(12.10 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Tato obava je obava naprosto lichá.

Já mám obavu z jiné věci - že pan poslanec Zahradil, pokud cituje z tisku, cituje sám sebe, nebo jen určitý okruh těch, kteří mluví ve veřejných sdělovacích prostředcích. Já jsem nikdy neřekl nic o nějakých 95 procentech; mám dojem, že to spíše zaznělo z úst jiných, že se vláda vzdává někde 95 procent a o 5 procent že bude usilovat.

To, co je otevřeno ve vztahu k tomu, co uzavřel Konvent, je v dokumentu, který vláda předložila. Tento dokument byl všem poslancům a poslankyním rozdán, takže tady není nic, co by bylo zamlčeno, co by nebylo možné ještě otevřít.

Je samozřejmě možné, že se ještě otevřou nějaké otázky na Konventu, ale obecná vůle v Evropě - ne vůle jen velkých států - je uzavřít jednání tak, abychom otevřeli pouze ty otázky, které jsou životně důležité pro další fungování Evropské unie. My bychom po Konventu mohli otevírat desítky otázek, každá země by mohla otevírat desítky otázek, ale takto bychom nikdy k žádnému výsledku nedospěli. Ta smlouva, se kterou přijdeme, je smlouva, která musí být ratifikovatelná v České republice - ale dámy a pánové, musí být ratifikovatelná ještě v dalších 24 zemích, protože to má být nová smlouva pro Evropskou unii.

V jedné věci si myslím, že se také mýlí pan kolega Zahradil, když mluví o tom, že se vůbec nic nestane, když Česká republika neratifikuje tuto smlouvu. V tom případě asi nezná ještě právní analýzu, která byla vypracována právní službou Evropské komise o tom, že Evropská unie se bude řídit novou smlouvou, když ji neschválí jedna, dvě nebo tři země, protože se také Evropská unie připravuje na krizové řešení, že by referendum nebo nějaký proces mohl někdy nevyjít. Opakuji svůj příklad s domem - přece se nenechá Evropská unie terorizovat jedním, když jeden řekne "ne", když všichni ostatní řeknou "ano". Toto není možné v základních přístupech. Znovu opakuji - v rozhodovacím procesu, v klíčových otázkách, je jednomyslnost, ale podle mne je iluzorní myšlenka, že proces integrace a proces nové smlouvy, která se projednává, se zablokuje proto, že teoreticky jedna země - já doufám, že se to nestane - řekne "ne", že kvůli tomu celá Evropská unie se vrátí k Nice a zavrhne celý výsledek Konventu a nové ústavní smlouvy. Evropská unie se i na toto krizové řešení připravuje. Evropská unie přežila několik prohraných referend, ať už to bylo v Irsku nebo jiných zemích. Přežila je a šla v integraci dále.

Poškodíme sami sebe. Místo toho, abychom se soustředili na to, abychom mohli úspěšně čerpat prostředky z Evropské unie, abychom se mohli úspěšně podílet na rozhodování v Evropské unii, tak tady vytváříme obraz nepřítele, který je proti nám.

K tomu, co tady říkal kolega Zahradil o daních. Trvám na tom, že oblast daňová, jak jsem tady řekl, je v národní pravomoci. To, co tady bylo citováno, je opatření proti podvodníkům, zlodějům a proti těm, kteří páchají závažnou trestnou činnost. Jestliže je kvůli tomu nutné změnit legislativu, tak se to učiní, protože je třeba, aby se s určitým typem podnikání, s určitým typem páchání trestné činnosti také v Evropské unii skončilo. Myslím si, že to je náš společný zájem.

Na závěr cituji ještě jednoho člověka, a to Mirka Topolánka, který řekl: "Ústava nepřináší průlomové změny." /Právo 2. 10. 2003/ Postoj předsedy vaší strany je, že tato smlouva průlomové změny nepřináší, takže nevidím důvod, proč nepodpořit v této věci vládu.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím, že se v této chvíli hlásí paní poslankyně Dundáčková, pravděpodobně s faktickou poznámkou k probíhající diskusi.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem rovněž přihlášena do diskuse a samozřejmě tuto chvíli nezneužiji k tomu, abych své názory sdělovala nyní. Já bych jen chtěla pana ministra zahraničí požádat prostřednictvím předsedajícího, aby nám tedy sdělil, co že v Římě dělali. On začal své vystoupení tím, že říkal, že mu připadá překvapivé, jak pan poslanec Zahradil ví, co tam dělali. No my jsme tu, pane ministře, právě proto, abychom se to dozvěděli. Vždyť o tom má být celé dnešní jednání. Sdělte nám, prosím, s jakým mandátem, s jakou pozicí jste přijeli, jak jste vyjednávali a co jste tam dělali.

Pokud se týká atmosféry na jednání, o kterém vy mluvíte a říkáte, že my jsme tam nebyli - to je pravda, my jsme tam nebyli. Já odcituji Lidové noviny ze 6. října: "Velké státy Evropské unie pohrozily malým. Zástupci Francie a Německa na polské a španělské prohlášení odpověděli, že tlaku nehodlají ustoupit. Francouzský prezident Jacques Chirac a německý kancléř Gerhard Schröder naznačili, že tvrdé politické postoje by mohly být potrestány při jednání o příštím rámcovém rozpočtu Evropské unie." Prosím, řekněte, pane ministře - znovu vás vyzývám prostřednictvím předsedajícího - že Lidové noviny a média lžou, že to není pravda, a zpravte nás pravdivě o tom, co se opravdu na této mezivládní konferenci událo. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, pane ministře, otázka byla jasná.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Paní kolegyně, rád zopakuji, co jsem před chvílí řekl, že tato konference rozhodla o proceduře, o otevřených otázkách, které máte také v dokumentu, který jsme rozdali, a italské předsednictví předloží otevřené otázky příští týden, předloží návrh, jak se budou jednotlivé otázky diskutovat. Takto proběhl počátek Mezivládní konference. Pokud jde o technické detaily, dohodli jsme se, že se nezřídí speciální legislativní rada jako většinový názor všech účastníků tohoto jednání. Jednání teprve začnou velmi intenzivně a skončí tak, až se dohodneme. Nikde není napsáno, že to musí skončit 13. prosince, jak se původně plánovalo. Může to skončit později, ale vlastní substantivní jednání začínají ve chvíli, kdy italské předsednictví otevře předložené otázky.

To je to, co se tam odehrálo. Myslím, že jsem to už řekl ve svém úvodním vystoupení. To je moje odpověď na vaši otázku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám tu teď tři faktické poznámky - pan poslanec Zahradil, pan poslanec Fajmon a pan poslanec Nečas.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Chtěl bych vaším prostřednictvím sdělit panu ministrovi, že veškeré citáty, které jsem tady dnes použil, pocházely z otevřených zdrojů, pocházely buď ze servisu ČTK, nebo z českých médií, jako jsou třeba Lidové noviny nebo Mladá fronta Dnes. Pokud máte pochybnosti o jejich pravdivosti, tak to zřejmě jsou pochybnosti o pravdivosti třeba ČTK, třeba zpravodajů Lidových novin v Římě atd.

Pokud jde o to, co jste řekl ve svém příspěvku předtím, já jsem si to mezitím přeložil do lidské řeči a myslím, že mi to dává celkem jasný smysl. Vy říkáte tomuto parlamentu: Je úplně jedno, co se v Římě schválí, protože to stejně musíme schválit, nic jiného nám nezbývá, nikomu nic jiného nezbývá a běda, kdyby se to někdo pokoušel zablokovat jenom proto, že se mu to nelíbí, tak s ním bude zamáváno. Toto je vzkaz českého ministra zahraničí českému parlamentu, toto je zřejmě pozice české vlády. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má pan poslanec Fajmon, poté pan poslanec Nečas. Pan nechám reagovat pana ministra.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych chtěl položit panu ministrovi jednu otázku. On hovořil ohnivě o atmosféře v Římě, ale my jsme se dozvěděli ze sdělovacích prostředků, že jste, pane ministře, nebyl na celém jednání. Byl bych rád, kdybyste nám sdělil, v kolik hodin jste přiletěl do Říma, od kolika hodin jste začal pracovat a plnit své ústavní povinnosti. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má pan poslanec Nečas. Pak dám slovo panu ministrovi, aby reagoval.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji, pane předsedo. Chtěl bych jen připomenout panu - poněkud zapomnětlivému - ministru zahraničí jasně položenou otázku od paní poslankyně Dundáčkové, kdy se tázala, zda může popřít zprávu Lidových novin, že představitelům Polska bylo vyhrožováno ze strany představitelů Německa a Francie, že budou potrestáni za svoji neústupnost tím, že budou zkráceni na finančních fondech. Popřete to prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP