(21.40 hodin)
(pokračuje Součková)

Dále musím říci ještě jinou věc. Jednotlivé kroky, které byly v minulosti řešeny v rámci resortu Ministerstva zdravotnictví, znamenaly vždy a také lobbistické zájmy, nikoliv zájmy legitimní, které by potřebovali občané této země, aby se jim dostalo skutečně kvalitní péče. A tak prostřednictvím různých iniciativ se objevily mnohé investice, které byly nadbytečné, a zvláště v některých zajímavých okresních místech nebo obvodech nebo i krajích, takže nyní se potýkáme s ohromnou rozestavěností, která je nadbytečná, která nebude sloužit účelu, za kterým byla, a která naopak znamená propad, nikoliv pomoc občanům.

Potýkáme se také s mnohými věcmi z minulosti, kdy mnohé lobbistické zájmy si vynutily náklady, které znamenaly zvýšení některých prostředků, a pak samozřejmě nebylo na to, co by mělo být, na potřebnou zdravotní péči. Tak je tomu i nyní. Já věřím, že při projednávání rozpočtů, které se budou dotýkat tak citlivé kapitoly, jako je zdravotnictví, opět nedojde jenom k tomu, že to bude jako na trhu - něco za něco - jen proto, abych dostal a zvednul investice v dané oblasti, ze které pocházím. Je 200 nemocnic, 200 poslanců. Nemyslím si, že tento počet je šťastný. Pro naši republiku a počet obyvatel 10 milionů stačí optimální síť s vyrovnaným počtem nemocnic akutního typu, nikoliv té rozestavěnosti, jaká je.

To, co ODS v roce 1996 zasela, to bohužel sklízíme my nyní.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Cabrnocha.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Kolegové, určitě se nepustím do sporu s argumenty přednesenými paní ministryní. Na to si nalezneme ještě určitě mnoho prostoru. Nicméně chci opravit některé věcné chyby.

To, že se hejtmanů zastanou, doufám, vaši koaliční partneři lidovci, protože pokud vím, nejvíce si stěžují lidovečtí hejtmani, tedy tuto kartu ponechám jim a určitě si to ve vládní koalici vyříkáte.

Chci říci, paní ministryně, že jsem nebyl náměstkem ministra zdravotnictví v době, kdy byly zavedeny paušální platby, nikdy jsem s nimi nesouhlasil, a doufám, že po pěti letech nesouhlasení s nimi i sociálně demokratický ministr zdravotnictví přinese změnu. Také vám chci říci, že nejsem stínovým ministrem zdravotnictví Občanské demokratické strany. Díky!

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal paní poslankyni Alenu Páralovou. Připraví se pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové. (Paní poslankyně je oslovována některými ministry.)

Vážený pane předsedo, prosím vás, vaším prostřednictvím, abyste sdělil pánům ministrům, aby mě neoslovovali během mé řeči. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím všechny, aby neoslovovali paní poslankyni a dali jí možnost regulérně vystoupit. Prosím o klid.

 

Poslankyně Alena Páralová: Protože já se chci znovu zeptat, zda má současná vláda mandát vládnout tak, jak vládne, nebo zda ten mandát nemá. Odpověď zní, podle mého názoru, že nemá.

Nevěřila jsem svým očím, když jsem si přečetla, že vláda za tři roky ušetří na dávkách státní sociální podpory 22 miliard korun. Vždyť dávky státní sociální podpory nás ročně stojí celkem 34 miliard. Zajímalo mě, kde vláda sebere ty dávky. Komu je sebere. Překvapení se nekonalo. Milé kolegyně, milí kolegové, teď dobře poslouchejte. Vláda totiž ušetří - a teď cituji slova ze sněmovního tisku č. 397 - "úsporou při nerealizaci programového prohlášení vlády". Zdá se neuvěřitelné, že vláda nám doslova strčí pod nos zprávu, že ušetří 22 miliard a 208 tisíc nerealizací svého programového prohlášení vlády, za které jste ji, vy všichni, vás 101, dali důvěru.

V tom případě vláda k této tzv. reformě mandát nemá, a kdyby měla v těla kousek cti, sama by sněmovnu požádala o důvěru. Ani sociální demokraté, ani lidovci, ani unionisté před volbami neslibovali voličům, že seberou dětem a vysokoškolákům ze sociálně slabých rodin příspěvek na dopravu. Ani sociální demokraté, ani lidovci, a dokonce ani unionisté neslibovali, že sníží nemocenské dávky. Před volbami sociální demokraté, unionisté i lidovci slibovali podporu malému a střednímu podnikání. Dnes doslova a do písmene společně organizují pravý opak. Výrazně zhoršují podmínky pro živnostníky nejen výrazným zvyšováním odvodů do státního rozpočtu, ale i ukládáním dalších nesmyslných zákazů a omezení.

Pan premiér zde dnes řekl, že Občanská demokratická strana založila svou politiku na destrukci sociálního státu. Nestor a uznávaný odborník naší sociální politiky prof. Igor Tomeš, odborník Mezinárodní organizace práce a Světové banky, na všech mezinárodních fórech říká, "že z reformních zemí to byla právě Česká republika, která jako první uskutečnila úspěšnou reformu důchodového systému". Bohužel tato reforma byla sociálními partnery nejprve změkčena ve vládě a posléze i ve sněmovně. Jinak bychom dnes neměli problémy.

Úspěšně postupující reformu sociálního systému nastartovanou v roce 1990 zastavil až současný premiér ve funkci ministra práce a sociálních věcí a tuto reformu nahradil, já tomu říkám ŠTMSD - neboli širokým, trvalým, mnohostranným sociálním dialogem. Pokud se podíváte na nové zákony, které současný premiér ve funkci ministra práce a sociálních věcí předložil, bylo jich velice málo. Nedočkali jsme se žádného slibovaného kodexu nového zákoníku práce, všechno to byly pouhé novely. Za čtyři roky svého ministrování nebyl schopen předložit tolik potřebné a veřejností očekávané zákony o sociální pomoci a o ucelené rehabilitaci. Svůj neúspěch korunoval nedomyšlenou reformou veřejné správy, když postavil proti sobě obce a kraje a vůbec nepřipravil odpovídající zákonný rámec pro poskytování sociálních služeb.

Když srovnáme podíl například dávek státní sociální podpory na HDP a budeme hovořit o sociálním státu, tak vám musím sdělit, že za pana ministra Vodičky v roce 1997 tvořily dávky státní sociální podpory 1,75 % hrubého domácího produktu. V okamžiku, kdy žezlo převzal propagátor sociálního státu, současný premiér, tak okamžitě začal podíl těchto dávek na hrubém domácím produktu klesat a v roce 2002 byl už pouze 1,48 % HDP.

Tomu říká současný premiér sociální stát. Přitom za stejnou dobu se v naší zemi zdvojnásobil počet nezaměstnaných. V dětských domovech máme dvakrát více dětí než například Anglie. Je to sociální stát?

Jako čelný představitel Zemanovy vlády a jeho hýčkaný korunní princ se současný premiér svým neomylným rukopisem podepsal na českém pracovním právu, jehož kvalita díky němu výrazně klesla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP