(17.50 hodin)

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, na základě usnesení vlády ze dne 5. února 2003 číslo 137 předkládám materiál, který obsahuje přehled o provedených cvičeních se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj na období duben až září 2002.

Vojenská cvičení byla realizována podle plánu schváleného usnesením vlády ze dne 4. února 2002 číslo 134. Na území České republiky se uskutečnilo v daném období sedm cvičení se zahraničními partnery, mimo území České republiky se Armáda ČR zúčastnila osmi cvičení. V hodnoceném období byly využívány vojenské výcvikové prostory armádami Belgie a Spojených států k provedení výcviku řízení bojových vozidel, střeleb z ručních zbraní, bojových vozidel, pěchoty, tanků, vrtulníků a sladění bojové činnosti s ostrou střelbou.

Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, navrhuji vám vzít tuto uvedenou informaci na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 227/1 a prosím, aby nás s tímto usnesením seznámil poslanec výboru pan Miloš Titz a informoval nás o jednání a přednesl zároveň návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s 52. usnesením výboru pro obranu a bezpečnost z 12. schůze konané 12. března 2003. Týkala se informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období duben až září 2002, sněmovní tisk 227.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jana Váni a generálporučíka Ing. Miroslava Kostelky, zpravodajské zprávě poslance Miloše Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost: I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období duben až září 2002, sněmovní tisk 227, vzala na vědomí; II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Po vystoupení ministra obrany mně nezbývá, než říci, že vše bylo řečeno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo chce zúčastnit. Nevidím takové avízo, proto všeobecnou rozpravu končím.

Můžeme tedy přistoupit k rozpravě podrobné, opět bez písemných přihlášek. Tedy vás vyzývám, zda se jí chce někdo zúčastnit. Není tomu tak, končím také podrobnou rozpravu.

Jediný návrh, který zde zazněl, byl návrh na to, abychom hlasovali o usnesení číslo 52, tak jak nás s ním seznámil zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost.

 

My o tomto usnesení rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 337. Zahájila jsem toto hlasování. Táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 337 bylo přítomno 153 poslankyň a poslanců, pro se vyslovilo 101, proti 4. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s usnesením jsme vyslovili souhlas.

 

Přijali jsme toto usnesení a končím tím projednávání bodu číslo 110.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

111.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj
za období říjen - prosinec roku 2002
/sněmovní tisk 258/

 

Také tuto informaci uvede ministr obrany Miroslav Kostelka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, na základě usnesení vlády ze dne 17. února 2003 číslo 181 předkládám přehled o provedených cvičeních se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období říjen až prosinec 2002.

Cvičení byla realizována podle plánu schváleného usnesením vlády ze dne 4. února 2002 číslo 134 a doplňku plánů schválených usnesením vlády ze dne 16. října 2002 číslo 1019 a 30. října 2002 číslo 1065. Na území České republiky se uskutečnila ve sledovaném období dvě cvičení se zahraničními partnery, mimo území ČR se Armáda ČR zúčastnila čtyř cvičení se zahraničními armádami. V období říjen až prosinec nebylo realizováno jedno cvičení z důvodu nasazení armády při odstraňování následků povodní a jedno bylo zrušeno pro účast našeho partnera v misi a cvičení z důvodu nedostatečného finančního pokrytí.

Paní předsedající, dámy a pánové, prosím vzít uvedenou informaci na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Také tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 258/1 a já prosím, aby nás s tímto usnesením seznámil zpravodaj výboru pan poslanec Miloš Titz. Prosím.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s 62. usnesením výboru pro obranu a bezpečnost z 15. schůze konané dne 15. dubna letošního roku, a to k informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období říjen až prosinec 2002, sněmovní tisk 258.

Spolu s tím, co bylo řečeno dříve, vlastně se tím završuje rok 2002 v aktivitách Armády ČR.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jaroslava Škopka, zpravodajské zprávě poslance Miloše Titze a po rozpravě výboru pro obranu a bezpečnost: I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vzala informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období říjen až prosinec 2002, sněmovní tisk 258, na vědomí; II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

Po tom, co podal informaci ministr obrany, myslím, že nelze k dané problematice říci nic nového.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám všeobecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám, ale z místa se hlásí pan poslanec Černý Alexander, pokud se pamatuji dobře. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Alexander Černý: Paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, na rozdíl od zpravodaje musím ještě drobnou poznámku učinit. Chtěl bych vysvětlit ctihodné sněmovně velice stručně, proč se pravděpodobně bude lišit naše hlasování, když jde v podstatě o stejné věci.

Nejsme zaujati proti podzimním a zimním měsícům, a není to rozhodně proto, že by nám vadil říjen, listopad či prosinec. Chápeme, že armáda cvičit musí, ale drobnou věc - asi drobnou, když to předkladatel nezmínil - si dovolím připomenout. V tomto období, konkrétně v měsíci říjnu, se uskutečnilo ještě jedno trošičku zvláštní cvičení, kdy, jak si vzpomenete, na letecké základně v Čáslavi byly nějakou dobu rozmístěny vzdušné síly Spojených států amerických. My jsme už tehdy upozorňovali na to, že se nám příliš nelíbil tento krok, který měl v podstatě jen legalizovat přítomnost amerických letounů, které zajišťovaly vzdušnou ostrahu našeho prostoru v rámci konání summitu NATO. A to je tedy hlavní důvod, proč pro tento materiál pravděpodobně ruku nezvedneme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, to byl pan poslanec Alexander Černý. Další přihlášku do všeobecné rozpravy nevidím, proto všeobecnou rozpravu končím.

Přistupujeme k rozpravě podrobné. Zahajuji tuto rozpravu. Přihlášku písemnou nemám. Vyzývám vás k přihláškám z místa. Ale tato výzva vyzní naprázdno, čili podrobnou rozpravu také končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP