(9.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Myslím, že je jen otázkou času, kdy vybouchne naplno. Pak už bude pozdě z tohoto místa říkat "my jsme o ničem nevěděli, ale my jsme připraveni něco v tuto chvíli řešit". Pak už bude pozdě. Teď je ještě čas se k problému postavit čelem a problém řešit.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí paní místopředsedkyně Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych jenom tuto debatu obohatila o zkušenost, kterou máme všichni za sebou, neboť pan ministr vnitra se nedozvídá o tomto problému teprve prostřednictvím této interpelace a nemá možnost se k tomuto problému vyjádřit poprvé nyní na základě toho, že je projednávána nespokojenost pana místopředsedy Langera s odpovědí, kterou od pana ministra dostal.

Chtěla bych vám osvěžit paměť a informovat vás o tom, že již na 14. schůzi Poslanecké sněmovny, tj. 10. dubna letošního roku, jsem měla interpelaci na pana ministra, která se týkala přesně tohoto tématu. Obdobnou interpelaci směřující na pana ministra Škromacha přednesla paní poslankyně Alena Páralová. Každá z nás jsme se dotýkala trochu jiných otázek souvisejících s tímto nebezpečím. Konkrétně jsem se ptala pana ministra na to, zda ví, že tento proces probíhá, jaká plynou bezpečnostní rizika pro Českou republiku, zda je Česká republika připravena bránit se tomuto nekontrolovanému přílivu, jaká přijal opatření pan ministr osobně a zda jednal se slovenskými partnery. Paní poslankyně Páralová se ptala na to, jak bude postupovat ministerstvo pana ministra Škromacha ve věci otázek sociálních.

Chtěla bych vám ocitovat z odpovědi pana místopředsedy vlády a ministra vnitra Stanislava Grosse. Na mou interpelaci mi odpověděl, že jediné bezpečnostní riziko, které spatřuje v tomto nárůstu migrantů, může souviset s drobnou kriminalitou, která samozřejmě občany velmi obtěžuje, ale není to nějaké závažné bezpečnostní riziko, je to spíše riziko sociální. Dále uvedl, že je to spíše riziko ekonomické, protože nás ročně péče o tyto občany stojí více než 30 milionů korun.

Bavili jsme se o tom, že i slovenská strana hovoří o exodu, používá slovo exodus pro to, co se děje, pro odchod jejich občanů, kteří hledají z nejrůznějších důvodů lepší podmínky na území České republiky. Bavili jsme se o tom, že jsou to zejména mladí lidé, osob nad 40 let je pouze jedna desetina a 44 % z těchto příchozích tvoří děti do 15 let.

Pan ministr mě informoval o tom, že informoval autoritu, která by v této oblasti informována být měla, to znamená vedoucí pražské kanceláře Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN, která garantuje naplňování příslušné smlouvy, čili udělal věc, kterou považoval ze svého pohledu za nutnou. Dále mi slíbil, že vláda projednávala tuto záležitost a uložila panu místopředsedovi společně s panem místopředsedou vlády pro lidská práva, lidské zdroje, vědu a výzkum, aby do 30. září tohoto roku předložili analýzu soudobé migrace a usazování příslušníků romské komunity ze Slovenské republiky na území České republiky a hledali i příslušná opatření jak na poli právním, tak případně i na bilaterálních jednáních.

Z tohoto upřesnění toho, co se již v Poslanecké sněmovně kolem této otázky dělo, vyplývají dvě otázky. Chtěla bych se zeptat, zda již vláda má hotovou onu analýzu, ve které může popsat všechno, co slíbila. Pokud ji má, pak bych žádala, aby nás s jejím obsahem pan místopředseda vlády seznámil.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zazněly zde znovu otázky na pana ministra Grosse. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, myslím, že to je seriózní debata jak interpelujícího, tak i ostatních účastníků debaty.

Paní místopředsedkyně Němcová ve své podstatě na některé věci odpověděla. Možná, že jsem to měl říci v debatě, protože to bylo v písemných podkladech, kterými jsem odpovídal jak paní místopředsedkyně Němcové, tak panu místopředsedovi Langerovi. Ano, my skutečně do 30. 9. tuto analýzu budeme předkládat vládě. Analýza je hotová. Myslím, že po projednání ve vládě, což nebude dlouho trvat, není vůbec problém, aby ji Poslanecká sněmovna měla k dispozici, a příslušný výbor - případně i plénum, to je mi jedno - se jí zaobíral.

Myslím si, že i z toho, co říkal pan místopředseda Langer, že odpověď je jen částečně uspokojivá, pak že jsou zde i další problémy, plyne, že pokud mám hledat skutečně věcné řešení a nikoli jen zde odmítat některé konstrukce, debata nad touto analýzou může být docela přínosná. Problém je, že z analýzy - alespoň jak vím, že je v tuto chvíli rozpracovaná - plyne jedna základní věc, u které se obávám, že bude velmi těžké nějakým způsobem rozřešit. My prostě nemůžeme, a nedovedu si představit, jak by to bylo možné, zavést odlišný režim pro občany Slovenské republiky, kteří zneužívají azylového, resp. sociálního systému - tedy v podání této interpelace jsou to romští občané Slovenské republiky - a pro ostatní občany Slovenské republiky. To bude základní problém, na který narazíme, protože v právním státě těžko můžeme toto rozlišení udělat. Ale to vše z analýzy vyplývá a můžete ji jistě mít k dispozici.

Snad ještě k tomu, co říkala paní místopředsedkyně Němcová. Čísla, která uváděla, včetně procentuálních proporcí: zde se nejednalo o migranty, jak se na to tázal nyní pan místopředseda Langer, ale jednalo se o azylanty, to znamená skutečně jakousi podmnožinu, chcete-li špičku ledovce, jak o tom pan místopředseda Langer hovořil.

Myslím si, že závěr skutečně může být takový, že se zde zaváži k tomu, že analýzu po projednání ve vládě dáme k dispozici - jestli výboru pro obranu a bezpečnost, nebo výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, to je mi vcelku jedno, jak si předsedové výborů řeknou. Případně to může být projednáno potom na plénu. Ale upozorňuji na to, že bude Poslanecká sněmovna v brzké době projednávat zprávu o migraci za minulý rok, že by to mohlo být i součástí projednávání této zprávy.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Prosím pana místopředsedu Langera, který se hlásí o slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, souhlasím s panem ministrem, že možná nejlepší odpovědí - alespoň částečnou odpovědí - ze strany vlády na tento problém, jak je zde opakovaně otevírán a diskutován, je skutečně přinejmenším text analýzy, kterou vláda má vypracovat. Uzávěrka je zhruba za pět dní. Může to být skutečně nejlepší možností, jak odstartovat debatu, protože předpokládám, že analýza nejen popíše skutkový stav věci, ale také na jeho základě a na základě struktury problémů naznačí, jakým směrem a způsobem je možné problém řešit.

Myslím si, že zejména nad druhou částí analýzy, tedy jak tento vážný problém řešit, bychom měli společně diskutovat a společně se zamýšlet. Domnívám se, že nejlepší příležitostí, jak to učinit, je, když v tuto chvíli Poslanecká sněmovna vysloví nesouhlas s odpovědí pana ministra, pan ministr bude znovu odpovídat na tuto interpelaci a součástí své odpovědi na tuto interpelaci může učinit také onu analýzu, která má být do 30. 9. t. r. vypracována. Bude to znamenat jedno jediné - každý z poslanců dostane velmi elegantním způsobem tento text, každý z poslanců si jej bude moci prostudovat. Vzhledem k tomu, že při projednávání písemných interpelací probíhá všeobecná rozprava, bude mít tedy každý z poslanců možnost se také k podstatě analýzy a jejím závěrům vyjádřit.

Sděluji tedy, pane předsedo, že setrvávám na svém návrhu na usnesení, kterým Poslanecká sněmovna vysloví nesouhlas s odpovědí pana ministra vnitra na moji interpelaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP