(19.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Já si myslím, že ministr financí je vážná postava, je to muž, který by měl nejenom umět počítat, ale muž, který by uměl vážit každé slovo, jestliže už má vážit naše hospodaření. (Potlesk z pravé části jednací síně.) Pokud toto nečiníte, pane ministře, a pokud stejně se státní kasou zacházíte jako s informacemi, které filtrujete takto podvodně našim občanům, tak se obávám, že státní pokladna rozhodně není ve správných rukou.

Toto jsem potřebovala říci na margo toho, co zde dnes zaznělo, na margo projevu, který byl velmi nekorektní, velmi nefér a neopíral se vůbec o skutečnosti, které byly k dispozici, které bylo možno si ověřit a snadným způsobem opatřit. Byla to manipulace nejhrubšího zrna, a dostávám se na začátek svého projevu. Jestli pan poslanec Kubinyi volá po politické kultuře, myslím, že to, co jsem mu tady popsala, mu otevírá pole neorané pro to, aby působil ve své vlastní straně.

Děkuji. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ministr dopravy Milan Šimonovský.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Pane předsedo, dámy a pánové, já jsem si připravil také příspěvek, který vychází z reformy, kterou tato vláda připravila. Myslím si ale, že po slovech ministra financí je velmi těžké k reformě ještě něco dodávat. Skutečně to byla skvělá obhajoba a naprosto pravdivá obhajoba toho, co vláda přichystala. Já se skutečně domnívám, že je řada na tom, abychom si také tuto reformu, o které asi víme víc než naši kolegové, tak abychom se dokázali podívat, co připravili kolegové. Mám tedy pouze modrou šanci od ODS, od KSČM jsem nic neměl k dispozici. Možná nás bude zajímat, jak se na to dívají kolegové, na reformu, a co vlastně od ní očekávají. Já jsem dlouho přemýšlel o tom, proč se vlastně tito dva dočasní partneři vždy při volbě prezidenta nebo při některé další zásadní události dávají dohromady. Myslím si, že některé prvky skutečně v té finanční reformě, kterou modrá šance má představovat, tak jsou hodně společné.

Vyšel bych z těch úvah, které tady už zazněly. Debatovalo se o plošných dávkách, slyšel jsem to tady z několika stran. To, co navrhl pan předseda poslaneckého klubu, je skutečně mimořádně rovná dávka, 5000 Kč pro všechny včetně aktivních lidí, to je skutečně velmi nestandardní způsob, který může samozřejmě vést některé poslance k tomu, aby odvolali tuto vládu a rádi nastolili vládu, která bude takto rozdávat peníze. Věřím, že to nebyl myšlený účinek, byl to nechtěný, ale je to tak.

Domnívám se také, že těžko si uvědomit, co vedlo kolegy poslance z ODS k návrhu snížení počtu poslanců a senátorů. Je to velmi hrdinské, samozřejmě to takto připravit a přednést národu, jenže se mně zdá, že to ukončení, které při zítřejším hlasování, pokud by prošel návrh, tak by pro ně bylo tedy velmi hrdinské, kdyby takto přistoupili k tomuto řešení. Tam skutečně těžko hledat motivaci jinou, než že to všechno je jakási politická hra bez toho, že by byla jasná snaha to prosadit. Rád bych docela udělal průzkum mezi opozičními poslanci, který z nich chce, aby tato sněmovna měla 100 poslanců a aby Senát neexistoval. To skutečně by bylo docela zajímavé.

Domnívám se také, že ta rovná daň je málo frekventovaná mezi lidmi, to je věc, která by zasloužila nejen seminář pro úzký kruh ekonomických specialistů. Ale je potřeba, když hovoříte o tom, jak se zdraží rohlík o 2 haléře, tak také říci, že se základní potřeby zdraží o 10 %, když bude rovná daň, že základní sazba je samozřejmě nižší než v současné době, ale také snížená sazba je o 10 % vyšší. A to je věc, která jistě bude lidi zajímat a zaslouží rozpracování a zejména obhajobu. Stejně tak to posílení role občana jako pacienta a další a další.

Myslím si, že tady jasně padly věci, argumenty k reformě, že tato vláda se vlastně rozhodla platit to, co se utratilo. Konečně. Jsem také rád, že pan předseda Grebeníček řekl to, co řekl, že tato reforma představuje ekonomický antisocialismus. Já jsem spokojen, že takovouto definici jsme si vysloužili. Myslím si, že jsme na dobré cestě. Trošku mě překvapuje, že máme kritiku také toho, že nejsme ekonomický antisocialismus, od kolegů z ODS. Trochu mě to překvapuje, ale může to být jakýmsi pragmatickým stylem jejich politiky v poslední době.

Teď už jenom pár poznámek. Kampeličky. Chtěl bych paní místopředsedkyni prostřednictvím, pane předsedo, vás říci, že to byl právě poslanec ODS pan Mandelík, který navrhl kampeličky. Bohužel, kontrolní funkce Ministerstva financí, která byla tehdy v gesci ODS, a o tom hovořil pan ministr financí Sobotka, tak ta způsobila ten hrozný propad, který tady je, protože ta kontrola prostě neexistovala. Kdyby i nakrásně ten model, který pan poslanec Mandelík navrhl, bohužel, tak jak ho navrhl, tak zcela neodpovídal tomu systému, který funguje dlouhá desetiletí v sousedním Rakousku, ale kdyby kontrolní funkce Ministerstva financí pod vedením ministra Kočárníka fungovala dobře, tak jsme skutečně kampeličky mohli využívat k rozvoji této země a ke spokojenosti drobných střádalů.

Slyšel jsem tady úvahu o tom, že lidovci podpořili devět rozpočtů z třinácti - nebo pan Nečas říkal osm? Tak já bych chtěl všem říci, že ODS jich podpořila devět, takže jsme zatím ještě o jeden pozadu a budeme se snažit být tak úspěšní jako ODS.

Slyšel jsem také úvahy o tom, že všechny peníze se ztratily někde do Kajmanů a na Bahamy. To tady říkal pan kolega Kraus. Škoda, že tu není. Ale ne všechny peníze se ztratily. Některé také přišly, například pan Báči nám poslal z Budapešti peníze do této republiky, z Hongkongu přišly peníze od Pepy (potlesk), takže si myslím, že když se takto budou kolegové snažit, tak budeme skutečně tuto ekonomiku zdárně rozvíjet.

Díky. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď musím dát nejdříve slovo… No, pan poslanec Tlustý se hlásí.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Rozumím tomu, dámy a pánové, že někteří musíte využít příležitost a znemožnit se definitivně v očích veřejnosti, a rozhodně vám v tom nebudu bránit. Ale chtěl bych vyzvat předsedajícího, aby části poslanců vládní koalice zopakoval projednávaný bod.

Dámy a pánové, my tady neprojednáváme modrou šanci a nevyslovujeme nedůvěru ODS, jak vaše příspěvky naznačují. Začal jsem si podtrhávat příspěvek ministra financí a ještě jsem v něm nenalezl slovo ČSSD. Ale už jsem našel 40 odkazů na ODS.

Myslím, že to je docela průhledná, primitivní a velmi opovrženíhodná taktika, změnit projednávání programu této vlády, vaší takzvané reformy, vaší neschopnosti něco pozitivního pro tuto zemi vymyslet a převést ji na diskusi o jedenáctileté nebo dvanáctileté historii ODS, o polovině devadesátých let, o kuponových privatizacích a všech jiných věcech. Ale, dámy a pánové, vy tady vládnete od roku 1997. Nenamáhejte si tolik paměť a nezkoumejte roky, které jsou dávno pryč. Zkoumejte svoji minulost a hlavně obhajujte tady svůj program. Prosím, chcete-li dát na program vyslovení nedůvěry ODS nebo modrou šanci, udělejte to, jako jsme to udělali my. Ale nedělejte z nás hlupáky tím, že si tady budeme dlouhé hodiny povídat o něčem úplně jiném, než je projednávaný bod.

Pan ministr Šimonovský je vtipálek a já se musím jenom smát, protože jinak bych musel plakat. On pravil, že ministr financí tady krásně obhájil vládní reformu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP