(12.30 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Já vám toto popisuji proto, aby bylo jasné, že ODS a její poslanci jsou ti, kteří žádného cizího panovníka, ani Francouze, ani Němce, z Bruselu vládnout České republice nechtějí nechat. A chceme říci naprosto jasně, že pokud budeme někdy souzeni za tento odpor vůči cizí vládě Českou republikou, tak že proti nám nebude možno použít toho argumentu, který jsem citoval z oné literatury. My jsme totiž dopředu říkali, že to nechceme, že nechceme připustit převod takovýchto kompetencí do Bruselu, že chceme zachovat Evropskou unii přesně takovou, do jaké čeští občané vyjádřili souhlas se vstupem v letošním roce - unii národních států. (Potlesk z lavic ODS.) My nechceme evropský superstát, ať ho bude řídit, kdo chce, a je nám úplně jedno, kolik a jakých komisařů v něm bude zasedat. Bude nám to totiž stejně platné jako českým stavům podobné věci po roce 1526.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí v této chvíli premiér, předseda vlády Vladimír Špidla. Pan poslanec Tlustý si jen vezme ústavu s sebou a může mluvit předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, byli jsme svědky něčeho, co se označuje obvykle za demagogii, a je to tedy demagogie opravdu hrubého zrna. Ten člověk samozřejmě nestudoval historii, a proto bez ladu a skladu a bez jakéhokoliv pochopení promíchává historické epochy a přístupy, které jsou totálně odlišné a nedají se takto hodnotit. (Hlasy zprava.) Prostě porovnávat demokratický projev, který vzniká z vůle národů od roku 1945, aby odstranil riziko války, a který válku, skutečně toto riziko odstranil a přinesl Evropě rozkvět, který se nikdy neodehrával krví a železem, se situacemi před třemi sty lety je prostě odporné a nemohu to jinak nazvat. (Tleská pár přítomných poslanců ČSSD.) Tato demagogie se snaží zavést evropskou debatu do oblasti, která už byla dávno překonaná, kterou aby Evropa překonala, musela zaplatit miliony mrtvých a potoky krve. Ano, ODS je ten, který nás vede do situace, kdy se naše historie stane opět naší budoucností. A historie 20. století byla krutá a vyžádala si svá poučení.

Dámy a pánové, euro bylo zavedeno v referendech. Žádná ze smluv, která byla podepsána, nebyla demokraticky nelegitimní. Neexistuje žádná situace, kde by kdokoliv kohokoliv ohrožoval a dostával do situací, které překonávají obvyklé rámce demokratických debat. Prostě porovnávat centralizační habsburskou monarchii založenou na feudálních principech s moderní demokratickou integrací je cosi, co si normální člověk, který prošel alespoň základním pochopením historických zákonitostí, ani nedovede představit.

Dámy a pánové, toto je cesta, kterou lze do jisté míry označit za haiderizaci naší politické scény. (Nesouhlasné bušení do lavic poslanců ODS.) Haiderizace byla neúspěšná, protože neodpovídala potřebám národů. Česká republika má jasně definovaný národní zájem, kterým je efektivní evropská integrace. To, co předkládá ODS, je cesta na okraj, cesta do izolace, která mimo jiné byla jednou z příčin tragických důsledků třicetileté války a českého povstání. Tehdy jsme byli v izolaci. Česká politická reprezentace nezvládla jednu ze svých úloh a platili jsme za to velmi významně.

Dámy a pánové, pokud jde o hodnocení ústavní smlouvy, je nepochybné a čas nám ukazuje, že nedochází k zásadnímu posunu k integraci, že tento projekt, tato smlouva odpovídá situaci, kdy se Evropská unie rozšířila o dalších deset států, a prostě její rozsah a velikost vyžadují změnu některých systémů. Tato změna je diskutovaná, je demokratická a rozhodne se o ní demokraticky. Stavět se do pozice lidí, kteří před třemi sty lety se zbraní v ruce bojovali za určité svoje představy, je opět anachronické, velmi laciné. ODS ví, že v zásadě nic významného neriskuje tímto svým postojem kromě budoucnosti České republiky, ale pochybuji, že na tom jí záleží. Děkuji. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dám ještě jednu faktickou poznámku panu poslanci Zahradilovi před polední pauzou. Prosím pana poslance Zahradila.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedo, já bych chtěl vaším prostřednictvím požádat předsedu vlády Vladimíra Špidlu, aby se za svůj příměr, za termín haiderizace v této sněmovně použitý, omluvil. Já myslím, že tyto termíny sem skutečně nepatří, že nepatří do demokratické diskuse, že pokusy skandalizovat odlišný názor na některé aspekty evropské integrace tímto způsobem jsou prostě v demokratické diskusi nepřijatelné. Z nás také nikdo nepoužívá přirovnání typu, že někteří členové české vlády by nám spíš mohli připomínat Emanuela Moravce, protože takové příměry bychom považovali za nepatřičné v této debatě. Ale jestli tady bude probíhat pokus o vyloučení opačného názoru s tím, že tento názor bude označován opakovaně a kontinuálně za nepřijatelný, extremistický, xenofobní, haiderovský a všechna tato adjektiva, která už jsme slyšeli, tak si myslím, že takovou debatu skutečně na půdě českého parlamentu není možné trpět.

Znovu žádám předsedu vlády vaším prostřednictvím, aby se za ten svůj příměr omluvil. (Tleskají poslanci ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, pokud jde o označování některých politiků některými příměry, mohl bych připomenout pana poslance Langera, který s oblibou mě označuje za buď příležitostně Stalina, Beriju nebo někoho jiného. Tato slova skutečně padla a já jsem nevyžadoval omluvu od pana poslance Langera, protože prostě některé věci skutečně nemají smysl a je zbytečné se o ně snažit.

Ale chci jasně a zřetelně říci - v tento moment jsem nereagoval na výměnu názorů v jejím základním obsahu, reagoval jsem pouze na velmi demagogické a dá se říci argumentačně slepé vystoupení, které se pokoušelo přirovnat dva naprosto nezávislé projekty, jako by byly totožné. Na to jsem reagoval a považuji za přiměřenou reakci, kterou jsem učinil. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se ještě hlásí pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, myslím, že už je to asi popáté, co pan předseda vlády na mou konkrétní faktografii reaguje urážkami a označováním protiřečníků svými tituly. Já bych také mohl říct, že "ten člověk" nereagoval na podstatu mého vystoupení.

Já jsem, pane předsedo vlády, chtěl, abyste tady řekl této sněmovně a tomuto národu, zda opravdu chcete evropský superstát místo Evropské unie. My nejsme žádní rozbíječi Evropské unie. My jsme členství v Evropské unii podporovali a myslíme si, že v unii může být stejných patnáct států jako dvacet pět a nemusí z ní být vytvořen superstát.

Odpovězte tomuto národu, zda pod hlavičkou rozšiřování Evropské unie a pod hlavičkou vstupu České republiky do Evropské unie ji chcete přeměnit na evropský superstát s prezidentem, ústavou, ministrem zahraničí a všemi těmi věcmi, které vám tady klidně můžeme vyjmenovat. Odpovězte a neurážejte, pane předsedo. (Potlesk z lavic ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP