(15.40 hodin)

Senátor Alexandr Novák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, návrh novely zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, byl přikázán v Senátu výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, a to jako garančnímu a jedinému výboru. Návrh zákona byl projednán 6. srpna na 9. schůzi Senátu a ze 64 přítomných senátorů a senátorek pro vrácení zákona do Poslanecké sněmovny ve znění navržených pozměňovacích návrhů hlasovalo 55, nikdo nebyl proti.

Pozměňovací návrhy schválené Senátem, a to v čl. 1 před bod 1 vložit nové body 1 a 2, které znějí:

V § 9 se odst. 5 zrušuje, dosavadní odstavce 6 a 7 se označují jako odst. 5 a 6.

V § 12 odst. 2a) se slova "a pět" zrušují. Následující body přečíslovat.

V čl. 1 nově označeném bodu 3 slova "jsou povinny do čtyř let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona" vypustit slova "do tří let" a nahradit je slovy "do čtyř let".

Jedná se o to, že v původním znění bylo už u nové stavby, nebo je-li prováděna změna dokončené stavby, která má vyšší celkovou roční spotřebu energie, než je vyhláškou stanovena hodnota, je stavebník v případě vlastní stavby povinen zajistit zpracování energetického auditu. Tedy se návrh z textu vypouští. Zdůvodnění je, že k zákonu č. 406/2000 Sb. § 6 o účinnosti užití energie, pak zejména odst. 4, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek musí v dokumentaci přikládané k žádosti o vydání stavebního povolení v rámci dodržení obecných technických požadavků na výstavbu prokázat splnění požadavku hospodárné spotřeby energie na vytápění, vyjádřené přípustnými hodnotami, tepelné charakteristiky budovy, tepelného odporu konstrukce, tepelné stability místnosti, šíření vzduchu a vlhkosti konstrukcí. Dále musí dodržet způsob k určení tepelné ztráty vnitřních prostor vytápěné budovy při uplatnění celkové stavební charakteristiky budovy. K tomu vlastník budovy, spoluvlastníci budovy nebo společenství vlastníků jednotek pořídí písemný dokument obsahující vyjmenované hodnoty. Tato povinnost se vztahuje i na vlastníky nebo společenství vlastníků jednotek, u nichž se provádí změna dokončené stavby podle zvláštního právního předpisu ovlivňující plnění výše uvedených požadavků, a pokud se na ně vztahuje povinnost energetického auditu podle § 9 tohoto zákona.

Z výše uvedeného vyplývá, že pro nové stavby či změny dokončených staveb, částečné rekonstrukce a přístavby je stavebník povinen dodržet ustanovení výše uvedená a předložit stavebnímu úřadu formou písemného dokumentu, nejlépe formou energetického průkazu, splnění veškerých požadavků uváděných v prováděcích vyhláškách. Zde je požadavek povinnosti zpracovat audit naprosto neopodstatněný, rovněž by způsobilo plýtvání peněz jak v rovině investic, obcí, krajů, tak i všech právnických a fyzických osob.

Státní energetická inspekce se stala účastníkem a dotčeným orgánem státní správy ve stavebním řízení. Drtivá většina staveb nových či jejich rekonstrukcí je realizována na stavební povolení, povinností a v kompetenci stavebního úřadu je energetický průkaz požadovat a kontrolovat.

Důvodem posledního pozměňovacího návrhu je eliminovat diskriminaci, protože pro organizační složky státu, krajů a obcí navrhuje čtyři roky pro zpracování auditu, pro fyzické a právnické osoby tři roky. Situace, že tyto audity se nedají technicky zvládnout, je naprosto stejná u fyzických i právnických osob, na které se zákon vztahuje.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane senátore.

Do rozpravy se přihlásil jako první ministr průmyslu a obchodu pan poslanec Urban. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, nebudu se vyjadřovat ani k rozporům se směrnicemi EU, ani bohužel k tomu, co tady říkal pan senátor, protože jsem z toho v tom hluku neslyšel ani jednu větu. Pokusím se tedy vyjádřit věcně k názoru Ministerstva průmyslu a obchodu k tomuto zákonu, jehož závěrem bude prosba, aby byl dnes projednán a schválen ve sněmovní verzi.

Účelem tohoto zákona je odklad pro zpracování energetických auditů o jeden rok pro organizační složky státu, organizační složky krajů a obcí a pro příspěvkové organizace.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, tady se nedá vést rozprava o ničem. Prosím ty, kteří mají zájem o tuto problematiku, aby se na ni soustředili; ty, kteří nemají zájem, aby sněmovnu opustili. Děkuji za pochopení a prosím o klid.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Děkuji, pane předsedo. Pokusím se být stručný a také věcný a doufám, že to přispěje k tomu, jak se jednotliví členové této sněmovny rozhodnou při hlasování.

V Senátu byly přijaty pozměňovací návrhy spočívající ve zrušení povinnosti provedení energetického auditu stavebníkovi, popř. vlastníkovi stavby u novostavby nebo změny dokončené stavby, kterou mají podle § 9 odst. 5 zákona o hospodaření s energií. Zrušení tohoto § 9 odst. 5 znamená, že se ztrácí nástroj na posouzení kvality navrhované stavby z hledisek energetické účinnosti. Podle příslušných vyhlášek pro velké stavby, tedy stavby, kde je celková roční spotřeba všech forem energií větší než 35 tisíc gigajoulů, byl stavebník povinen podrobit projektovou dokumentaci energetickému auditu. Návrh, který byl přijat v Senátu, ruší toto ustanovení, ruší § 9 odst. 5, a tedy ruší možnost Státní energetické inspekce při vydávání stanovisek pro potřeby stavebního řízení podle stavebního zákona.

Z výše uvedených důvodů nemohu jako ministr průmyslu a obchodu souhlasit s návrhem Senátu tak, jak byl projednán a schválen, a žádám vás, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, abyste podpořili návrh zákona ve verzi schválené Poslaneckou sněmovnou. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o nějakou podobu závěrečného slova ze strany navrhovatele nebo zpravodaje. Zdá se mi, že ne.

Pak přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Doufám, že kdo má zájem hlasovat, se již dostavil do sněmovny, a mohu vám přednést návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. Zní takto:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon 406/2000 Sb., o hospodaření energií, podle sněmovního tisku 161/6, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 161/7." Tolik text usnesení.

Mám tady ještě žádost, abych vás všechny odhlásil, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili. Text, o kterém budeme hlasovat, jste vyslechli. Budeme o něm hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro usnesení v podobě, jak tady zaznělo, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 13 skončilo. Z přítomných 195 poslanců pro 150, proti 27. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem schválili.

 

Hlásí se paní poslankyně Eva Nováková.

 

Poslankyně Eva Nováková: Chtěla bych zpochybnit hlasování. Hlasovala jsem proti, a objevilo se mi pro. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP