(12.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

V tuto chvíli rozhodneme v hlasování o proceduře. Za základní návrh bych vzal návrh pana poslance Plevy, kterému rozumím, aby se hlasovalo en bloc s výjimkou jmen Antonín Švehla, Zdeněk Mahler, pan prof. Mencl a Pavel Vonka. S výjimkou těchto jmen by se hlasovalo en bloc poté, co bychom hlasování podrobili jednotlivá jména. Proti tomu stojí návrh paní poslankyně Gruntové, aby se hlasovalo po jménech.

Takže, paní místopředsedkyně, dejte o tom hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jestli dovolíte, pane místopředsedo, protože to jsou dva rozdílné návrhy, nechám hlasovat o návrzích tak, jak byly po sobě předloženy, to znamená nejdříve o návrhu pana poslance Plevy. V případě, že bude přijat, je návrh postupu paní poslankyně Gruntové nehlasovatelný. Souhlasíte tak s tímto postupem?

Ještě pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, já bych chtěl uplatnit námitku. Zdá se mi, že není možné, aby sněmovna neumožnila individuální hlasování o různých návrzích, jestliže takový návrh je předložen. Přehlasovat jakýmsi globálním hlasováním to, aby se poslanci mohli vyjádřit k dílčím návrhům, které se týkají jednotlivých osob, mi připadá jako věc, kterou bychom v parlamentu neměli nikdy aplikovat. Proto se domnívám, když takový návrh je předložen, na dílčí hlasování, měl by být automaticky akceptován.

Vznáším námitku proti tomu, aby se nejdříve hlasovalo o hlasováních jen pro vybrané osoby, tím spíše, že náš klub nepředložil takový návrh z toho důvodu, že předložil, aby se hlasovalo o všech návrzích individuálně, a tudíž je znemožněno, aby se individuální vyjádření potom umožnilo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím pana místopředsedu, který je zároveň zpravodajem, aby se vyjádřil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je tu námitka proti postupu předsedajícího. Tak jsem rozuměl námitce pana poslance Exnera. Nicméně rozumím tomu, co říká. Myslím si, že poslanecký klub KSČM za prvé měl být seznámen se stanoviskem podvýboru a organizačního výboru od svých zástupců, který doporučuje, aby se hlasovalo en bloc. Za druhé, pokud chce, aby se o některých jménech hlasovalo zvlášť, tak jak to navrhl poslanecký klub ODS, tak doporučuji, aby to poslaneckému klubu KSČM bylo umožněno a aby byla otevřena rozprava, ve které by poslanecký klub KSČM sdělil, o která jména se jedná.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane místopředsedo, já se ale domnívám, že poslanecký klub KSČM má na mysli hlasovat o každém jménu zvlášť, ne že by vybral jen některá jména, o kterých by hlasoval zvlášť.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Chtěl jsem jim vyjít vstříc. Je to na vás, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já si s tím poradím. Možná, že se vám to nebude líbit, nicméně námitka klubu KSČM se mi zdá rozumná. Jmen není tolik a je pravda, že je zvykem, jestliže někdo namítne, že chce hlasovat zvlášť o některém bodu, a toto jsou důležité věci, tak se vyhoví.

Přijímám tedy námitku a nenechám o ní hlasovat. Budeme hlasovat o všech jménech postupně. Prosím vás, pane zpravodaji, abyste jednotlivá jména předkládal.

Ještě pan poslanec Doktor, poté pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Michal Doktor: To je zvláštní výklad vůle jednoho poslaneckého klubu. Myslím, že pokud uplatnil pan poslanec Exner námitku vůči postupu předsedajícího, má se o námitce hlasovat. A sněmovna rozhodne o způsobu, kterým se bude zabývat. Akceptovat vůli jednoho poslance jednoho poslaneckého klubu, byť je pochopitelné, proč tak poslanecký klub KSČM činí, tak to prostě možné není.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, můžeme mít různé názory na předloženou věc. Nechám hlasovat o vaší námitce proti mému postupu, ale ještě předtím pan poslanec Janeček. Zřejmě měl na mysli totéž.

 

Poslanec Josef Janeček: Kdyby nebylo řečeno toto, podal bych námitku proti vašemu postupu, neboť jasně procesně byl vznesen procedurální návrh, aby se hlasovalo po skupinách. A vy nemůžete, paní předsedající, svévolně říci, že tomuto návrhu nevyhovíte.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nechám hlasovat o námitce proti mému postupu.

Ještě pan poslanec Exner k mému postupu.

 

Poslanec Václav Exner: Jen pro pořádek chci konstatovat, že jsem byl přítomen jednání organizačního výboru a organizační výbor se neusnesl, že navrhuje hlasovat en bloc o této záležitosti, jak o tom informoval pan místopředseda Kasal. Také to není součástí předloženého usnesení organizačního výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nechci tu s panem poslancem Exnerem vést spor. To, co je usneseno, máte předloženo. Informace zazněla a myslím si, že dál bych zdržoval vysvětlováním důvodů, které členy podvýboru organizačního výboru vedly k návrhu hlasovat o všech dohromady. Je to kvůli vyváženosti, o které jsem se tu ve svém úvodním slově zmiňoval.

Nicméně, paní místopředsedkyně, myslím si, že pan poslanec Exner vznesl námitku proti vašemu postupu ve smyslu jednacího řádu a je potřeba o jeho námitce dát hlasovat. O námitce pana poslance Exnera je potřeba dát hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já si myslím, že už jsme se dostali dále, protože já jsem předtím řekla, že námitku přijímám bez hlasování. Domnívám se, že nejdříve musím nechat hlasovat o námitce pana poslance Doktora a poté o námitce pana poslance Exnera. Bohužel, je to složité, ale padly tu dvě námitky.

Takže pan poslanec Doktor vznesl námitku proti mému postupu, kdy jsem řekla, že nenechám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Doktora proti mému postupu? Kdo je proti tomu?

V hlasování pořadové číslo 290 z přítomných 168 pro hlasovalo 80, proti 49. Tato námitka nebyla přijata. Budeme hlasovat po jménech.

 

Sněmovna rozhodla, že námitka pana poslance Doktora nebyla přijata. Pro pořádek, teď se přece jen mohu vrátit zpátky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, jednání nechci komplikovat, věru, že ne, chtěl jsem umožnit poslancům klubu KSČM, aby ve znovuotevřené rozpravě vznesli sestavu svých jmen, o kterých chtějí hlasovat zvlášť.

Způsob, který sněmovna zvolila, způsob procedury, mi nepřipadá vzhledem k materii, kterou projednáváme, důstojný. Proto bez dalšího navrhuji, aby se hlasovalo po jménech. Je mi líto, že k tomuto došlo, protože to znamená, že jsme jako podvýbor nepředložili pro některé kluby věrohodnou sestavu. Je mi to opravdu líto, ale nic jiného nám nezbývá.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím, pane místopředsedo, abyste předkládal jednotlivá jména.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili návětí bude: Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních, návrhy na propůjčení Řádu bílého lva pod číslicí I.

Jako první generálmajor ve výslužbě Josef Buršík.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, prosím, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 291 z přítomných 169 poslanců 160 pro, nikdo nebyl proti. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP