(20.10 hodin)
(pokračuje Říman)

Procentíčko - co to je? Procentní bod. To je to, že za rok, za pouhých 13 měsíců se této vládě podařilo vyrobit dalších 50 000 občanů České republiky bez práce.

Poslední, třetí argument z těch ekonomických, je samozřejmě veřejný dluh. To je to hlavní, o čem se tady včera, dnes a zítra bavíme. Ten se za čtyři roky, pokud by tato vláda zůstala u moci, zdvojnásobí. Když jste přebírali vládu v roce 2002, každý občan dlužil zhruba 45 000 Kč, aniž o tom patrně chudák věděl, na vaše dobrodružství. Za čtyři roky to bude 100 000 Kč. Růst dluhu je neuvěřitelný. Samozřejmě když řeknete tisíc miliard, tak je to tak veliká hromada, že si pod tím nikdo neumí nic představit, ale když si uvědomíte, že za tři roky - 2004, 2005, 2006 - podle tohoto takzvaného reformního balíku se zvýší zadlužení asi o 500 mld. Kč, znamená to, že každý den, každý den z těch tří let tato vláda udělá dluh kolem 500 mil. Kč. Každý den 500 mil. Kč. Nicméně už tyto národohospodářské argumenty by samozřejmě stačily k tomu, aby ne zítra, ale každý den byla vyslovována nedůvěra této vládě, protože každý den je dalších 500 mil.

Ale jsou tady i další důvody, a to důvody, které se týkají prostředí, které tato vláda vytváří ve společnosti, které se týkají toho, jak postupně likviduje těžce vydobytý prostor svobody a demokracie. Špiclování a odposlouchávání se v této zemi evidentně stává běžnou každodenní rutinou. Počet policejních odposlechů se za poslední rok zněkolikanásobil. Už to došlo tak daleko, že z odposlouchávání se navzájem obviňují členové vládních stran a nechávají se hlídat. Premiér této vlády se netají tím, že s potěšením záznamy z odposlechů čte. Korupce se stala základním definičním znakem způsobu vládnutí této koalice. Není dne, abychom se zase nedočetli v novinách jakéhokoli zabarvení už i takové věci, jako je ceník úplatků jakéhokoli úřadu. To jsou malé ryby, řeknete, ale ty jen napodobují to, co vidí u svých šéfů.

Vláda před časem s velkým humbukem a slávou zrušila podvodný kšeft na dálnici do Ostravy. A jak se zdá nyní, o pár týdnů později, tak to zřejmě udělala proto, aby zakryla své vlastní kšefty. Jak jinak si lze vysvětlit, že o dva měsíce později udělala přesně totéž se zakázkou na půl miliardy korun na Ministerstvu zemědělství? Ze státních institucí si dělá vláda úřad pro zabezpečení svých kamarádů a stranických kolegů. Podívejte se na personální obsazení nového Ministerstva informatiky. Neubráníte se podezření, že vzniklo jenom proto, aby kamarádi jejího ministra měli kde pohodlně složit hlavu. Podívejte se na Ministerstvo dopravy. Zjistíte, že je zde dnes zaměstnána valná část funkcionářů strany lidové. Podíváte-li se dokonce do jisté firmy se státní účastí, zjistíte, že výsluhový příspěvek armádních bossů byl pravděpodobně zvýšen na 200 000 korun.

O sebe a o své kamarády se vláda starat umí, ale co kromě toho nabízí svým deseti milionům občanů? Už jen namátkou z jiných resortů. Zdravotnictví je evidentně na pokraji kolapsu, ministryně se je snaží léčit způsoby, nad kterými zůstává rozum stát i premiérovi její vlády. Instituce, které by měly a musejí v demokratické zemi zabezpečovat bezpečnost a výkon spravedlnosti, jsou v rozkladu. Policie požívá důvěry občanů asi jako sicilská mafie, a vedle toho soudnictví, kterému bohužel až ze zahraničí muselo být sděleno, že soudy jsou tady proto, aby soudily. Neudržitelný důchodový systém, o kterém ještě před rokem tvrdil současný premiér mně osobně do očí v jednom televizním pořadu, že je v nejlepším pořádku, aby dnes, o pár měsíců později, se zaťatou pěstičkou strašil občany, že za deset let budou penze poloviční. Rozpad armády, ze které v posledních týdnech utíkají všichni, kteří ještě věděli, co je to tank a letadlo.

Kdybychom v tomto výčtu byli poctiví, tak všichni tady můžeme pokračovat ještě hodně dlouho. Jen bychom se utvrzovali v tom, že většina občanů - viz dnešní průzkum obliby vlády - spíše podvědomě cítí, co se při jakékoli hlubší analýze stává pravdou, totiž to, že - jak už tady bylo řečeno - vláda škodí. Škodí svou nekompetentností, škodí svým mafiánským způsobem vládnutí. Každý další den prohlubuje krizi a nejen krizi na účet těch 500 milionů denně.

Je nepředstavitelné, že by tato vláda mohla vydržet ještě tři roky. Dříve nebo později musí padnout a ODS tvrdí, že ti, kdo jí vysloví nedůvěru co nejdříve, se zaslouží o stát. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ministr Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, když jsem vystupoval předtím, tak jsem vyjádřil určitý návrh, požadavek, přání, aby debata proběhla korektně. Zdá se, že se mi moje výzva moc nepodařila. Tedy dovolte, abych jen krátce zareagoval na některá vyjádření pana poslance Římana.

Já jsem nevyjádřil žádnou radost nad deflací, já jsem konstatoval stav, který v současné době existuje. Ani jsem nevyjádřil přehnanou radost nad tím, že HDP je tažena spotřebou domácností, pouze jsem konstatoval, že to není jen záležitost České republiky a že pokud se podíváte na evropskou patnáctku nebo na jiné vyspělé země, tak i tam je růst HDP tvořen spotřebou domácností.

Naopak vyjádřil jsem radost nad tím, a to chci znovu potvrdit, že tato vláda se rozhodla podporovat vědu a výzkum, rozhodla se podporovat průmyslovou vědu a výzkum, a že částka, která přísluší programu Ministerstva průmyslu a obchodu, je oproti roku 2003 v navrhovaném rozpočtu zhruba o 15 % vyšší. A také jsem neskončil svůj výčet prorůstových opatření tak, jak jste, pane poslanče, konstatoval. Já jsem také řekl, že významným prorůstovým opatřením je snížení daní z příjmů právnických osob z 31 na 24 %, a na tom trvám.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi. Teď bych poprosil paní místopředsedkyni.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má předseda Poslanecké sněmovny pan Luboš Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý večer. Jen bych si dovolil jednu repliku, protože to je ta nešťastná přesnost. Nerozumím tomu, že vláda odmítla rozpravu o ústavní smlouvě. Organizační výbor nezařadil tento bod do tohoto jednání sněmovny prostě proto, že se sem z kapacitních důvodů nevejde. My jsme velice omezili program z 240 bodů na 41, ale rozhodl o tom organizační výbor, ne vláda. Pokud je mi známo, tak vláda 1. října bude projednávat pozici na mezivládní konferenci v Římě. Já jsem tady na schůzce se zástupci poslaneckých klubů řekl ještě před létem, že tato sněmovna bude jednat o pozici české vlády na mezivládní konferenci v Římě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP