanecké sněmovny.

Samozřejmě, že náměty na snižování daně z příjmů a na konkurenceschopnost v této oblasti jsou zajímavé téma. Také toto téma musíme vnímat v kontextu rovnováhy veřejných financí a samozřejmě, s tím souhlasím, ho musíme sledovat v kontextu pohybu v okolních zemích. A já takovou debatu zcela určitě přivítám.

Zvýraznit podporu výzkumu, resp. aplikovaného výzkumu. No co se k tomu dá říci jiného než to, že v současných investičních pobídkách od loňského roku je nový program, který podporuje technologická centra, strategické služby. To jsou právě programy, které jdou tímto směrem. Já tedy nevím, co bych měl zdůrazňovat, když tyto programy již existují. A projekty, které jsou realizovány prostřednictvím těchto programů, jsou velmi úspěšné.

Na závěr mi dovolte dvě konstatace. Za prvé, jsem připraven řadu věcných námětů posoudit při projednávání v příslušných výborech. Jsem připraven zajistit pro toto projednávání podklady, které si tyto výbory vyžádají.

A na závěr mi dovolte poslední konstataci. V případě, že parlament tuto technickou normu neschválí, bude Česká republika jedinou zemí z přístupových zemí, která nesplní podmínky Evropské unie.

A přátelé, to rozhodnutí, které učiníte, bude rozhodnutí, které bude významným způsobem ovlivňovat hospodářství České republiky, celý podnikatelský sektor. A já myslím, že by v zájmu občanů této země, v zájmu růstu hospodářství této země, neměly být zpochybňovány projekty, které jsou a byly v minulosti jednoznačně úspěšné.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP