(15.30 hodin)
(pokračuje Hojda)

Připomínám, že na návrh Poslanecké sněmovny členy Rady pro rozhlasové a televizní vyslání jmenuje předseda vlády a funkční období členů je šest let, s tím, že tuto funkci může vykonávat nejvýše dvě po sobě jdoucí volební období.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: David Dušek - US-DEU, Alena Macková - ODS, Vratislav Měchura - KSČM a Irena Ondrová - ODS. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 24. června.

Volební komise navrhuje hlasování veřejné.

Protože se jedná o návrh a potom o jmenování předsedou vlády, hlasování se neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že nebudou v nastávajícím hlasování zvoleni dva členové, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům na dva členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a k návrhu na způsob volby.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu k dovolbě členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jak ke způsobu, tak ke kandidátům. Jako prvního se vidím hlásit pana poslance Kováčika, pak pana poslance Vidíma. Pan poslanec Kováčik jako první.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, paní a pánové, dovolte mi, abych v souladu s tím, co jsem navrhoval již při minulém kole této volby, ze stejných důvodů navrhl i pro dnešní volbu volbu tajnou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Vidím. Dívám se, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Hlásí se pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom bych chtěl k tomuto návrhu připomenout, že dosud zvolené členy této rady jsme volili dvakrát volbou veřejnou, a nebylo by tedy logické ty dva zbývající zvolit jiným způsobem, než bylo zvoleno těch dvanáct, kteří jsou již zvoleni.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, paní a pánové, myslím si, že tato rozprava není nezbytná, ale když pan kolega poslanec Kühnl řekl to, co řekl, pak je nezbytné, aby si sněmovna uvědomila, že když poprvé jmenovala členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání činila tak tajně. Takže bych možná pokračoval v této tradici.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, poměrně stručně, ale přece jen řeknu důvod, proč si myslím, že je potřeba spíše tajné volby. Jsem přesvědčen o tom, že všichni bez rozdílu, jestli jsou zástupci vládních, nebo opozičních stran, víme, že rozhodující volba je v tuto chvíli ta, která bude nominovat devátého člena rady. Jestli vládní koalice míní způsobem koalice-opozice řídit i rozhlasové a televizní vysílání, jsem přesvědčen, že se hluboce mýlí a že to je jenom v její neprospěch. Ale jestli chce tu ostudu sama na sobě nést, nechť hlasuje pro tajnou volbu, nechť se tak rozhodne pro veřejnou volbu, nechť se tak rozhodne a sama zkusí, co to přinese do budoucna.

Já osobně jsem samozřejmě vystoupil hlavně kvůli tomu, abych podpořil návrh na našeho kandidáta Vratislava Měchuru. Ale pravděpodobně vámi nebude přijat, ale jenom tím prohloubíte vlastní politickou krizi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan místopředseda Filip byl poslední přihlášený do rozpravy. Pokud už se nikdo další nehlásí, tak rozpravu končím. Prosím pana předsedu, aby navrhl postup.

 

Poslanec Pavel Hojda: Pane předsedo, v rozpravě byl přednesen návrh na tajné hlasování. Prosím, abyste o něm nechal hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom s dovolením pozvu ještě poslance k tomuto hlasování. Byl tady přednesen návrh panem poslancem Kováčikem na volbu tajnou. O něm nyní budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro volbu tajnou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 396. Z přítomných 172 poslanců pro hlasovalo 86, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Proběhne zřejmě kontrola tohoto hlasování.

Zdá se, že můžeme pokračovat.

Hlásí se ještě o slovo předseda klubu ODS pan poslanec Tlustý. Udělím mu slovo. Prosím vás o klid.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS navrhnout následující. V okamžiku, kdy vládní koalice zvolí svou převahou devátého kandidáta do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, žádá poslanecký klub ODS volební komisi, aby ze seznamu kandidátů vyřadila kandidáty navržené Občanskou demokratickou stranou. Zdůvodnění je velmi jednoduché. Chce-li vláda monopolizovat dohled nad médii, chce-li uplatnit vládní monopol, zástupci Občanské demokratické strany se na tom nechtějí jako křoví podílet.

Děkuji za pochopení. (Hlasitý potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane předsedo, sdělte nám, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Samozřejmě nemohu vystupovat za volební komisi. Volební komise projednávala, musel bych svolat jednání komise. A v případě, pokud je to požadavek klubu ODS, pak v případě, že hned první jmenovaný bude zvolen - chtěl bych upozornit pana předsedu klubu ODS, že musí proběhnout všechna hlasování, a až teprve podle výsledků těchto hlasování je možno určit, kdo byl zvolen a kdo nebyl zvolen, protože je možné, že bude zvolen, nebo nebude zvolen i ten, kdo získá nadpoloviční většinu hlasů, tak je to možné podle veřejného hlasování - přesto ale bude možné, jakmile zvolíme prvního člena, aby byl požadavek o přerušení tohoto bodu, aby se mohla sejít volební komise a mohla víceméně vyhovět návrhu klubu ODS.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Uděluji slovo panu předsedovi Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dovolím si zčásti zopakovat, zčásti upřesnit svůj návrh. My navrhujeme, aby v okamžiku zvolení zástupce vládní koalice, konkrétně pana Duška, zasedla volební komise a na návrh poslaneckého klubu ODS ze seznamu kandidátů vyřadila ty, které poslanecký klub ODS nominoval. Jinými slovy podle našeho návrhu nemůže volba pokračovat, protože máme určitě právo nejenom navrhovat, ale i takovéto návrhy takto korigovat.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má předseda volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Samozřejmě musím trvat na tom, co jsem řekl. Myslím, že řešením je, jakmile dojde k tomu, že prvně jmenovaný získá nadpoloviční počet hlasů z přítomných, že přerušíme tento bod na požádání ODS a sejde se volební komise a bude konstatovat to, o co požádal klub ODS.

Můžeme zahájit veřejnou volbu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP