(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení na tyto časy? Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 9 z přítomných 199 pro toto zařazení hlasovalo 173, proti 2.

 

Zařadili jsme projednávání tohoto bodu na 14. hodinu ve čtvrtek a souhlasili jsme také s tím, aby se hlasovalo v 9 hodin ráno v pátek.

Opakuji, že jsme schválili pořad této schůze. Schválili jsme program.

Než přistoupíme k projednávání jeho bodů, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorkám Soně Paukrtové, Jitce Seitlové a senátorům Alexandru Novákovi, Ladislavu Macákovi, Františku Kroupovi a Milanu Balabánovi v Poslanecké sněmovně. Informace k pozměňovacím návrhům Senátu vám měly být rozdány, a byly rozdány do vaší pošty.

 

Ptám se nyní, kdo souhlasí s vystoupením jmenovaných senátorů a senátorek na naší schůzi. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 10 z přítomných 199 poslanců souhlas vyslovilo 183, proti hlasovali 2.

 

Pány senátory tímto vítám.

 

Můžeme nyní přikročit k projednávání schválených bodů pořadu.

 

1.
Zákon, kterým se mění zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 13/1993 Sb.,
celní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 205/4/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 205/5.

Nejdříve se táži zástupce navrhovatele, ministra financí Bohuslava Sobotky, zda se chce ke stanovisku prezidenta republiky vyjádřit. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že ve stanovisku pana prezidenta k tomuto návrhu zákona, který vrátil do Poslanecké sněmovny, není uveden žádný věcný důvod, který by přímo souvisel s obsahem této novely zákona o dani z přidané hodnoty, dovoluji si Poslanecké sněmovně doporučit, aby setrvala na svém původním stanovisku a hlasovala pro návrh zákona tak, jak již jednou byl v Poslanecké sněmovně schválen. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Chtějí se ke stanovisku prezidenta vyjádřit zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Kalousek a zpravodaj výboru pan Milan Ekert? Není tomu tak.

Otevírám rozpravu. Připomínám, že pozměňovací návrhy nejsou v této chvíli přípustné. Do rozpravy nemám žádné písemné přihlášky. Zdá se, že nedostanu ani žádnou přihlášku ústní. Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Připomenu vám také, že článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Prosím o nastavení potřebného počtu hlasů. Už se stalo.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení. Mám tady žádost o odhlášení, což činím. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu přihlásili. (Pan poslanec Nečas cosi sděluje předsedovi mimo mikrofon.) V tom případě musíme počkat, protože pan poslanec Nečas musí mít příležitost hlasovat.

Přečtu vám návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. Text zní takto: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 205/4.

Pan poslanec Nečas má náhradní kartu číslo 4 a my budeme hlasovat o textu, který jsem vám přečetl.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 11 z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 101, proti 98. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, kterým bychom se měli nyní zabývat, je

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb.,
o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 109/5/ - zamítnutý Senátem

 

Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 109/6. Vítám mezi námi senátorku paní Soňu Paukrtovou.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu o zamítnutí návrhu zákona vyjádřil poslanec Martin Říman.

Prosím o klid! Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, pro připomenutí materie této předlohy si dovolím velmi stručně vám připomenout, že se jedná o jednoduchou novelu zákona o pozemních komunikacích, kterážto změna by spočívala v tom, že v okamžiku, kdy vláda hodlá uzavřít koncesní smlouvu na výstavbu dálnice, tak finanční rámec, tedy to, co stát vydá koncesionáři, co zaplatí koncesionáři za stavbu a případný provoz dálnice, tak tuto finanční částku schvaluje Poslanecká sněmovna.

Tento zákon prošel Poslaneckou sněmovnou drtivou většinou 155 hlasů ze 171 hlasů. Pouze jeden z poslanců byl proti. S touto novelou vyslovila souhlas i vláda. S touto novelou vyslovil souhlas i hospodářský výbor Senátu, který byl garančním výborem, nicméně poté na plénu došlo k zamítnutí, a proto se k tomuto zákonu budeme muset vyjádřit znovu. Já pevně věřím, že poté co jsme před měsícem a něco vyjádřili tomuto zákonu drtivou podporu, tak učiníme i nyní. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní se táži, zda se chce k usnesení Senátu vyjádřit také zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Jaromír Schling. Nechce se vyjádřit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP