(10.10 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Bylo by dobře, aby Městský úřad Kyjov zvážil, jestli není levnější udělat pěší propojení mezi touto komunikací, původní komunikací druhé třídy, a novou a zabezpečit i v podjezdu šířkové uspořádání tak, aby mohli pěší bezpečně tento podchod používat. Podle mého názoru by to určitě levnější bylo. Uznávám ale, že může mít městský úřad jiný názor. Potom bude muset podstoupit postup, který je stanoven zákonem.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Vymětal se hlásí, aby se vyjádřil.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Musím konstatovat, že pan ministr dopravy mě nezklamal, skutečně se tři měsíce pracovalo a hledalo řešení. Chtěl bych ujistit pana ministra, že se na mě městský úřad, ani jeho starosta, ani místostarosta neobrátili. Na mě se právě obrátili občané. To je možná další reakce na to, jak jste mně odpověděl. Já jsem jim to dal k dispozici, samozřejmě. Možná že oni se obrátili na městský úřad a ten potom činil tyto kroky.

Pokud jde o situaci, chtěl bych říci, že železniční nadjezd nad silnicí nemá chodníkovou úpravu, takže tam je problém chodit pěšmo, ale on je také asi 300 m před hranicí obce, to znamená, že tam auta jezdí rychlostí 90 km podle vyhlášky bez problému. Je to dosti kritické místo pustit děti na tuto silnici, kde auta jezdí povolenou devadesátikilometrovou rychlostí, skutečně sto a více, tam by možná bylo alternativní řešení chodník. To je další věc.

Jinak bych předal žádost občanů. V této situaci se domnívám, dámy a pánové, že nemá smysl, aby Poslanecká sněmovna nepřijímala odpověď pana ministra. Chtěl bych poprosit, kdyby mi pan ministr dal i dopis, který poslal starostovi a správnímu silničnímu úřadu, jestli bych to mohl dostat v kopii, abych se i sám orientoval. Jinak samozřejmě budu sledovat, jaký bude další postup, a v případě, že by se to zadrhávalo, tak bych si dovolil znovu se na pana ministra obrátit s interpelací.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji také. Pokud se nikdo nehlásí, tak snad mohu rozpravu skončit. Ptám se ještě pana poslance, zda nenavrhuje žádný návrh usnesení. Takže v tuto chvíli asi nemusíme o ničem hlasovat. Poděkuji vám za pozornost věnovanou tomuto bodu a této interpelaci. I tento bod můžeme ukončit.

 

Ještě bych vás požádal o přítomnost a trpělivost s jedním bodem, který máme nyní možnost projednat, a to je

 

10.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Tento bod se mezitím dostal do fáze, kdy ho můžeme začít projednávat. Věřím, že tady je předseda volební komise pan poslanec Pavel Hojda. Pokud tomu tak je, tak ho prosím, aby se ujal k tomuto bodu slova a sdělil nám, jak můžeme postupovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, na dnešním jednání jsme se dohodli, že je možno projednat změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny.

V úvodu mi dovolte, abych vám sdělil, že podle oznámení poslaneckého klubu sociální demokracie rezignoval poslanec Petr Šulák, ČSSD, na členství v ústavně právním výboru.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy na volbu:

poslance Zdeňka Jičínského, ČSSD, za člena ústavně právního výboru na uvolněné místo po poslanci Petru Šulákovi,

poslance Tomáše Vrbíka, US-DEU, za člena ústavně právního výboru na uvolněné místo po bývalé poslankyni Haně Marvanové,

poslance Tomáše Vrbíka, US-DEU, za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny opět na uvolněné místo po bývalé poslankyni Haně Marvanové,

poslance Tomáše Vrbíka, US-DEU, za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky na uvolněné místo po bývalé poslankyni Haně Marvanové,

opět poslance Tomáše Vrbíka za člena dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky na uvolněné místo po bývalé poslankyni Haně Marvanové,

poslance Tomáše Vrbíka za člena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění skutečností v souvislosti s arbitrážním řízení ve věci CME versus Česká republika na uvolněné místo po bývalé poslankyni Haně Marvanové

a naposledy poslance Tomáše Vrbíka za člena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ve věci vyrovnání České republiky se společností Diag Human na uvolněné místo po bývalé poslankyni Haně Marvanové.

Tyto návrhy byly zaslány na vědomí všem poslaneckým klubům den 23. září 2003. Zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustavených výborech a komisích lze provést jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád Poslanecké sněmovny však verbálně nestanoví způsob hlasování. Protože volba komisí i ustavení výborů proběhly veřejným hlasováním, navrhuji proto, aby dnešní volba proběhla stejným způsobem, to je veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Doporučuji, aby po rozpravě k navrženým kandidátům Poslanecká sněmovna nejprve konstatovala, že poslanec Petr Šulák rezignoval na členství v ústavně právním výboru, a pak hlasovala o každém kandidátu za člena orgánu Poslanecké sněmovny samostatně. Nyní prosím, pane předsedo, abyste otevřel rozpravu k přednesenému návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám za toto slovo. Otevírám rozpravu, do které jsem písemné přihlášky neobdržel. Vidím, že se do rozpravy nikdo nehlásí ani nyní, takže rozpravu končím. Můžeme přistoupit k vlastní volbě. Prosím vás, abyste zaujali místa a mohli hlasovat. Prosím, posaďme se, budeme schvalovat jednotlivé volby.

Pane předsedo, předávám vám slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejprve budeme hlasovat, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že poslanec Petr Šulák rezignoval na členství v ústavně právním výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto rezignaci, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

Hlasování pořadové číslo 51 - z přítomných 162 poslanců pro hlasovalo 129.

 

Tady toho myslím víc neříkáme, jenom počet hlasů pro. Prosím, pane předsedo, můžete pokračovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Nyní budeme hlasovat o jednotlivých kandidátech na uvolněná místa v příslušných orgánech Poslanecké sněmovny. Za člena ústavně právního výboru je navržen poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 52 - z přítomných 162 poslanců pro hlasovalo 146.

 

Poslanec Pavel Hojda: Za člena ústavně právního výboru je navržen poslanec Tomáš Vrbík.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 53 - z přítomných 163 poslanců pro hlasovalo 142.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP