(14.30 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Ekonomická a sociální katastrofa byla založena na počátku 90. let, a to diletantskou transformací s otrockým souhlasem, s doporučeními Mezinárodního měnového fondu a Evropské banky. To není ideologie, to je lapidární popis stavu. Tím rozhodně nechci sociální demokraty a jejich spojence omlouvat. Jen málo, vlastně skoro nic, udělali pro nápravu. Jen znovu hojí svoji neschopnost na těch, kteří pád nezavinili. Stát je zadlužený a deficit se zhoršuje neřízeným tempem nejen ve státní pokladně, ale i v hospodaření obcí, dnes již i domácností.

Hospodářský růst se prakticky zastavuje, přestože vláda se snaží vyprodat poslední zbytky státního majetku. Motivace pro podnikání je formální, nekoncepční, spíš připomíná hazardní hru s penězi nás všech. Napakovaní často rádoby zahraniční investoři mizí z objektů na zelené louce, jiní utlumují výrobu. Zbývají po nich nevyužité a veřejnými rozpočty zafinancované průmyslové zóny a tisíce znovu nezaměstnaných. Řemeslníci a živnostníci žijí z podstaty, peníze na investice do moderní výroby si nemohou ani půjčit, natož je čerpat ze státních rozvojových programů. Skutečným vládcem země je korupce a nekompetentnost.

Abychom mohli důrazněji čelit tragickým důsledkům polistopadového vládnutí nejrůznějších koalic, jsem přesvědčen, že se musí nastartovat zcela nový kurs v hospodaření naší země. To nezařídí všemocná ruka trhu, ale uvážlivá národohospodářská politika vlády. Nemůžeme se spoléhat na nejisté dary a dotace z Evropské unie, ale jen na výsledky práce našich rukou a mozků, na poctivé podnikání a občanskou aktivitu.

Špidlova vláda už zřejmě ukázala všechno, co umí. A neumí skoro nic. Komunistická strana Čech a Moravy je také pro změny v systému zdaňování, ale takové, které negativně nepostihnou jen rodinné rozpočty a které nezhorší podmínky pro podnikatelské aktivity. Daňový systém musí zaručit, aby efektivně prosperovaly všechny formy vlastnictví, aby intenzivně fungoval kapitál, nevytrácel se v neracionální spotřebě, ale působil v cílevědomém a technicky progresivním investování a akumulaci, aby se snížily nevyužité zdroje, jako jsou neproduktivní provozy, neobydlené byty, neobdělaná pole.

I tady lze mobilizovat desítky miliard korun do příjmové části státního rozpočtu. Nemusíme zvyšovat daňovou kvótu, zatěžovat podnikovou sféru a obyvatelstvo dalšími poplatky. Chceme, aby se racionálněji hospodařilo s tím, co v naší zemi máme. Stát musí dostat také to, co mu náleží, co potřebuje pro to, aby byl užitečný svým občanům. To souvisí i s řádnou a pravidelnou kontrolou daňové disciplíny. Současná exekutiva takové principy nesdílí, nenaplňuje žádnou z koncepcí, které byly nastíněny v minulých letech odborníky z jednotlivých resortů, nezávislých institucí, z podnikatelských kruhů, z orgánů samosprávy a z odborových svazů.

Přijatá usnesení vlády se ale rozplynula do nerealizovaných vizí. To je nepřípustné a nedůstojné orgánu exekutivní moci. Naopak to zákonitě vede v lepším případě ke zjednodušování, v tom horším k popírání vážnosti nahromaděných hospodářských a sociálních problémů. S nepochopitelným dogmatickým primitivismem jejich šéf zdůrazňuje své priority. Mluví o 4% podílu ročního zadlužení státu v roce 2006, ke kterému má dospět krachující hospodářství působením volného trhu a přijetím změn v několika zákonech.

Nechci podléhat laciné ironii, ale ví vůbec premiér a jeho ekonomičtí experti, z jaké částky, tedy z jaké úrovně hrubého domácího produktu bude v roce 2006 ta 4 % počítat? Jaká bude struktura vykazovaných hodnot výkonu národního hospodářství? Nepřemýšlel alespoň v dimenzích jednoduché matematické trojčlenky, že stejné procento, ale podstatně rozdílný hospodářský i sociální efekt dosáhne tím, že zvýší objem onoho hrubého domácího produktu, přesněji řečeno hodnoty zvýšené ekonomické aktivity subjektů v České republice?

Vláda pod taktovkou některých představitelů sociální demokracie zavedla ekonomický antisocialismus a chce jej dále budovat. Zavádí Českou republiku do stavu ohrožení její hospodářské i státní suverenity. Protože Komunistická strana Čech a Moravy program této vlády nikdy nepodpořila a s její současnou politikou ani s jednáním jejích členů nesouhlasí, důvěru jí v žádném případě nevysloví. Rozhodně prohlašuji: nejen pro nás, ale hlavně pro velkou část občanů České republiky, je nedůvěryhodná. Pokud by měla čest a svědomí, odstoupí sama. Právě k tomu ji nyní vyzývám.

Děkuji za pozornost. (Silný potlesk z levé části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, o slovo se přihlásil premiér české vlády Vladimír Špidla. Další vystoupí místopředseda Ivan Langer.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, příležitost, při které teď právě vedeme rozpravu, je nepochybně příležitost důležitá a vážná a je správné tuto rozpravu vést. Dovolte mi tedy, abych se zabýval některými zásadnějšími věcmi, které jsou spojeny s činností vlády, s některými celkovými pohledy na věc.

Vláda, která vznikla ze svobodných voleb v roce 2002, se vytvořila jako vláda koaliční. Ve svém vládním prohlášení vyjádřila několik zásadních strategických cílů, z nichž nejdůležitější byly tyto: vstup do Evropské unie, reforma veřejných financí a boj proti klientelismu.

Vláda se obecně rozhodla, že svoji celkovou politiku bude koncipovat na rozvíjení sociálního státu založeného na sociálně a ekologicky tržně orientované ekonomice. To je přesná citace z vládního prohlášení. Proto mě nemůže překvapit a zarazit netrpělivost ODS, která má koncepci založenou na destrukci sociálního státu, na destrukci sociálního státu prostřednictvím toho, čemu říká modrá šance, což není nic více než obratně připravený marketinkový trik a několik ekonomických sloganů.

Vláda si také uložila jako cíl udržení ekonomického růstu. Jaká je situace? Hrubý domácí produkt roste zhruba o 2,3 %, ačkoliv mezinárodně probíhá poměrně výrazná stagnace.

Vláda si uložila za úkol udržovat stabilní měnu a nedovolit nekontrolovatelnou inflaci. Jaký je výsledek? Inflace se pohybuje blízko nule a jsou týdny a měsíce, kdy je deflace, čili mírný pokles inflace, resp. mírný vzestup hodnoty naší koruny. Vláda považuje za přirozené, že porostou mzdy. A reálné mzdy rostou. Vzrostly přibližně o 10 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP