Začátek schůze Poslanecké sněmovny
23. září 2003 ve 14.06 hodin

Přítomno: 199 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Milé paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 20. schůzi Poslanecké sněmovny a srdečně vás na ní vítám. (Hluk v sále - předseda PSP zvoní.)

Tato schůze byla svolána a návrh pořadu byl stanoven na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 11. září t. r. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 12. září. (Stále hluk v jednací síni - předseda PSP zvoní.)

Prosím vás, abyste se všichni posadili a přihlásili se svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Pan poslanec Robert Vokáč má náhradní kartu č. 5, pan poslanec Karel Černý náhradní kartu č. 2, pan poslanec Oldřich Vojíř má náhradní kartu č. 11 a paní poslankyně Petra Buzková náhradní kartu č. 12. (Hluk v sále neustává - předseda PSP zvoní.)

Paní poslankyně, páni poslanci, prosím, abyste se ztišili a věnovali pozornost tomu, co vám chci nyní sdělit.

Jak všichni víte, jmenoval prezident republiky dne 16. září t. r. ministrem spravedlnosti pana Karla Čermáka. Dovolte mi, abych mezi námi nového člena vlády přivítal a popřál mu mnoho úspěchů v jeho práci. (Ministr Karel Čermák se představuje povstáním - potlesk.)

Ještě než přikročíme k určení ověřovatelů této schůze, musíme umožnit našim novým kolegům, aby složili poslanecký slib.

 

Slib poslanců

 

Vážené kolegyně a kolegové, pan Jaroslav Tvrdík a paní Hana Marvanová se vzdali svého poslaneckého mandátu. Dříve než přistoupíme ke slibu nových poslanců, v prostředí doufám zřetelně tišším, požádám předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Evu Dundáčkovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor učinil, představila nám nové poslance a poté přečetla ústavou předepsaný slib, který noví poslanci složí do mých rukou.

Prosím opravdu, abyste pozorně vyslechli paní předsedkyni Evu Dundáčkovou. Paní předsedkyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci. Dne 26. července 2003 zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jaroslavu Tvrdíkovi, a to podle ustanovení § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru na základě pověření, které jí bylo uděleno usnesením mandátového a imunitního výboru č. 16 na 8. schůzi tohoto výboru dne 24. července 2003, dne 28. července konstatovala, že panu Jaroslavu Tvrdíkovi mandát poslance Poslanecké sněmovny zanikl, a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Zdeněk Jičínský. Pan poslanec Zdeněk Jičínský obdržel dne 29. července 2003 osvědčení o vzniku mandátu.

Dne 23. září 2003, tedy dnešního dne, zanikl mandát poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Haně Marvanové podle ustanovení § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Mandátový a imunitní výbor na své 9. schůzi dnešního dne vydal usnesení č. 18, v němž konstatuje, že Haně Marvanové mandát poslankyně Poslanecké sněmovny zanikl, a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Tomáš Vrbík.

V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 9/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí poslanci Zdeněk Jičínský a Tomáš Vrbík poslanecký slib. Tomáš Vrbík navíc obdrží osvědčení o vzniku mandátu.

Žádám poslance Zdeňka Jičínského a Tomáše Vrbíka, aby předstoupili před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nových poslanců.

(Poslanci Zdeněk Jičínský a Tomáš Vrbík předstupují před poslanecké lavice, stejně jako předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Předsedkyně mandátového a imunitního výboru poslankyně Eva Dundáčková čte slib. Poslankyně a poslanci povstávají.)

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

(Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek předává Tomáši Vrbíkovi osvědčení o vzniku poslaneckého mandátu. Poté poslanci Tomáš Vrbík a Zdeněk Jičínský složili slib podáním ruky předsedovi Poslanecké sněmovny a slovem "slibuji". - Dlouhotrvající potlesk. Poslankyně a poslanci usedají.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP