(12.20 hodin)
(pokračuje Kasal)

Na závěr doporučuji, aby bylo hlasováno o usnesení, které zní: Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních, návrhy na propůjčení - a teď jsou v usnesení uvedeny ty čtyři kategorie návrhů, jak je všichni máte před sebou.

Paní místopředsedkyně, tím končí mé úvodní slovo a v naději, že všichni poslanci mají předložené návrhy před sebou, že tyto návrhy byly projednány v poslaneckých klubech, vás žádám, abyste otevřela k tomuto bodu rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím, že se hlásí pan poslanec Vymětal, poté pan poslanec Doležal. Pan poslanec Vymětal má slovo jako první. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Chtěl bych se obrátit na organizační výbor, protože ten nám v tisku, který je předložen, sděluje, že projednal a že pověřuje pana poslance Kasala odůvodněním. Já se z toho totiž nedovídám, co nám organizační výbor jako sněmovně doporučuje. Ani návrh usnesení Poslanecké sněmovně není organizačním výborem navržen. Vlastně teď nevím, jestli ta předložená jména nám organizační výbor doporučuje k projednání a ke schválení, či nikoliv. Možná by bylo dobře, kdyby pan poslanec Kasal toto doplnil. Příště by bylo dobře, kdyby organizační výbor dával návrh na usnesení Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Organizační výbor tuto věc projednal, mě pověřil a pověřil mě, abych předložil návrh na usnesení. A to jsem učinil. Součástí usnesení je všech 22 jmen, jak jsou uvedena v příloze, v materiálu, který všichni poslanci mají k dispozici a byl jim všem včas rozdán.

Jsem samozřejmě připraven vystoupit a obhájit, sdělit důvody, které vedly organizační výbor - předtím podvýbor - k tomu, že jednotlivé návrhy předkládá Poslanecké sněmovně. Nicméně nemyslím si, že by to bylo účelné, ale na požádání poslanců jsem k tomu samozřejmě připraven.

To, co řekl poslanec Karel Vymětal, si organizační výbor vezme k srdci. Příští rok, až budeme podobnou záležitost projednávat, věřím, že to bude předloženo ke spokojenosti pana poslance Karla Vymětala. Ale nemám za to, že by nějaký procedurální důvod bránil projednání tohoto bodu na schůzi sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Doktor s faktickou poznámkou, protože jinak je před vámi přihlášen pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážená paní místopředsedkyně, jdu vás požádat o shovívavost v tom smyslu, že žádám o přestávku na jednání poslaneckého klubu předtím, než rozhodneme, jakou procedurou budeme hlasovat - zda o celé skupině navržených, či po jménech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě jednou zopakuji - předtím, než budeme hlasovat, než zvolíme formu, znovu pan místopředseda, poté pan poslanec Doležal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Chtěl bych panu poslanci Doktorovi nabídnout ještě třetí variantu, kterou jsme použili už několikrát při projednávání obdobných návrhů, a to je hlasování po skupinách. Jsou tedy tři možnosti: hlasovat en bloc o celém návrhu, o jednotlivých skupinách, nebo o jednotlivých jménech. Doporučuji, aby poslanecký klub ODS vzal toto do úvahy při svém rozhodování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní skutečně má slovo pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, vážená vládo, dovolte, abych navrhl doplnění návrhu předloženého nám komisí o propůjčení Řádu Tomáše G. Masaryka panu dr. Antonínu Švehlovi in memoriam. Domnívám se, že není třeba obhajovat tuto osobu zde na tomto plénu. Všem je dostatečně známa, ale chci říci, že ve výboru byla navržena, výbor odmítl schválit toto jméno. Musím konstatovat - důvod proč ne je pro mne zásadně nepřijatelný. Už jen proto, když si prohlédnu jména, která schválena byla, a tím pádem důvod podle mne pominul.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nevidím nikoho dalšího, kdo by se hlásil do rozpravy. Jestliže se nikdo nehlásí, zeptám se pana poslance Doktora, zda nyní je ten správný okamžik před ukončením rozpravy pro pětiminutovou přestávku.

Vyhlašuji pětiminutovou přestávku pro poradu klubu ODS. Ve 12.30 hodin budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno ve 12.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP