(17.50 hodin)
(pokračuje Zralý)

Vyvolává to asociaci, že šlo pouze o získávání voličských hlasů, a také to v podstatě konstatuje, že reforma státní správy byla opravdu nedostatečně připravena. Jestli jsme schopni a ochotni zmrazit platy představitelů státní moci a některých státních orgánů, soudců a státních zástupců, měla by vláda v případě služebního zákona jasněji říci, zda už nastala, nebo kdy nastane doba, tedy aktuální stav k úpravě odměňování státních zaměstnanců a čekatelů.

V tomto případě návrh na zamítnutí této novely již padl, a proto dávám podmíněný návrh na vrácení k přepracování.

Na závěr si dovolím malou reagenci na slova místopředsedy sněmovny pana poslance Langera. Řekl, že stavební firma, která měla ve znaku kladivo, srp a rudou hvězdu, prováděla čtyřicet let demolici. Je to zajímavé přirovnání, zejména proto, že úspěšnost polistopadových pravicových vlád, jak sami představitelé pravicových stran rádi sdělují, mohla být jen a jen proto, že za čtyřicet let budování majetku občany tohoto státu bylo co nabízet, rozdávat a prodávat. Avšak tento pramen už téměř zcela vyschl.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zralému i za to, že byl tolerantní k hluku ve sněmovně. Já bych vás opravdu znovu požádal, abyste nechali všechny přihlášené do rozpravy v pořádku hovořit. Řádně přihlášený je pan poslanec Ludvík Hovorka, připraví se pan poslanec Hynek Fajmon.

Pan poslanec Hovorka má slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, považuji za nutné vyjádřit se k některým výrokům, které zde odezněly, zejména od pana kolegy Tlustého.

Není pravdou, že současné problémy veřejných financí se datují výhradně od roku 1998, respektive od roku 2002, od nástupu vlády České strany sociálně demokratické, respektive vlády koaliční, jak nám neustále připomíná. Prvopočátek nedobrého stavu ekonomiky je třeba hledat ve špatném způsobu privatizace ve stylu hesla "není rozdílu mezi čistými a špinavými penězi". Špatný zákonný rámec pro ukvapenou privatizaci nepřinesl chybějící kapitál, ale spíše ten stávající vyvezl na Bahamy a do jiných daňových rájů. A dále vytvořil velmi úzkou skupinu extrémně rychle zbohatlých a mocných občanů a způsobil pád řady prosperujících podniků a s tím spojenou ztrátu deseti tisíc pracovních míst.

Dámy a pánové, pokud jste měli možnost prostudovat si výroční zprávy Exportní, garanční a pojišťovací společnosti a České exportní banky, mohli jste se dočíst zarážející skutečnosti. V roce 2002 Česká republika, která byla významným vývozcem investičních celků, cukrovarů, pivovarů, elektrárenských bloků, nevyvezla ani jeden investiční celek. Téměř třetina financí, které byly určeny na podporu vývozu exportu, byla určena na vývoz černého uhlí na Slovensko. Myslím si, že to je dost výmluvná skutečnost. Prostě zmizeli specialisté, rozdrobily se týmy, které byly schopny kompletovat zakázky a vyvážet investiční celky.

Není rovněž pravdou, že za vlády ODS se nevytvářely dluhy. Jenom tyto dluhy byly zabaleny do tzv. transformačních institucí typu Česká inkasní, Konsolidační banka apod. V neposlední řadě velká část nesplatitelných privatizačních úvěrů bobtnala ve státních bankách. Takže tyto dluhy se v té době přímo nepromítly do státního rozpočtu, ale vyvřely na povrch později, zato v daleko větší síle a s větší prudkostí.

Reforma veřejných financí je nutná. Právě bez uskutečnění této reformy by mohlo dojít na slova kolegy Tlustého, že bychom se mohli obávat o znehodnocení úspor občanů. Můžeme diskutovat o jednotlivostech navrhované reformy, avšak musíme zastavit zadlužování České republiky, což bez reformy není možné.

Je zcela pochopitelné, že opozice vytváří alternativní návrhy. Je-li však projekt Modrá šance, o kterém jsme byli informováni, tak dobrý, mohla jej ODS realizovat již v roce 1996 místo tehdejších balíčků. A dnes jsme mohli být prosperující zemí. Protože se tak ale nestalo, je třeba reformu prosadit a podpořit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. S faktickou poznámkou před řádně přihlášeným poslancem Fajmonem pan poslanec Walter Bartoš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, chtěl bych svému předřečníkovi připomenout, že také KDU-ČSL seděla ve vládě v roce 1990 a 1996, takže si, pane kolego dáváte vlastní branku. To je vše. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Já si to samozřejmě velice dobře uvědomuji, pane kolego. Byla tady narážka i na skupinu G8, že to je nějaké grémium, které vytvářelo tuto reformu. Dovolím si jenom připomenout, že když byli ve vládě ministři za KDU-ČSL, tak spousta rozhodnutí, které vláda tehdejší realizovala, se dělo vlastně na základě rozhodnutí skupiny ekonomických ministrů. Čili to, co se připravilo předem, se potom projednávalo na vládě jako hotová věc. A to je neoddiskutovatelná skutečnost.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou ještě pan kolega Zahradil před řádně přihlášeným poslancem Hynkem Fajmonem.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající, chtěl bych jenom, a zejména kolegy ze sociální demokracie, upozornit na toto vystoupení a ty, kteří ho poslouchali, tak bych chtěl požádat, aby si toto vystoupení po velmi dlouhou dobu zapamatovali. Protože právě byli svědkem na vlastní oči a uši typického chování typického představitele KDU-ČSL. Tedy - za všechno dobré, co se v koaliční vládě vykonalo, může tato strana. Za všechno špatné, co se v případné koaliční vládě vykonalo, mohou strany ostatní. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní řádně přihlášený pan kolega Fajmon. Děkuji kolegovi Zahradilovi. Připraví se pan poslanec Petr Lachnit.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nejprve bych také ještě zareagoval na tuto debatu a chtěl bych říci, že o účinkování a výsledcích politiky KDU-ČSL ve vládách Václava Klause dodnes svědčí výsledky českého zemědělství a armády - stav, v jakém jste to předali. (Potlesk poslanců ODS.)

A nyní k tomu, co jsem chtěl říci, k balíčku, který máme nyní předložen.

V těchto dnech uplyne právě pět let od chvíle, kdy do vlády České republiky nastoupili politici ČSSD. Převzetí vlády touto stranou bylo spojeno s velkým očekáváními občanů a především voličů této strany. Vzpomeňme si na tehdejší politiku a rétoriku politiků ČSSD, z nichž mnozí stále sedí zde mezi námi.

Říkali jste, vážení sociální demokraté, že ODS zavedla v České republice kapitalismus 19. století. Občanům jste slíbili, že hranice odchodu do důchodu se nebude muset zvyšovat, a že ji dokonce vrátíte zpět na úroveň před Vodičkovu reformu z roku 1995. Říkali jste také, že nedopustíte žádnou spoluúčast pacientů na hrazení zdravotní péče. Slibovali jste, že nebudete zvyšovat daně, a to zvláště daně nepřímé. Říkali jste také, že vaše hospodaření se státními financemi se bude pohybovat v limitech stanovených maastrichtskou smlouvou. Podívejme se nyní, jak po pěti letech se tyto vaše sliby podařilo splnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP