(14.50 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji pane předsedající. S ohledem na to, že právě sněmovna schválila zařazení nového bodu, a to je vyhlášení a podávání návrhů na kandidáta na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, vyhlašuji lhůtu na podávání návrhů do 15. srpna. Domnívám se s ohledem na to, že v současné době končí jednání sněmovny, pak bude mimořádné jednání sněmovny a první řádné jednání sněmovny bude v září, že tato lhůta je naprosto dostatečná k projednání návrhu v jednotlivých klubech, takže do 15. srpna prosím o podávání návrhů tajemníkovi volební komise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Byla vyhlášena lhůta pro podávání návrhů na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Takže můžeme pokračovat, a to schváleným bodem programu číslo

 

86.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro objasnění rozhodování státu v souvislosti s Union bankou

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo za skupinu poslanců navrhovatelů pan poslanec Michal Doktor. Tento návrh jsme začali projednávat na 17. schůzi sněmovny, kdy jsme jednání přerušili a odročili jej do podání zprávy o výsledku jednání stálé komise sněmovny pro bankovnictví. Všeobecnou rozpravu jsme ukončili, a budeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě.

Přistoupíme k podrobné rozpravě, kterou právě zahajuji, a konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Ano, za skupinu navrhovatelů pan poslanec Michal Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, zcela formálně se hlásím do podrobné rozpravy, abych konstatoval, že návrh usnesení byl písemně rozdán jak na začátku této schůze, tak v průběhu polední přestávky dnešního jednacího dne. Lze tedy předpokládat, že každý z poslanců a poslankyň zde přítomných v tomto jednacím sále má k dispozici návrh usnesení, a bylo by nekorektní i ztrátou času, kdybych jej tady detailně četl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Konstatuji, že vám návrh usnesení, který byl rozdán na 17. schůzi, byl dnes odpoledne rozdán znovu, takže skutečně ho máte všichni před sebou.

Nemám žádnou další přihlášku. Ptám se, jestli se někdo nehlásí z místa. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Návrh usnesení nám byl rozdán a obsahuje šest bodů. Navrhuji, aby o celém návrhu usnesení bylo hlasováno jako o celku. Má někdo námitku proti postupu předsedajícího? Není tomu tak, můžeme pokračovat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 318 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 318 z přítomných 144 poslanců pro 58, proti 11. Návrh nebyl přijat.

 

Nepřijetím návrhu usnesení na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v souvislosti s Union bankou byl skončen bod číslo 86. Vyšetřovací komisi Poslanecká sněmovna nezřídila.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat bodem číslo

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 579/2002 Sb.,
o státním rozpočtu ČR na rok 2003
/sněmovní tisk 269/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

Ještě než přistoupíte k pultu, žádám celou sněmovnu opět o klid. Je tady nesmírný hluk a jsem přesvědčen, že změna rozpočtu aktuálního rozpočtového roku je tak vážným bodem, že by se mu měla věnovat sněmovna bez přerušení. Zároveň žádám pana předsedu rozpočtového výboru, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych pouze konstatovat, že souhlasím s komplexním pozměňujícím návrhem, který přijal v této věci rozpočtový výbor, a děkuji mu za projednání tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi za jeho úvodní slovo ve druhém čtení a nyní prosím zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Miroslava Kalouska, aby uvedl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás informoval, že na své 15. schůzi dne 11. června 2003 rozpočtový výbor přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit s vládním návrhem souhlas s následující připomínkou. Tou připomínkou není nic jiného než komplexní pozměňující návrh, který článek 1 tohoto zákona přepisuje do legislativně technicky kvalitnější podoby. Pan ministr už s ním vyjádřil souhlas. Aby však komplexně pozměňujících návrhů nebyl konec, avizuji ve své zpravodajské zprávě, že v rozpravě předložím ještě jeden. Ale v roli zpravodaje v tuto chvíli končím svou zpravodajskou zprávu a přihlásím se až do diskuse.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 269/1. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ale eviduji přihlášku pana předsedy rozpočtového výboru Miroslava Kalouska - čili do obecné rozpravy nikoliv. Je otevřena obecná rozprava. Ptám se tedy, jestli má někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, protože v obecné rozpravě nebyl podán žádný návrh na vrácení zákona výboru k novému projednání ani na zamítnutí návrhu zákona.

V podrobné rozpravě je přihlášen pan předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek. Prosím pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, návrh rozpočtového výboru, který máte na stole, pozměňuje tento zákon pouze legislativně technicky, aniž by měnil vlastní meritum věci, to znamená skutečnost, že upravujeme závazné ukazatele státního rozpočtu pro rok 2003 na základě vydání dluhopisů pro úhradu platby České republiky vůči CME.

Mezi zasedáním rozpočtového výboru a dnešním datem schůze proběhlo několik jednání ministrů a předsedů koaličních stran, kteří řešili problém několika aktuálních a v rozpočtu nekalkulovaných výdajů. Týká se to sankce pro společnost Housing and Construction týkající se dálnice D47 ve výši 630 milionů korun, dále pak se to týká nezbytného výdaje, který je reflexí nálezu Ústavního soudu ve věcech náhrady 14. platu soudců ve výši 448 milionů korun. Dále pak se jedná o výdaj, který souvisí… (Neklid a šum v jednací síni.)

Pane předsedající, já nemohu pokračovat…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vám rozumím. Požádám sněmovnu o klid.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Chci právě sněmovnu seznámit s tím, že ji chci požádat o zvýšení výdajů na tento rok o 3,2 miliardy. To se mi zdá jako dostatečná částka na to, abych mohl požádat o přiměřený prostor ke svému vystoupení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pane předsedo, já vás přeruším a požádám předsedu, resp. místopředsedu klubu sociální demokracie, předsedu klubu ODS, místopředsedu klubu KSČM, předsedu klubu KDU-ČSL, předsedu klubu Unie svobody, aby zajistili klid ve svých řadách, aby mohl předseda rozpočtového výboru předložit reálně poměrně kontroverzní návrh změny rozpočtu na letošní rok.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP